Wygrzebałem na dysku (i z pamięci) dwie mapy, które co prawda nie są nowe, ale pasują do tego tematu. A nowe są na pewno dla większości. Swego czasu zrobiły na mnie wielkie wrażenie, warto więc je przypomnieć, choćby dlatego, że akurat zawartość ich przyda się w innych aktualnych tematach na forum.
mpdt-unkolandX.fuk
Autor: bluex
Mapa na której są skrypty kanka i która, o ile pamiętam, w tej wersji została przez kanka zmodyfikowana. I dzięki tym modyfikacjom nabrała smaczku! Są tam dwie fajne rzeczy:
Armata - prawdziwa armata, strzela!

Dzięki tylko 3 elementom: nowemu skryptowi ReusableSpawner oraz modelowi armaty i małemu moverowi, który robi za przycisk i wyzwalacz spawnera, spawnujemy projectile, które leci i wybucha.
Odgłosy kroków - nowe odgłosy kroków dostosowane do podłoża, po którym chodzimy. W Postalu 2 ograniczono nam tragicznie te dźwięki, tu mamy sposób na poprawę tego. Nowa klasa SuperPhysicsVolume pozwala nam między innymi przypisać dowolne dźwięki. Trawa to trawa, woda to woda, beton to beton itd.
Inne? Trzy nowe pickupy, w tym jeden modyfikowany, dający to, co chcemy. Sami sprawdźcie, co to za skarby.

Jest też już wtedy użyte polecenie Use. Dla mapperów bardzo pożyteczna mapa do nauki.
mpdgst-KYUGIJOH+a.fuk
Autor: Lantis-R
To tak naprawdę 3 mapy. Pierwsza to sportowy obiekt z fajną strzelnicą. Strzelasz, przewraca się tarcza, zapala światełko. Jest tam też boisko do gry w piłkę. Bardzo specyficzną piłkę, hehe. I - jest to jedna z pierwszych prób dodania do P2 piłki. Podziemia mapy zaś to bardzo intrygująy labirynt. Potrafi podnieść poziom adrenaliny! No, mnie nie udało się go przejść.

ł: A najniżej grota z dziwaczną z deka zawartością. Mapa tym się jeszcze wyróżnia, że jako jedna z niewielu map jest połączeniem trybu snatch z innymi trybami.