Niemcy - wrodzona nienawiść??

Bardziej i mniej konkretne rozmowy na określone tematy, niezwiązane bezpośrednio z tematyką strony, ale nurtujące niemal każdego. To wcześniejszy Duży Hyde Park plus kilka luźniejszych tematów.

Moderatorzy: Moderatorzy, Admini

Awatar użytkownika
Loc
Wytrenowany morderca
Wytrenowany morderca

25 sty 2009, 21:36

A czemu niby wycofac ten jezyk? Rosyjski to jezyk jakich wiele.

Moim zdaniem nie krajow nienawidzimy, nie kawalkow ziemi, a ludzi. I wlasnie powinnismy nienawidziec indywidualnego czlowieka, nie jako Niemca czy Ruska, ale jako czlowieka, jako twor, ktory cos mogl zrobic.

Ja osobiscie nic do Niemcow nic nie mam, bylem tam nawet raz (konkretniej to w Berlinie), i mieszkaja tam calkiem sympatyczni ludzie. Jedynie chcialbym, aby Rosja i USA zniknely z Ziemi. One sa przyczyna wielkiego procenta problemow... ale szczerze mowiac, to juz wole takich Amerykanow. Oni sa przynajmniej dalej niz Rosja. :D

Tego jednak nie nazwe nienawiscia, a strachem.

Awatar użytkownika
Robseßed
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

25 sty 2009, 22:05

Piszesz
Loc pisze:Moim zdaniem nie krajow nienawidzimy, nie kawalkow ziemi, a ludzi. I wlasnie powinnismy nienawidziec indywidualnego czlowieka, nie jako Niemca czy Ruska, ale jako czlowieka, jako twor, ktory cos mogl zrobic.
Po chwili
Loc pisze:Jedynie chcialbym, aby Rosja i USA zniknely z Ziemi
:lol2:

Obrazek
Awatar użytkownika
Loc
Wytrenowany morderca
Wytrenowany morderca

25 sty 2009, 22:22

Rob, a ostatnie zdanie?

Awatar użytkownika
Robseßed
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

25 sty 2009, 22:24

U niektórych osób nienawiść do takich Niemców idzie w parze ze strachem o powtórkę z historii.

Obrazek
Awatar użytkownika
kazik
Forumowy Inkwizytor
Forumowy Inkwizytor

25 sty 2009, 22:33

Robsessed pisze:gdyby to miało być przez Niemców, to byśmy zdążyli się już po wojnie podnieść. Ruskie nas na tyle kontrolowały, że przez 40 lat staliśmy w miejscu, podczas gdy cała Europa się rozwijała.
Silver Dragon pisze:To oznacza, że gdyby nie 'czerwoni' kraj nasz byłby dzisiaj potęgą gospodarczą
Robsessed pisze:Dlaczego na zachodzie kojarzą Polskę ze wschodem? Owszem, dużo tutaj znaczy brak kompletnej wiedzy temat naszego kraju, ale dzięki komu właśnie jesteśmy tą Europą wschodnią? Dzięki Rosji, dzięki ZSRR. Byliśmy traktowani jak kolejny obszar Związku Radzieckiego. Zahamowało to rozwój naszej gospodarki, jesteśmy zadłużeni.

Uważam Niemców za naród w miarę wykształcony. Rosjanie to dla mnie dzikie zwierzęta, które należy ucywilizować. Pierwszym krokiem musi być wycofanie nauki ich języka w szkole.
Jak możecie winić Rosjan za grzechy Sowietów? To nieuczciwe! Ulegacie stereotypom! :roll:

Z Waszych wypowiedzi hipokryzja aż kipi. Rosjan potępiacie, a Niemców usprawiedliwiacie. Czyżby unijni szpece od propagandy byli aż tak dobrzy? Niemcy i Rosjanie są siebie warci. Obie nacje od zarania dziejów chciały nas zniszczyć i chcą tego nadal, tylko metody się zmieniły. Od wieków tkwimy pomiędzy naszymi największymi wrogami. Ślepa miłość do Niemiec nie zmieni tego, że są oni naszym wrogiem.

Tak na marginesie, wiecie kto wymyślił "dobrych Niemców" i "złych nazistów"? Nie? Wujek Józek Stalin. Tak, to oni wymyślili podział na hitlerowców i porządny niemiecki lud pracujący. Szczegół, że Hitler i jego polityka miała pełne poparcie narodu.

Niemiec, Moskal nie osiędzie,
gdy jąwszy pałasza,
hasłem wszystkich zgoda będzie
i ojczyzna nasza.

Awatar użytkownika
Robseßed
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

25 sty 2009, 22:38

kazik pisze:Ślepa miłość do Niemiec
Ja w żadnym wypadku nie kocham Niemców!
kazik pisze:Jak możecie winić Rosjan za grzechy Sowietów?
W takim razie jak można winić Niemców za grzechy nazistów?

Obrazek
Awatar użytkownika
kazik
Forumowy Inkwizytor
Forumowy Inkwizytor

25 sty 2009, 22:51

kazik pisze:Jak możecie winić Rosjan za grzechy Sowietów?
W takim razie jak można winić Niemców za grzechy nazistów?[/quote]Jakbyś nie zauważył parafrazowałem wypowiedź, która już padła w tym temacie. Ty znów odrzucasz piłeczkę.

A co do miłości, to może znamy inne znaczenie zdania "ich liebe"... 8-)

Awatar użytkownika
Robseßed
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

25 sty 2009, 22:56

Nie chce mi się o tym gadać, dlatego odpowiadam zdawkowo itp. Po prostu uprzedzenia były, są i będą. Niestety. Za każdym razem, gdy chcę polubić Rosjan, oni coś takiego odwalają, co nie pozwala mi walczyć z tym stereotypem. A Niemcy jak najbardziej mi z czasem udowadniają, że to, co było, nie wróci.

Obrazek
Awatar użytkownika
Pablo Abruzzi
Seryjny zabójca

26 sty 2009, 13:00

Robsessed pisze:U niektórych osób nienawiść do takich Niemców idzie w parze ze strachem o powtórkę z historii.
Na przykład u mnie, chcociaż nie w stu procentach, nie licze na powtórke tylko... za tych wszystkich którzy zginęli w obozach i w powstaniach, a tamtejsi Niemcy nie mieli skrupółów jakieś odszkodowania albo.... cokolwiek.

Si vis pacem, para bellum - Jeśli chcesz pokoju, przygotuj się do wojny
Wegecjusz
Awatar użytkownika
Yamakasi
Miłośnik broni

26 sty 2009, 22:08

Ja osobiście nie zapomniałem co kiedyś wyprawiali Niemcy, ale to w dużym stopniu wina Adolfa, który miał za sobą zgraję popleczników, którzy pełznęli za nim krok w krok- nie miał przyjaciół. Nie czuje odrazy do współczesnych ludzi pochodzenia niemieckiego, bo są to jedni z najkulturalniejszych ludzi na świecie jeśli patrząc na "ogół". Nie można nieść niewieści do ludzi którzy już nie żyją, a darzenie agresji do współczesnych obywateli Niemiec tylko powiększa nas smutek i żal.

Dawaj składak, dawaj koło, bo ci przypierdolę w czoło!!!
Obrazek
Awatar użytkownika
daaanielll
Wnerwiony urzędas
Kontakt:

27 sty 2009, 09:46

Myślę, że Pablo Abruzzi, trochę przesadzasz z tą nienawiścią do naszych sąsiadów, Niemców inne kraje a tym bardziej Polska nie mają podstaw do nienawiści do tych ludzi bo zauważcie, że to tacy sami ludzie jak my, niczym się nie różnią, nienawidzić możemy tylko nazistów, zasranych skur... i zajeba... hITLERA, to właśnie od niego wszystko się zaczęło, to właśnie on taki był nienawidził każdego innego kraju niż Niemiec (a ciekawe jest to, że był Austryjakiem, czyli urodził się w Austrii). To właśnie jego poglądy doprowadziły do śmierci milionów ludzi, a naziści to byli tylko debile, którzy uwierzyli mu w jego zaje... obietnice. Dlatego, nie możemy traktować Niemców jak dzieci hITLERA, bo teraz chyba nie ma takiego, który chciałby być u boku hITLERA i mu służyć.

Awatar użytkownika
kazik
Forumowy Inkwizytor
Forumowy Inkwizytor

27 sty 2009, 11:18

Fajnie jest powtarzać, to co wymyślił Stalin, aby kraje Bloku Wschodniego współpracowały z NRD. Nie było złych nazistów i dobrych Niemców. Hitler opar swą ideologię na darwinizmie społecznym i pangermanizmie. Popierał go niemal cały naród. Niemcy, którzy organizowali zamachy na Hitlera byli jego współpracownikami, chcącymi dojść do władzy.
daaanielll pisze:Dlatego, nie możemy traktować Niemców jak dzieci hITLERA, bo teraz chyba nie ma takiego, który chciałby być u boku hITLERA i mu służyć.
Cała Unia Europejska to spełnienie marzeń Hitlera. Ein Reich, Ein Volk, Ein Fuhrer. Wystarczy przeczytać Mein Kampf i założenie Unii. Podobieństwa widać wyraźnie.

Awatar użytkownika
Robseßed
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

27 sty 2009, 11:59

kazik pisze:Cała Unia Europejska to spełnienie marzeń Hitlera. Ein Reich, Ein Volk, Ein Fuhrer. Wystarczy przeczytać Mein Kampf i założenie Unii. Podobieństwa widać wyraźnie.
Natomiast Hitler chciał bezprecedensowo rządzić każdym krajem i ludem, Unia tego nie przewiduje. Pałeczkę pierwszeństwa Czesi oddadzą ponownie już niedługo, a więc i Polska kiedyś będzie przez jakiś czas `liderem`. Nigdy nie byłem zwolennikiem UE, ale od jakiegoś czasu coraz przychylniej na nią patrzę. Gdyby Polacy potrafili dobrze zagospodarować dotacje europejskie, być może turystyka prędzej by się rozwijała.

Aha, i jeszcze jedno: Hitler nie był pierwszym i ostatnim człowiekiem, który widział cały złączony świat. Wystarczy napomnieć o Cesarzu Ottonie, bliskim przyjacielu Bolesława Chrobrego. On też widział siebie jako głowę Europy, a w Słowianinie widział sprzymierzeńca.

Obrazek
Awatar użytkownika
kazik
Forumowy Inkwizytor
Forumowy Inkwizytor

24 lut 2009, 17:44

Nie można mówić o zbrodniach niemieckich podczas II W.Ś., nie można powiedzieć, że to Niemcy są odpowiedzialni za II W.Ś. Odpowiedzialni są przecież naziści, zwani też hitlerowcami. Ale żydow..., przepraszam, amerykańskie gazety donoszą o nazistowskiej Polsce i polskich obozach zagłady. https://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title, ... &_ticrsn=5

I według ostatnich badań to Polacy, a nie Niemcy, przepraszam, znów pomyłka.. HITLEROWCY są winni holokaustowi, gdzie przecież ginęli tylko Żydzi. https://www.sfora.pl/Polacy-wspolpracowa ... tami-a3155

Awatar użytkownika
Mr Minio
Redaktor
Redaktor

24 lut 2009, 17:51

A co oni nie mieli historii w szkołach? Przecież tam ginęli także Polacy, Rosjanie i inne narody, a nie tylko Żydzi! A, że Polska jest temu winna? No przepraszam bardzo, to chyba jakiś żart.

"Are the hills going to march off?
Will heaven fall upon us?
Will the Earth open under us?
We don't know. We don't know, for a total eclipse has come upon us..."
Zablokowany