HOT NEWS!

Bardziej i mniej konkretne rozmowy na określone tematy, niezwiązane bezpośrednio z tematyką strony, ale nurtujące niemal każdego. To wcześniejszy Duży Hyde Park plus kilka luźniejszych tematów.

Moderatorzy: Moderatorzy, Admini

Awatar użytkownika
eddie
Wytrenowany morderca
Wytrenowany morderca

25 maja 2009, 16:19

Muszę. Jak wyciągnę przed siebie rękę to palce mi się mażą. Ale noszę ciemne i nie jest źle. Dziwne że nikt się nie czepia że nie na temat

Dobra, żeby mniej więcej na temat... Jakimi pierdołami zajmują się obecnie

Najważniejsze:
Pierwsze czytanie obywatelskiego projektu ustawy o zmianie ustawy o uprawnieniach do bezpłatnych i ulgowych przejazdów środkami publicznego transportu zbiorowego (druk nr przebieg procesu legislacyjnego1892)
- uzasadnia przedstawiciel Komitetu Inicjatywy Ustawodawczej Marcin Mastalerek
Równie ważne:
Porządek dzienny może być uzupełniony o:
Sprawozdanie Komisji Gospodarki, Komisji Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa oraz Komisji Samorządu Terytorialnego i Polityki Regionalnej o rządowym projekcie ustawy - Prawo geologiczne i górnicze (druki nr przebieg procesu legislacyjnego1696 i )
I jak zwykle naprawdę ważne na koniec
oraz o ewentualne stanowiska Senatu do ustaw:
-Sprawozdanie Komisji Nadzwyczajnej o stanowisku Senatu w sprawie ustawy o zmianie Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej (druki nr )
-Sprawozdanie Komisji Zdrowia o stanowisku Senatu w sprawie ustawy o zmianie ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych oraz ustawy o cenach (druki nr )
Dziwić się że państwo jest w takim stanie

Awatar użytkownika
Silver Dragon
V.I.P.
V.I.P.
Otrzymał  piwo: 2 razy

30 maja 2009, 23:11

https://www.tvn24.pl/-1,1602296,0,1,thuz ... omosc.html

Pojawiła się idea pżewrucenia polskiej ortografii do gury nogami. Uwarzam rze jest to całkiem hybiony pomysł. Kijowo wyglonda taki tekst, gdzie nie zwraca się uwagi na błendy :P ;)

Przybyłem, zobaczyłem... i polała się krew :evilbat:
Obrazek
Awatar użytkownika
Robseßed
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

30 maja 2009, 23:24

Powinno się jeszcze utrudnić naszą piękną mowę. Nie umiesz pisać po polsku - to wypierdalaj, szprechaj po prostym dojczu.

Obrazek
Awatar użytkownika
prawdziwy 666
Master of Dead & Hell
Master of Dead & Hell

30 maja 2009, 23:46

Robsessed pisze:Powinno się jeszcze utrudnić naszą piękną mowę. Nie umiesz pisać po polsku - to wypierdalaj, szprechaj po prostym dojczu.
i kto tu jest cyniczny :D

Istnieją trzy pary znaków graficznych symbolizujących ten sam dźwięk dla zdecydowanej większości Polaków:
u – ó;
ż – rz;
h – ch.

Jedynie mała część użytkowników języka rozróżnia dziś jeszcze w wymowie ch od h (właściwie wymowę dźwięcznego krtaniowego h należałoby dziś uznać za dialektalną, niepoprawną), język literacki nie dopuszcza też jakiegokolwiek rozróżniania u od ó oraz ż od rz. Te trzy nieszczęsne pary są dziś jedynie niepotrzebnym utrudnieniem dla uczących się języka, w tym dla samych Polaków. Zaniechanie stosowania ó, rz i ch byłoby z radością przyjęte zwłaszcza przez uczniów odnoszących porażki na dyktandach.
https://free.of.pl/g/grzegorj/gram/pl/osobl2.html

ja to popieram

I am not dead, I'm a Death muhahahahaha
Obrazek
Awatar użytkownika
Robseßed
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

30 maja 2009, 23:58

To wszystko głupia moda. Ludzie zachłysnęli się prostszym (na pierwszy rzut oka) angielskim i teraz mamy. Niemcy też mogą sobie powiedzieć, że ü brzmi tak samo jak i, ale to nieprawda, inaczej się wymawia. To, że nasze rz nie różni się w wymowie od ż nietzschego nie zmienia. Kiedyś to zostało postanowione i tak ma być. To jest nasza historia, nasze dziedzictwo. Kilku idiotów tego nie zmieni.

A jak uczniowie nie umieją napisać poprawnie dyktanda to polecam jeszcze więcej komputerka. Niech grają dalej w Tibię i piszą bzdurne blogi. Jak się wezmą za książki, to efekty od razu będzie widać. Chociaż, po co? Łatwiej iść po zaświadczenie o dysleksji.

Jak nie będzie ch tylko samo h to ludzie głupi i tak będą pisać z błędami. Niedługo e będzie dla nich brzmiało tak samo jak a.

Obrazek
Awatar użytkownika
kazik
Forumowy Inkwizytor
Forumowy Inkwizytor

31 maja 2009, 10:43

A mi się osobiście dzisiejszy język nie podoba. Mam W domu modlitewnik z 1881 roku i zawarta tam pisownia to coś pięknego. O wiele bardziej logiczna niż dzisiejsza mowa. Marya (wym. Marja) lepiej brzmi niż współczesna Maryja. Dyecezya (djecezja) lepiej wygląda niż diecezja. Proźba to proźba, a nie jakaś prośba, którą nie bardzo wiadomo jak wymówić itp. Dawniejszy język jest o wile bardziej fonetyczny, przez co logiczniejsi. Ubolewam, że dziś już się tak nie mówi.

Awatar użytkownika
The Iceman
V.I.P.
V.I.P.

31 maja 2009, 11:36

Prośba bo prosić, a nie prozić.

Dyecezya - aż dech zapiera w piersiach.
kazik pisze:Mam W domu modlitewnik z 1881 roku
To już jest zabytek. Może warto odsprzedać go muzeum?

Mi podoba się obecny język, poprzedni mogę uznać za zacofany. Mamy przecież zasady ortografii.
Ostatnio zmieniony 31 maja 2009, 11:37 przez The Iceman, łącznie zmieniany 1 raz.

Posiadam zasilacz z białej listy.
Awatar użytkownika
kazik
Forumowy Inkwizytor
Forumowy Inkwizytor

31 maja 2009, 13:25

Elvis Scatter pisze:.
kazik pisze:Mam W domu modlitewnik z 1881 roku
To już jest zabytek. Może warto odsprzedać go muzeum?
Nie ma takiej opcji, nie sprzedam modlitewnika, którego używam.
Elvis Scatter pisze:Mi podoba się obecny język, poprzedni mogę uznać za zacofany. Mamy przecież zasady ortografii.
Przez całą moją edukację tłukli mi do łba, że język jest żywy i się zmienia. Dziś zasady ortografii ustala jakaś tam rada języka czy cuś w tym stylu, więc jak sobie wymyślą, że likwidują ó, ż, i ch ti uznasz dzisiejszy język za zacofany i będziesz pisał: rzułć, rurza etc.?

Awatar użytkownika
eddie
Wytrenowany morderca
Wytrenowany morderca

31 maja 2009, 15:10

Co mi będą skurwle wymyślać (słowo w ich stylu)
Umiem pisać poprawnie, i nie mam zamiaru przestawiać się na pokemoniasty sposób pisania. Najbardziej dziwi mnie to że na co dzień widzimy pełno wyrazów, a i tak większość pisze je z błędami. Jeszcze lepiej jak ktoś przepisuje z książki, i robi błędy. To już trzeba mieć sieczkę we łbie. Wracamy do czasów PGRów albo chłopów pańszczyźnianych

Awatar użytkownika
Robseßed
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

31 maja 2009, 15:16

eddie, w gimnazjum pisaliśmy kilka razy dyktanda ze... słownikami ortograficznymi. Niektórzy i tak robili błędy.
eddie pisze:To już trzeba mieć sieczkę we łbie.

Obrazek
Awatar użytkownika
eddie
Wytrenowany morderca
Wytrenowany morderca

31 maja 2009, 17:04

To jest porażka, ja nie wiem. To jest jak z akcentem w rosyjskim. Trzeba po prostu wiedzieć gdzie. Jest nawet łatwiej, bo większość wyrazów jest podpięta pod reguły wpajane dzieciom w 2 klasie podstawówki. Ciekawe co powiedziałby Miodek. No męczy mnie żeby go zapytać

Awatar użytkownika
Loc
Wytrenowany morderca
Wytrenowany morderca

02 cze 2009, 13:05

Ku*wa, czego te tępe obuchy nie wymyślą...

Wiecie co? Mnie już uczono mówić po polsku, i się przyzwyczaiłem do mowy, jaka jest. Czy jak do cholery nie umiem malować jak Matejko, to mamy obniżać standardy i wymagania wobec innych, utalentowanych malarzy? Tak? To jesteście, za przeproszeniem, poj***ni.

A kisz, dziękuję za takie "upraszczanie". Dla wielu polaków chyba takie pisanie będzie udręką. "Hżan". KTO TO KUR*A WYMYŚLIŁ?!?! A jeśli już faktycznie to wymyślił jakiś dziadek, to znaczy, że albo za długo żyje, albo sobie po prostu robi strusie jaja w polskich kurnikach.

:565:
Ostatnio zmieniony 02 cze 2009, 13:08 przez Loc, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
eddie
Wytrenowany morderca
Wytrenowany morderca

02 cze 2009, 14:07

Wyobrażacie sobie to: kórwa. Według tych debili tak trzeba by pisać, a nawet debile wiedzą że się pisze przez u

Awatar użytkownika
prawdziwy 666
Master of Dead & Hell
Master of Dead & Hell

02 cze 2009, 15:11

eddie pisze:Wyobrażacie sobie to: kórwa. Według tych debili tak trzeba by pisać, a nawet debile wiedzą że się pisze przez u
dobra widzie że wszyscy narzekają a niewiedzą na co

pomysłodawcy tego pomysłu chodzi o usuniecie tych liter "ó" "ch" i "rz"

i pisanie wszędzie "u" "h" i "ż"

ale po ostatnich postach widzie że nie umiecie czytać ze zrozumieniem

I am not dead, I'm a Death muhahahahaha
Obrazek
Awatar użytkownika
Loc
Wytrenowany morderca
Wytrenowany morderca

02 cze 2009, 16:50

... P666, a o czym niby JA chociaż gadam?

Narzekam na to "hżanienie".

Zablokowany