Koniec z czytaniem komentarzy, /leave CHANNEL_NAME w grach MMO ("ej, kto mi porzyczy trohę kasy?")... bo serio ewoluuję w jakiegoś pokraka

Moderatorzy: Moderatorzy, Admini
wiem chodziło mi głównie o eddieLoc pisze:... P666, a o czym niby JA chociaż gadam?
Narzekam na to "hżanienie".
Silver Dragon pisze:Uwarzam rze jest to całkiem hybiony pomysł.
prawdziwy 666 pisze:ja to popieram
Ja też popieram te zmiany, czyli wyrzucenie ó, rz i ch. Są zbędne. Owszem, to świadectwo pochodzenia danego wyrazu od innego, ale czy musimy owe świadectwo notorycznie przechowywać w naszej ortografii, w co dzień pisanych słowach? No, nie, wystarczy, że tych świadectw poszukamy w odpowiednich po temu opracowaniach. Na co dzień nie są nam one potrzebne.Elvis Scatter pisze:Mi podoba się obecny język, poprzedni mogę uznać za zacofany.
I temu mówię nie. Jestem tylko za uproszczeniem "dla palców", nie zaś "dla głowy". Zupełny zanik ortografii to już zubożenie języka i jego użytkownika, coś być musi. Myśl, ale niech w myśleniu nie przeszkadza nadmiar literek do wpisania.prawdziwy 666 pisze:ps. moim zdaniem powinno być "hszanienie" nie rozumiem tej zmiany "sz" na "rz" wymawia się "sz" i powinno się tak samo pisać
oj tak...dziwią mnie trochę te próby zmiany pisowni skoro tyle setek lat wypracowało sobie taki a nie inny sposób zapisu wyrazów...jest on naprawdę trudny choć ja w sumie nie miałem dużo trudności z ich nauką..mimo to słownik ortograficzny języka polskiego jest stałym elementem mojej półki z książkami...kazik pisze:Afrykańczyk przybyły do naszego pięknego kraju: Polska trudna język. Jak widać nie tylko dla przybyszów, ale również dla miejscowych polska być trudna język...
umiesz czytać ze zrozumieniem???kazik pisze:żadne "ó"
jeszcze 100 lat niemu niektóre słowa zapisywało się inaczej niż dziśRamesses pisze:skoro tyle setek lat wypracowało sobie taki a nie inny sposób zapisu wyrazów
Ja też nie mam problemowego nazwiska, a matce przerobili w szpitalu zamiast a dali e, a ksiądz przerobił ze Stu na Sty. Fajne byłoby nazwisko, Stypak...eddie pisze:Sam nie mam problemowego nazwiska, ale mam znajomych którzy nieraz się nawściekali bo gdzieś źle zapisano ich nazwiska. Te legitka, to dziennik, to karta w szpitalu... Taki Pioczu Hoffman. 4 wersje nazwiska (f/ff, n/nn), i same problemy. Polskich też jest sporo (niestety)