Yossarian pisze:Mam pytanie do posiadaczy W10 - warto przenosić się na ten system z siódemki?
Jeżeli:
*Nie posiadasz Karty Graficznej obsługującej Directx12
*Jeżeli nawet taką posiadasz ale używanie go Cię nie interesuje
*Nie jesteś zainteresowany Forza Motorsport 6: Apex (lub innymi działającymi tylko na Win 10)
To na razie wstrzymaj się z aktualizacją do Windows 10. Choć uważam, że nie jest to zły system, a wręcz całkiem udany, jeżeli jednak nie posiada się sprzętu, aby móc wykorzystać jego możliwości jak wspomniany DX12, to nie ma sensu aktualizować. No chyba, że po prostu chcesz, lub potrzebujesz go aby się rozwijać w IT.
Bartosz pisze:jeżeli jesteś gamerem i zależy ci na jak najwyższej wydajności w grach, to wydaje mi się że jak najbardziej, gdyż tylko win 10 obsługuje najnowszy DirectX 12 oraz ogólnie ma się więcej FPS w grach. Niestety z tego co czytałem, to na win 10 mogą występować dziwne problemy z 90/100% użyciem pamięci ram, niezależnie czy ma się 8GB czy 16, czy 32, oraz jeszcze występujące reklamy odpalając start, które mogą być irytujące

Po części się z Tobą zgadzam, ale mam małe zastrzeżenia

Karty Graficzne Nvidia GeForce z serii 7xx i 9xx mają problemy z obsługą DX12, choć nie pojawiają się Glitche i tym podobne sprawy, to następuje spadek wydajności względem DX11. Sprawa zupełnie odwrotnie ma się z Radeonami z seri R7/R9 oraz RX ale też nie w każdym przypadku.
Mam 8GB pamięci i RAM, i choć nie jestem przykładem Osoby dbającej o system, to problemów z zużyciem pamięci RAM nigdy nie miałem.
Bartosz pisze:W menu start pojawiają się co jakiś czas reklamy i sugestie różnych aplikacji

Nie wiem o jakie reklamy Ci chodzi