HOT NEWS!

Bardziej i mniej konkretne rozmowy na określone tematy, niezwiązane bezpośrednio z tematyką strony, ale nurtujące niemal każdego. To wcześniejszy Duży Hyde Park plus kilka luźniejszych tematów.

Moderatorzy: Moderatorzy, Admini

Awatar użytkownika
The Iceman
V.I.P.
V.I.P.

14 cze 2010, 13:04

To ironia? Chrześcijaństwo nie jest jedyną, słuszną religią. Żadna nie jest. Polska niepotrzebnie podpisywała umowę ze Stolicą Apostolską. Etyki w wielu szkołach brak, a o religioznawstwie możemy już zapomnieć.

Posiadam zasilacz z białej listy.
Awatar użytkownika
Mr Minio
Redaktor
Redaktor

14 cze 2010, 13:45

Etyka też by była fajna, ale mi religia nie przeszkadza i tak nic nie robimy albo gadamy z księdzem na tematy często etyczne.

"Are the hills going to march off?
Will heaven fall upon us?
Will the Earth open under us?
We don't know. We don't know, for a total eclipse has come upon us..."
Awatar użytkownika
little_psycho
Wytrenowany morderca
Wytrenowany morderca

14 cze 2010, 13:55

Moim zdaniem posrany jest wgl fakt, że jest coś takiego jak religia w szkołach. Dlaczego mamy z czegoś osobistego dostawać ocenę, i starać się to umieć? O_o

Awatar użytkownika
Ramesses
V.I.P.
V.I.P.

14 cze 2010, 14:06

u nas ksiadz wszystkim stawiał dobre oceny i pytał tylko raz w roku...i to takich banałów, że każdy mógł się nauczyć...

jeśli chodzi o moje zdanie to przyznam rację...etyka powinna być niejako wymiennie z religą..nie każdy sobie życzy poznawać religię katolicką, ale etyka winna obowiązywać każdego...

Planet Earth is great to visit, but You wouldn't wanna live there...
Awatar użytkownika
Yama
Miłośnik broni

14 cze 2010, 14:47

Według mnie, najlepszym rozwiązaniem byłoby przeniesienie nauczania religii do kościołów, tak jak za dawnych lat. Państwo wydaje obecnie ogromne sumy na utrzymanie katechetów, co osobiście uważam za zwykłe marnowanie dostępnych środków. Gdyby jednak usunąć ten przedmiot ze szkół, problem z etyką sam by się rozwiązał, zaś zaoszczędzone w ten sposób pieniądze podatników mogłyby zostać przeznaczone na inne cele... lub też trafić do kolejnych kieszeni, ale to już osobna historia.

Niestety taki krok byłby bardzo trudny do zrealizowania, głównie przez aktualną sytuację w kraju. Rząd jest za bardzo związany z kościołem, natomiast przedstawiciele tego drugiego nie chcieliby raczej przeznaczać swoich funduszy na coś, co w tej chwili mają całkowicie za darmo. O oburzeniu obywateli na wieść o takiej zmianie już nawet nie wspomnę.
Ostatnio zmieniony 14 cze 2010, 14:49 przez Yama, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Dr. Dundersztyc
Szalony Naukowiec
Szalony Naukowiec
Kontakt:

14 cze 2010, 15:11

Każdy mądry, tylko nikt nie wziął poprawki, że nie ma wystarczająco wykwalifikowanej kadry nauczycielskiej po kursach, która mogła by tę etykę prowadzić i nauczać w stopniu dla wszystkich równym. Tu jest pies pogrzebany.

Obrazek
Awatar użytkownika
Pangia
Koleś
Koleś

14 cze 2010, 15:58

Moja koleżanka niejako jest świadkiem Jehowy (mówi, że jest chrześcijanką, ale jakoś na religię nie chodzi :>). I co? Ciekaw jestem, co będzie miała wpisane na świadectwie jako religię. Nie uczęszczała? Bardzo dobry? A religia to zbędny przedmiot (jak dla mnie). Wiecie, co robimy na lekcjach? Katechetka albo daje nam pytania i musimy przepisać odpowiedzi z Pisma Świętego, albo załatwia sprawy Szkolnego Koła Caritas. A gdy na spotkaniach do bierzmowania pewna dziewczyna spytała, czemu nic nie powtarzamy z Małego Katechizmu na lekcjach, ksiądz odpowiedział, że na religii się tego uczymy. Ciekawe, czy widział, czego się kandydaci uczą na lekcjach.

Awatar użytkownika
little_psycho
Wytrenowany morderca
Wytrenowany morderca

14 cze 2010, 16:06

Ja nie chodzę od 3 lat i po prostu nie mam z tego oceny. Jak się wypiszesz pod sam koniec roku (możliwe tylko jak się zlitują albo masz kontakty) to dostaniesz 5 na koniec.

Awatar użytkownika
Robseßed
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

14 cze 2010, 16:14

Ja nie chodzę na religię i na świadectwie będę miał albo przepisaną ocenę z I klasy, albo po prostu kreskę - nie uczęszczał.

Obrazek
Awatar użytkownika
Kariko
V.I.P.
V.I.P.

14 cze 2010, 20:40

Pangia pisze:mówi, że jest chrześcijanką, ale jakoś na religię nie chodzi
Chrześcijanin to prawosławny, katolik, protestant, może Jehowy też, nie wiem (chociaż mi się bardziej kojarzy z odmianą judaizmu) . Polacy często mylą pojęcia 'katolik' i 'chrześcijanin' i stosują je zamiennie. Jest to błąd.

Ja na religię nie chodziłem w 2 i 3 klasie liceum. W pierwszej jeszcze tak, bo rodzice mi kazali, a na owym przedmiocie zazwyczaj użerałem się z księdzem i wymieniałem złośliwości. Często wchodziliśmy zagłębialiśmy się w tematy dot. wiary. Ponadto klecha był lekkim antysemitą. Do dziś pamiętam jego zdanie - 'No, Mojżesz wędrował 40 lat z naroooodem wybraaaaanym. Jak myślicie, co w tych ich żydowskich główkach mogły się narodzić za pomysły?' Serio, miło wspominam te lekcje. Niemniej jednak jestem przeciwnikiem prowadzenia tych lekcji w szkole. Jestem za etyką, ewentualnie teologią (jesli ktoś uznałby to za właściwe). A nauczanie religii katolickiej przenieść do Kościoła tak, jak było kiedyś. Powrót krzyży do szkół (gdzie już chyba preambuła konstytucji mówi o rozdzielności państwa polskiego od religii, a szkoły to placówki państwowe) i nauczania religii katolickiej w szkołach jest wielkim krokiem wstecz.

Robbie - ja na świadectwie ukończenia liceum miałem pustą rubrykę zamiast oceny przy przedmiocie 'religia'. Pewnie miałbym 5, ksiądz Adaś mnie lubił, ale niestety wolę żyć zgodnie z własnymi przekonaniami

Awatar użytkownika
The Iceman
V.I.P.
V.I.P.

15 cze 2010, 14:58

A teraz coś o dopalaczach...

Łódzka prokuratura wszczęła śledztwo ws. nieumyślnego spowodowania śmierci młodego mężczyzny, który zmarł na oddziale toksykologii Instytutu Medycyny Pracy w Łodzi. Trafił on tam z podejrzeniem podtrucia nieznaną substancją wchodzącą w skład dopalaczy.

Kod: Zaznacz cały

http://policyjni.gazeta.pl/Policyjni/1,91152,8016162,Zmarl_od_dopalaczy__Prokuratura_sprawdza.html
W Łodzi stanął pierwszy automat z dopalaczami. W małym osiedlowym sklepie, wciśniętym między dwa wieżowce na osiedlu Zarzew. Działa codziennie od godz. 10 do północy. Stoi na dwóch skrzynkach po piwie między butelkami i ladą. Młoda sprzedawczyni wita klientów uśmiechem.

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8014366,Dopalacze_jak_coca_cola__Automat_w_sklepie_monopolowym.html?skad=rss
Ostatnio zmieniony 16 cze 2010, 15:48 przez The Iceman, łącznie zmieniany 1 raz.

Posiadam zasilacz z białej listy.
Awatar użytkownika
Robseßed
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

16 cze 2010, 22:17

Hah, gościu mieszkał na tym osiedlu, co ja. Znało go wielu moich znajomych... dziwne uczucie.

Nie palę już tego syfu od kwietnia, wcześniej tak ze 2 razy w miesiącu paliłem. Źle się po tym później czułem, jakiś taki przymulony.

Obrazek
Awatar użytkownika
kazik
Forumowy Inkwizytor
Forumowy Inkwizytor

21 cze 2010, 10:52

prawdziwy 666 pisze:
a przez "religię" rozumiemy jedyną słuszną religie katolicką
W województwach wschodnich w szkole na religii dzieci uczą się wersji prawosławnej, a w szkołach, gdzie większość stanowią protestanci, żydzi, muzułmanie, buddyście nie widzę przeszkód, aby w szkole uczono ich religii, byle tylko była możliwość zrezygnowania z tych zajęć dla innowierców. Takie postępowanie jest zgodne z zasadami państwa demokratycznego i stanowiskiem Kościoła katolickiego, który popiera wolność religijną.

Awatar użytkownika
Dr. Dundersztyc
Szalony Naukowiec
Szalony Naukowiec
Kontakt:

24 cze 2010, 21:44

Ostatnio zmieniony 24 cze 2010, 21:44 przez Dr. Dundersztyc, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek
Awatar użytkownika
Dr. Dundersztyc
Szalony Naukowiec
Szalony Naukowiec
Kontakt:

24 cze 2010, 22:42

Mogę tylko snuć przypuszczenia z czym mianowicie takie działania zarządców NK są związane:

http://di.com.pl/news/32208,0,Polska_broni_sie_przed_Facebookiem.html
Czyżby bali się, że nastąpi masowa emigracja ich użytkowników do konkurencji? Dlatego chcą sobie przywłaszczyć ich dane personalne w formie pisanej i wizualnej?

Hodowali głupie śledzie, teraz zjedzą na obiedzie...

NK to czysty wymiar agresywnego wirtualnego kapitalizmu, grającego na ludzkich uczuciach i emocjach:

http://di.com.pl/news/31970,0,Ile_warta_zaloba_na_Naszej_Klasie.html

Obrazek
Zablokowany