[POMOC] Rozwala mnie na robionej mapie

Uczymy się edytowania P2 i rozwiązujemy nasze problemy. Nowi adepci mile widziani!

Moderatorzy: Admini, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Alixo
Wytrenowany morderca
Wytrenowany morderca
Posty: 1653
Rejestracja: 05 kwie 2007, 07:49
Lokalizacja: localhost

04 lip 2007, 14:40

Mam problem, gdy wchodzę na swoją zrobioną mapkę, nawet nie przejde kroku i odrazu na kawałki mnie rozwala.Prosze o pomoc!
Ostatnio zmieniony 04 lip 2007, 15:41 przez Alixo, łącznie zmieniany 1 raz.


Obrazek
Awatar użytkownika
Lothar
Pierwsi PSI
Pierwsi PSI
Posty: 2565
Rejestracja: 30 kwie 2007, 14:10
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

04 lip 2007, 14:42

Na edytorze od Postal 2 się za dobrze nie znam, ale możliwe, że popełniłeś błąd spotykany też w edytorze od Quake :P A mianowicie sprawdź, czy nie ustawiłeś przypadkiem podłodze czegoś w stylu zadawania obrażeń ("Trigger_Hurt" z Quake) 8-) Nie gwarantuję, że w tym tkwi problem, ale zawsze warto sprawdzić :)


Awatar użytkownika
kazik
Forumowy Inkwizytor
Forumowy Inkwizytor
Posty: 2236
Rejestracja: 27 sty 2007, 21:40
Lokalizacja: Greenbelt

04 lip 2007, 14:46

Sprawdź w jakim miejscu ustawiłeś "player start". Być może Koleś pojawia się w ścianie lub w podłodze i dlatego go rozwala. Wystarczy, że jakaś część ciała Kolesia będzie w ścianie i już będzie go rozwalać. Możliwe też, że nie dodałeś jakiegoś elementu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania mapy.
Ostatnio zmieniony 04 lip 2007, 14:47 przez kazik, łącznie zmieniany 1 raz.


Awatar użytkownika
Alixo
Wytrenowany morderca
Wytrenowany morderca
Posty: 1653
Rejestracja: 05 kwie 2007, 07:49
Lokalizacja: localhost

04 lip 2007, 14:54

Oki dzięki, będe próbował.


Obrazek
Awatar użytkownika
eddie
Wytrenowany morderca
Wytrenowany morderca
Posty: 1345
Rejestracja: 19 kwie 2007, 16:18
Lokalizacja: Breslau

04 lip 2007, 14:55

Miałem ten sam problem, ale ustawiłem "player start" nad static meshem (zwykłym klockiem), i wszystko pięknie chodziło
Ostatnio zmieniony 04 lip 2007, 14:56 przez eddie, łącznie zmieniany 1 raz.


Awatar użytkownika
Tiquill
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 14457
Rejestracja: 25 sty 2007, 02:00
Lokalizacja: z naprzeciwka
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 1 raz
Kontakt:

04 lip 2007, 15:43

W takich przypadkach właśnie "player start" jest zasadniczy. Trzeba ustawić go w bezpiecznym miejscu, najlepiej na wolnej przestrzeni. Zaś brak choćby jednego "player start" uniemożliwi działanie mapy. Możesz ewentualnie w PostEdzie skorzystać z opcji 'Tools - Check Map for Errors'.


Zawsze jest ryzyko, że wyczerpałeś już limit dobrych dni i czeka cię już tylko samo zło...
Obrazek
Awatar użytkownika
ciuciu
Modder
Modder
Posty: 2005
Rejestracja: 06 mar 2007, 16:34
Lokalizacja: Azyl
Kontakt:

18 paź 2007, 20:52

Stworzyłem fajną mapke. Gdy próbóje ją uruchomić ja i inne postacie na mapie rospryskujemy sie tzn. rozwalamy na drobne części. Próbowałem powiększać mape itd ale to nic niedało. Co mi radzicie?


Awatar użytkownika
Tiquill
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 14457
Rejestracja: 25 sty 2007, 02:00
Lokalizacja: z naprzeciwka
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 1 raz
Kontakt:

18 paź 2007, 20:59

Nie dałeś playerstart. I nie przejrzałeś forum. Było o tym. Zamykam i jutro Kosz. A za nieuawagę w końcu będzie warn. Czytać! :P


Zawsze jest ryzyko, że wyczerpałeś już limit dobrych dni i czeka cię już tylko samo zło...
Obrazek
Awatar użytkownika
Tiquill
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 14457
Rejestracja: 25 sty 2007, 02:00
Lokalizacja: z naprzeciwka
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 1 raz
Kontakt:

18 paź 2007, 21:11

A jednak połączyłem, bo na SB napisałeś coś ciekawego, ciuciu:
ciuciu pisze:hej ale mimo wszystko ze wlacze start player to i tak sie rospryskuje!!!
Napisz więc o co Ci chodzi bliżej... :):


Zawsze jest ryzyko, że wyczerpałeś już limit dobrych dni i czeka cię już tylko samo zło...
Obrazek
Awatar użytkownika
Mixer
Noob Killer
Noob Killer
Posty: 2203
Rejestracja: 11 gru 2006, 19:40

18 paź 2007, 21:19

zrobioles glupi blad ze za nisko dales ten player start i koles zaczyna w ,,podlodze" dla tego go rowala sprawdz dokladnie czy nie przebija nogami podlogi :D


Awatar użytkownika
ciuciu
Modder
Modder
Posty: 2005
Rejestracja: 06 mar 2007, 16:34
Lokalizacja: Azyl
Kontakt:

18 paź 2007, 21:22

zalacze filmik stoi??

[ Dodano: 2007-10-18, 22:32 ]
Mixer w jaki sposob dac wyzej player start bo klikam na podlodze i wybieram playerstart inaczej chyba niemozna ...


Awatar użytkownika
Tiquill
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 14457
Rejestracja: 25 sty 2007, 02:00
Lokalizacja: z naprzeciwka
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 1 raz
Kontakt:

18 paź 2007, 21:37

Filmik już niepotrzebny. A te słowa
ciuciu pisze:hej ale mimo wszystko ze wlacze start player to i tak sie rospryskuje!!!
o tyle mnie zaciekawiły, bo rozbawiły. Myślałem, że chodzi Ci o "włączenie gry z menu Custom Maps". :): Ale się nie udało. :diabel:

A jak podnieść? Zaznaczasz ikonkę oznaczającą playerstart i z wciśniętym [Ctrl] klikasz LPM i podnosisz przesuwając myszą. To jest podstawowa wiedza, trzeba znać. :bolek:
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez Tiquill, łącznie zmieniany 2 razy.


Zawsze jest ryzyko, że wyczerpałeś już limit dobrych dni i czeka cię już tylko samo zło...
Obrazek
Awatar użytkownika
ciuciu
Modder
Modder
Posty: 2005
Rejestracja: 06 mar 2007, 16:34
Lokalizacja: Azyl
Kontakt:

18 paź 2007, 21:40

Nadal sie rospryskuje... co kolwiek bym nie zrobił. Jeszcze niedawno tak z godzinke temu rozwalaly sie, potem jakims cudem sie udalo no i znowu kaszana...
Marne jest zycie koilesia xD


Awatar użytkownika
Marcino
Początkujący morderca
Posty: 53
Rejestracja: 04 sty 2007, 19:56

18 paź 2007, 21:43

Dla pewności można dać jeszcze ZoneInfo ustawić w nim światło (najlepiej na 180) ,dać do tego pathnodes (obok player start dodać jedno to jabłuszko) i bulding all (czyli to budowanie światła ,wytyczanie ścieżek) zrobić wtedy nie ma bata ,że Koleś eksploduje.


Awatar użytkownika
ALCRD
Agressive Vampire
Agressive Vampire
Posty: 1324
Rejestracja: 18 wrz 2007, 15:24
Lokalizacja: Coldharbour

18 paź 2007, 21:46

Nie jestem pewien nie znam sie na mappingu ale czy rozwiazaniem problemu by nie byłu ostawienie troszke wyżej player start u ? :D


ODPOWIEDZ