HOT NEWS!

Bardziej i mniej konkretne rozmowy na określone tematy, niezwiązane bezpośrednio z tematyką strony, ale nurtujące niemal każdego. To wcześniejszy Duży Hyde Park plus kilka luźniejszych tematów.

Moderatorzy: Moderatorzy, Admini

Awatar użytkownika
Pangia
Koleś
Koleś

30 paź 2010, 12:12

Pablo Abruzzi pisze:Watykan stracił władzę
:zdziw: Od kiedy to Watykan ma władzę? Papież to widzialna głowa Kościoła (niewidzialną jest Jezus), ale nie władca.

Awatar użytkownika
Pablo Abruzzi
Seryjny zabójca

30 paź 2010, 18:33

Jak nasz Papież żył to była dyscyplina i nie było tak, że księża masowo dopuszczali się molestowań, więc nie dziw się tylko pierw poczytaj :bolek:

Si vis pacem, para bellum - Jeśli chcesz pokoju, przygotuj się do wojny
Wegecjusz
Awatar użytkownika
Pangia
Koleś
Koleś

30 paź 2010, 21:07

Pablo Abruzzi pisze:nie było tak, że księża masowo dopuszczali się molestowań
Nie wiadomo - być może się tak tym nie chwalili.

Awatar użytkownika
kazik
Forumowy Inkwizytor
Forumowy Inkwizytor

30 paź 2010, 21:16

Kazik oczywiście wszystko sabotuje omg. Weź wrzucasz zdjęcie pomnika tego zje*a (o Stalinie mowa) i co?

Musieli mu postawić, bo inaczej kula w łeb, z resztą gdyby nie on bądź co bądź gadałbyś teraz po Niemiecku.
Wolałbym mówić po niemiecku, niż oddać kraj komunistom. Ale nic to nie zmienia w przypadku pomników, o które się spierałem.
Pablo Abruzzi pisze:Według mnie osobą naprawdę wielką był JP2, jak on był nie było skandali i problemów, a teraz co oni odpierd*lają? Coraz więcej ludzi odchodzi od księży - Watykan stracił władzę, nikt nad tym nie panuje. Zwłaszcza ten pożal się Boże Benedykt.

Jak nasz Papież żył to była dyscyplina i nie było tak, że księża masowo dopuszczali się molestowań, więc nie dziw się tylko pierw poczytaj :bolek:
Tu widać jak mało wiesz synku. Molestowania, za które teraz musi przepraszać Benedykt XVI działy się pod nosem Jana Pawła II, który to w przeciwieństwie do następcy bardziej był zajęty pielgrzymowaniem i dialogiem międzyreligijnym niż trzymaniem dyscypliny wewnątrz hierarchów kościelnych.

Awatar użytkownika
Pablo Abruzzi
Seryjny zabójca

30 paź 2010, 21:59

HAHAHAHA mnie nazywasz synkiem? A sam podważasz autorytet takiego człowieka? Powiedz to publicznie to wyjdziesz na idiotę, z resztą fakt faktem jest taki, że jak z tym było naprawdę się nigdy nie dowiemy, bo te zapisane "przestępstwa" są w protokołach (czy jak tam się to nazywa)"bibliotek" (nie wiem jak to się dokładnie nazywa, a nie chce podawać błędnych informacji) Watykańskich. I ani ja ani ty, ani my i 100 innych osób raczej się tam nie znajdziemy.

Zresztą z relacji osób, które "doznały" komuny było lepiej niż teraz. A jeśli chodzi o j. niemiecki to mi chodziło o to, że nie było by państwa polskiego. Ale jeśli tobie by to pasiło, nie mamy o czym rozmawiać....
Ostatnio zmieniony 30 paź 2010, 22:04 przez Pablo Abruzzi, łącznie zmieniany 5 razy.

Wegecjusz
Awatar użytkownika
kazik
Forumowy Inkwizytor
Forumowy Inkwizytor

30 paź 2010, 22:26

Pablo Abruzzi pisze:HAHAHAHA mnie nazywasz synkiem? A sam podważasz autorytet takiego człowieka? Powiedz to publicznie to wyjdziesz na idiotę,
Tym się różnimy. Ja uważam, że opinia publiczna to dziwka i gówno mnie ona obchodzi, dla mnie liczy się prawda. A prawda jest taka, że jeśli chodzi o incydenty pedofilskie w Kościele Jan Paweł II nie robił prawie nic, aby zadośćuczynić ofiarom i zapobiec podobnym przypadkom w przyszłości.
Pablo Abruzzi pisze:Zresztą z relacji osób, które "doznały" komuny było lepiej niż teraz.
Owszem było lepiej: esbekom, ormowcom, partyjniakom i tym podobnym. Chyba, że za wyższy status życia uważasz puste sklepy i kiełbasę na kartki...
Pablo Abruzzi pisze: A jeśli chodzi o j. niemiecki to mi chodziło o to, że nie było by państwa polskiego. Ale jeśli tobie by to pasiło, nie mamy o czym rozmawiać....
Lepiej by dla Polski było znaleźć się pod okupacją niemiecką niż być satelitą radziecką. Ale nie spodziewam się, że będziesz w stanie to zrozumieć.

Awatar użytkownika
Robseßed
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

31 paź 2010, 00:16

Pablo Abruzzi pisze: A sam podważasz autorytet takiego człowieka? Powiedz to publicznie to wyjdziesz na idiotę
Jak ktoś pisze coś na Forum, to automatycznie staje się to czymś publicznym. kazik napisał i coś nie wyszedł na idiotę, za to kto inny - już tak...
Pablo Abruzzi pisze:Zresztą z relacji osób, które "doznały" komuny było lepiej niż teraz.
Jeśli starsi członkowie Twojej rodziny tak uważają, to pozdrawiam. U mnie w domu jeszcze nigdy nie usłyszałem, by kiedyś było lepiej. :O Ciekawe podejście... zadziwiają mnie ciągle ludzie.

Obrazek
Awatar użytkownika
Pablo Abruzzi
Seryjny zabójca

31 paź 2010, 12:05

Nie, akurat członkowie mojej rodziny tak nie uważają, ale ogółem słyszę to na co dzień - teraz ludzie twierdzą, że wszystko jest skorumpowane i wszyscy tylko pakują do swoich kieszeni, nawet jak im się mówi, że za komuny też tak było to i tak mają to w dup*e i wiedzą swoje. Zrobili im pranie mózgu.
Poza tym Kazik czy ja uważam? Czy ja tak powiedziałem?
"Zresztą z relacji osób" - ja tak nie twierdzę, przeciwnie.

Ja z nigdy nie bd podważał autorytetu naszego papieża, fakt wolność słowa jest, masz prawo powiedzieć co chcesz o nim.

Robsessed z całym szacunkiem, ale Forum nie jest w stanie przekazać informacji większej ilości ludzi. Moja wina, źle się wyraziłem. Chodziło mi o reakcję społeczeństwa. Samym dowodem tego było jak ktoś, jakiś kolo z Watykanu powiedział coś na papieża jak go zjechali. To jakim szacunkiem był darzony i jest darzony JP2 nie da się opisać słowami. Zobacz sobie chociażby reportaże z całego świata podczas, gdy umierał. Przyznam że ja jestem zazwyczaj uczuciowo obojętny, mam wszystko gdzieś, ale wtedy ciężko było utrzymać łzę w oku.
Ostatnio zmieniony 31 paź 2010, 12:08 przez Pablo Abruzzi, łącznie zmieniany 4 razy.

Wegecjusz
Awatar użytkownika
Kariko
V.I.P.
V.I.P.

15 lis 2010, 20:58

https://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbc ... /167457544

Tak jest, tępić palaczy! Niedługo będzie tak, jak we Francji, gdzie nie wolno palić w ogóle na otwartych przestrzeniach. Koniec z biernym zaciąganiem się, koniec ze śmierdzącymi ciuchami!!

Awatar użytkownika
Pangia
Koleś
Koleś

15 lis 2010, 21:44

Taki jeden haman mi dzisiaj chuchnął dymem w gębę. Pomyślałem, że jak jeszcze raz mi chuchnie, to go złapię za ramiona, szeroko się uśmiechnę, lekko ścisnę mu te ramiona i tak mu zajebię kolanem w brzuch, a w wypadku, gdyby ustał jeszcze na nogach, to jeszcze bym go za włosy złapał i w łeb zajebał. Odechciałoby mu się palenia na przystanku pod szkołą. A dobrze by zapamiętał, bo z nim chodzę do klasy.

Awatar użytkownika
Dzastin
Seryjny zabójca

15 lis 2010, 22:03

Nareszcie jakiś normalny przepis w tym kraju :P Mam już serdecznie dość smrodu tytoniowego w pizzeriach i innych restauracjach już nie wspominając o autobusach.
Pangia pisze:Taki jeden haman mi dzisiaj chuchnął dymem w gębę. Pomyślałem, że jak jeszcze raz mi chuchnie... ...bo z nim chodzę do klasy.
Obrazek

Awatar użytkownika
kazik
Forumowy Inkwizytor
Forumowy Inkwizytor

15 lis 2010, 22:18

Z jednej strony cieszy mnie ta decyzja, bo nie lubię pić w dymie papierosowym, z drugiej jednak... Trochę mnie niepokoją totalitarne zapędy rządu. Teraz biorą się za papierosy, po drodze zakazali dopalaczy - boję się, że następna będzie prohibicja, potem zakaz kawy i niezdrowej żywności, a skończy się na tym, że jak dzieciom będziemy opowiadać, że jadaliśmy mięso to będą na nas patrzeć jak na kanibali... Choć może po prostu jestem przewrażliwiony.

P.S.
Swoją drogą jednym z pierwszych krajów, który postanowił walczyć z papierosami była III Rzesza. :heil: ;)
Ostatnio zmieniony 15 lis 2010, 22:19 przez kazik, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Kariko
V.I.P.
V.I.P.

16 lis 2010, 00:07

Nie popadajmy w skrajności. Prohibicja to odcięcie potężnego dopływu pieniędzy do skarbu państwa, więc coś takiego nie nastąpi. A co do fajek, to jedyna skuteczna akcja antynikotynowa to podnoszenie akcyzy. Poza tym, gdyby papierosy nie dymiły, przez co nie istniałoby zjawisko biernego palenia, to nie przeszkadzałyby mi fajki i myślę, że zakaz został stworzony przez owe tworzenie nieprzyjemnego mikroklimatu przez palacza, bo niestety, dym papierosowy mocno drażni, więc cieszę się z tego nowego przepisu. Kwestia zdrowotna palacza mi wisi, podobnie jestem za legalizacją narkotyków miękkich i wrogiem akcji antydopalaczowej, każdy może sobie dewastować zdrowie, jak mu się podoba, w końcu ścieli kasę na służbę zdrowia.
Ostatnio zmieniony 16 lis 2010, 00:10 przez Kariko, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Koloses
V.I.P.
V.I.P.
Otrzymał  piwo: 1 raz

23 lis 2010, 15:10

https://konflikty.wp.pl/kat,1020229,titl ... omosc.html

"Dwóch południowokoreańskich żołnierzy zginęło, a co najmniej 12 zostało rannych, w tym kilku poważnie, w wyniku ataku artyleryjskiego przeprowadzonego przez siły Korei Płn. na jedną z wysp na Morzu Żółtym - podała południowokoreańska agencja Yonhap. Wojsko Korei Południowej zostało postawione w najwyższym stopniu gotowości i wysłało w rejon ostrzelanej wyspy swoje myśliwce. "

Zaatakowali bez powodu?Przecież to czysta głupota.Zwłaszcza że inne kraje to potępią.Co o tym sądzicie?

Awatar użytkownika
Kariko
V.I.P.
V.I.P.

23 lis 2010, 17:48

Chciałem o tym dziś pisać, co ja o tym sądzę? Szczerze mówiąc nie znam motywacji, Korea jak na państwo totalitarne przystało lubi prężyć muskuły, a w tym wypadku może to być spowodowane albo poczuciem poparcia Chin, posiadania jakichś magicznych wojskowych sztuczek/broni, może to też być test reakcji innych państw, pokerowy blef, który ma na celu tylko wystraszyć. Bardziej mnie interesują konsekwencje, szczególnie głos Chin. W końcu to z powodu tego kraju umocnił się podział Korei w 1953 no i to państwo jest główną siłą polityczno-militarną w tym rejonie. Rosja ma jeszcze znaczący głos, ale oni raczej nie wtrącą się, albo opowiedzą się po stronie zachodu, żeby Chińczykom utrzeć nosa.

Na marginesie, podpinają znowu przepowiednię Baby Vangi pod ten incydent, ponieważ podobno wg kalendarza Juliańskiego dziś jest 10.11, a III wojna światowa wg niej miała wybuchnąć właśnie w ten dzień...
Ostatnio zmieniony 23 lis 2010, 17:51 przez Kariko, łącznie zmieniany 2 razy.

Zablokowany