[PROGRAM] Jak używać frapsa ?

Dyskusje o programach i sprzęcie komputerowym oraz mobilnym, a także internet i ogólne problemy.

Moderatorzy: Admini, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Ma57
Seryjny zabójca
Posty: 414
Rejestracja: 01 lip 2007, 12:07
Lokalizacja: Giżycko
Kontakt:

09 wrz 2007, 15:18

Witam

Robie ten temat bo chcę się dowiedzieć jak używać frapsa czy ktoś mi by mógłby mi wytłumaczyć wszystko
Ostatnio zmieniony 23 mar 2009, 01:45 przez Ma57, łącznie zmieniany 1 raz.


Obrazek Kenny
Obrazek
Cartman
Awatar użytkownika
Robseßed
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 4985
Rejestracja: 14 paź 2006, 12:33
Lokalizacja: Lodsch
Kontakt:

09 wrz 2007, 16:04

"Wszystko" raczej byłoby ciężko :), napisz do mnie na GG, a potem wkleimy tu rozmowę - dzięki temu powstanie swoisty poradnik używania FRAPSa, pozdrawiam!


Obrazek
Awatar użytkownika
Lothar
Pierwsi PSI
Pierwsi PSI
Posty: 2565
Rejestracja: 30 kwie 2007, 14:10
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

09 wrz 2007, 18:31

Taki mały tutorial ode mnie (kliknij na obrazek, żeby powiększyć):

1. Opis funkcji:
Obrazek
1. Zamknięcie FRAPS'a
2. Minimalizacja FRAPS'a do Tray'a
3. Zakładki ustawień i funkcji
4. Propaganda o niezarejestrowanej wersji :P
5. Zaznaczenie spowoduje, iż FRAPS będzie się uruchamiał zminimalizowany
6. Zaznaczenie spowoduje, iż okienko FRAPS'a będzie ustawione zawsze przed wszystkimi innymi oknami
7. Zaznaczenie spowoduje, iż FRAPS będzie się uruchamiał wraz ze startem WINDOWS'a
8. Rejestracja programu
9. Pomoc
10. Numer kompilacji
11. Wersja programu

Obrazek
1. Tutaj możesz ustawić klawisz zmieniający pozycję licznika FPS (wciśnięcje podczas gry spowoduje przenoszenie licznika po kolei do każdego rogu ekranu, a na końcu jego wyłączenie)
2. Tutaj możesz ustawić klawisz od "benchmarku" - fraps będzie podliczał ilość FPS, wyliczy średnią i inne info przydatne przy sprawdzaniu wydajności.
3. Włączenie spowoduje uaktualnianie licznika FPS tylko raz na sekundę - minimalnie odciąża procesor.
4. Wyłącza "benchmark" po ustalonej przez użytkownika liczbie sekund (domyślnie 60)
5, 6 i 7. Wybieramy które informacje FRAPS ma zapisać w wynikowym pliku "benchmarku" - 5 to minimalna, maksymalna i średnia ilość FPS, 6 to czas pomiędzy klatkami, 7 to po prostu ilość klatek na sekundę.
8. Tutaj podajemy po ilu sekundach FRAPS ma automatycznie zakończyć "benchmark"
9. Wyłącza licznik FPS.
10. Ustala pozycję licznika FPS na ekranie.

Obrazek
1. Otwiera folder w którym FRAPS zapisuje video
2. Pozwala wybrać folder do zapisu video
3. Wyłącza klawisz skrótu do nagrywania video
4. Pokazuje ścieżkę zapisu video
5. Tutaj można zdefiniować klawisz odpowiedzialny za włączania nagrywania video (wciska się go podczas gry)
6. Informacja o kracie dźwiękowej (raczej nieistotne)
7. Informacja o wejściu audio (raczej nieistotne)
8. Wykrywa najlepsze wejście audio (Detect Best), bądź używa systemowego (Use Windows Input). Record Sound jest zaś odpowiedzialne za nagrywanie (bądź nie) ścieżki audio z gry (muzyka, odgłosy).
9. Wyłącza nagrywanie kursora w czasie nagrywania video z gry
10. Ilość klatek na sekundę (FPS) naszego filmu. 22 klatki dają płynny obraz (jak w TV). Im większa wartość, tym więcej mocy obliczeniowej pochłania FRAPS i zmula kompa. I na odwrót - im mniejsza wartość tym komp mniej muli, ale filmik jest mniej płynny.
Opcje "Half-Size" i "Full Size" pozwalają wybrać, czy nagrywane video ma mieć rozdzielczość taką jak gra, czy też tylko połowe tej wartości (Half-Size powoduje znaczny skok wydajności, jednak video będzie mniejszych rozmiarów).

Obrazek
1. Otwiera folder w którym FRAPS zapisuje screenshoty
2. Pozwala wybrać folder do zapisu screenshotów
3. Pokazuje ścieżkę zapisu screenshotów
4. Jeśli jest włączone, licznik FPS będzie zapisywany na screenshotach
5. Pozwala na automatyczne robienie screenów co każde X (domyślnie 10) sekund (sekwencyjnie), aż do ponownego wciśnięcia klawisze odpowiedzialnego za robienie screenshotów
6. Tutaj można wybrać format zapisu screenów
7. Tutaj można zdefiniować klawisz odpowiedzialny za robienie screenshotów (wciska się go podczas gry. Disable wyłącza)

Kilka porad:
Jeśli Twój komp nie radzi sobie z nagrywaniem filmików z gier polecam we FRAPS'ie ustawić rozmiaw video na HALF-SIZE. Jeśli to nie pomoże ustaw spowrotem na FULL-SIZE, ale zmniejsz rozdzielczość w grze na najniższą (640x480, jeśli możliwe).
Wyłączenie nagrywania dźwięków potrafi trochę odciążyć sprzęt i poprawić szybkość działania FRAPS'a oraz nagrywanej gry.
Możesz również włączyć opcję "Only update overlay once per second" w celu minimalnego zmniejszenia poboru mocy obliczeniowej.
Folder do zapisu video polecam stworzyc na największej partycji dysku, bowiem filmiki potrafią w zastraszającym tempie zjadać miejsce na dysku.

No i to chyba tyle. Teraz odpal FRAPS'a i pobaw się opcjami, aż dojdziesz do takiego config'a, który będzie Ci najbardziej odpowiadał. Ogólnie nie ma jedynego, najlepszego config'a, który chodziłby ultrawydajnie na każdym kompie. Niektóre lepiej sobie radzą z HALF-SIZE, a inne z FULL-SIZE, ale niższą rozdzielczością w grach itd. Musisz po prostu popróbować. 8-)
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2007, 18:33 przez Lothar, łącznie zmieniany 1 raz.


Awatar użytkownika
Ma57
Seryjny zabójca
Posty: 414
Rejestracja: 01 lip 2007, 12:07
Lokalizacja: Giżycko
Kontakt:

09 wrz 2007, 18:53

Dzięki Dzięki :D A może ktoś jeszcze da jakieś totriale bo jak ktoś chce sie dowiedzieć jak używać frapsa to czyta te totriale i robi według tego najlepszego


Obrazek Kenny
Obrazek
Cartman
Awatar użytkownika
Marian
Miłośnik broni
Posty: 141
Rejestracja: 24 lut 2007, 22:14

09 wrz 2007, 19:36

o boshe...fraps jest dupny....(chyba że masz oryginał) nagrywa tylko 30 sekund... ja tam wole HyperCam itp


Obrazek
Awatar użytkownika
Tiquill
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 14457
Rejestracja: 25 sty 2007, 02:00
Lokalizacja: z naprzeciwka
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 1 raz
Kontakt:

09 wrz 2007, 19:50

Lothar, piękny instruktaż! Chyba pracujesz w redakcji jakiegoś pisma! ;)
Ma57 pisze:A może ktoś jeszcze da jakieś totriale bo jak ktoś chce sie dowiedzieć jak używać frapsa to czyta te totriale i robi według tego najlepszego
Jeszcze Ci mało? Może przeczytaj to jeszcze raz... :bolek:


Zawsze jest ryzyko, że wyczerpałeś już limit dobrych dni i czeka cię już tylko samo zło...
Obrazek
Awatar użytkownika
Lothar
Pierwsi PSI
Pierwsi PSI
Posty: 2565
Rejestracja: 30 kwie 2007, 14:10
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

09 wrz 2007, 19:50

Tiquill pisze:Lothar, piękny instruktaż! Chyba pracujesz w redakcji jakiegoś pisma! ;)
Dzięki :D Niestety w redakcji żadnej nie pracuję, bo wszędzie wymagają ukończonych studiów dziennikarskich... taki to już zakręcony kraj :P Liczą się literki przez nazwiskiem (mgr., inż., dr) a nie umiejętności 8-)
Ma57 pisze:Dzięki Dzięki :D A może ktoś jeszcze da jakieś totriale bo jak ktoś chce sie dowiedzieć jak używać frapsa to czyta te totriale i robi według tego najlepszego
FRAPS jest na tyle nieskomplikowany, że nie ma raczej czegoś takiego jak najlepszy tutorial :P Jest tylko szereg opisanych prędzej opcji i tyle, bez magicznego tutoriala, który powie jak nagrać film w 1024x768 przy płynności 60FPS :P Na wydajność wypływa tutaj ustawienie FULL/HALF-SIZE oraz FPS, nic więcej. Ot cała filozofia programu :P Która niestety jest jego wadą, bowiem nie można nawet wybrać kodeka do kompresji, lub nagrywania bez kompresji itd. Teoretycznie możesz ustawić FULL-SIZE i 20+ FPS oraz Record Audio, a następnie dostosowywać ustawienia grafiki w grze w celu uzyskania zadowalającej płynności 8-)
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2007, 19:54 przez Lothar, łącznie zmieniany 2 razy.


Awatar użytkownika
Robseßed
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 4985
Rejestracja: 14 paź 2006, 12:33
Lokalizacja: Lodsch
Kontakt:

09 wrz 2007, 19:54

Hm, ja szczerze mówiąc nigdy FRAPSa nie skonfigurowałem na tyle dobrze, by na Full Size filmik chodził mi płynnie. Half-Size to co innego.

Ja też nie. Rob
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2007, 19:56 przez Robseßed, łącznie zmieniany 1 raz.


Awatar użytkownika
Lothar
Pierwsi PSI
Pierwsi PSI
Posty: 2565
Rejestracja: 30 kwie 2007, 14:10
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

09 wrz 2007, 20:18

Config: 21FPS, Full Size, Record Sound: https://www.sendspace.com/file/ejjysg
Cały trik polega na zmniejszeniu rozdzielczości w grze (w tym wypadku - 800x600). Do tego można trochę poobkrajać detale. FRAPS mniej więcej, tak jakby zmusza kartę do renderowania tego samego obrazu 2 razy, dlatego obkrajanie grafiki w grze daje o wiele lepsze efekty niż bawienie się ustawieniami FRAPS'a 8-)
Aha, FRAPS bardzo lubi 1GB RAM'u i więcej.
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2007, 20:19 przez Lothar, łącznie zmieniany 1 raz.


Awatar użytkownika
darnok
Wnerwiony urzędas
Posty: 19
Rejestracja: 18 wrz 2007, 20:26

20 wrz 2007, 23:43

Mam problem z frapsem. Jesli cos nagram na half-size to dzwiek jest ale
nie ma obrazu a jak na full size to na poczatku swiruje w kolorach teczy
a puzniej jest tam jakis obraz lecz cos chwila z dolu jakies kreski wyskakuja osobiscie preferowalbym half-size. Co mam robic?


Awatar użytkownika
Lothar
Pierwsi PSI
Pierwsi PSI
Posty: 2565
Rejestracja: 30 kwie 2007, 14:10
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

21 wrz 2007, 17:17

Spoko, też tak mam :P Wystarczy, że przekonwertujesz filmik na inny codec (np.: X-Vid). Po prostu mój (i jak widzę Twój też :P) Windows/karta graficzna (masz radeona? :P) nie lubi się z codec'iem od FRAPS'a. Filmiki są prawdopodobnie dobre i nic im nie dolega. Jak masz Windows Movie Maker, to włącz go, zimportuj filmik z FRAPS'a, a potem pyknij Plik->Zapisz Plik Filmowy. Wybierzesz tam codec i kilka pomniejszych ustawień. To powinno pomóc 8-)


Awatar użytkownika
darnok
Wnerwiony urzędas
Posty: 19
Rejestracja: 18 wrz 2007, 20:26

21 wrz 2007, 22:33

Mam GeForce FX 5600 :] Sprobuje tak jak mowisz. A w frapsie nie da sie wybrac kodeka?


Awatar użytkownika
Lothar
Pierwsi PSI
Pierwsi PSI
Posty: 2565
Rejestracja: 30 kwie 2007, 14:10
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

21 wrz 2007, 22:45

darnok pisze:Mam GeForce FX 5600 :] Sprobuje tak jak mowisz. A w frapsie nie da sie wybrac kodeka?
Niestety (albo i stety :P) nie. FRAPS ma swój jeden jedyny codec i nie pozwala na jego zmianę. Plusem jest to, że codec jest bardzo wydajny ponieważ pozwala na wykorzystywanie zasobów karty graficznej do zapisywania i odtwarzania filmów, jeśli aktualnie nagrywana gra pożera sporo zasobów komputera, ale nie karty graficznej 8-) Do tego zapisuje film w pamięci RAM komputera, zamiast na dysku (dlatego FRAPS lubi 1GB RAM'u i więcej). Na dysk wali tylko większe porcje danych, co kilkanaście sekund, gdyż praca dysku potężnie obniża szybkość pracy. Czy jakoś tak ;) A reszta codec'ów zeruje bardziej na procesorze i pamięci samego komputera. Kiedyś dokładnie czytałem o co chodzi z tym FRAPS'owym codec'iem, ale ogólne założenie jest mniej więcej takie, jak napisałem 8-)
Jak ktoś bardzo chce, mogę się bardziej wysilić i dokładniej napisać jak to funkcjonuje i dlaczego jest wydajniejsze, jeśli chodzi o nagrywanie gier 8-)
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2007, 22:47 przez Lothar, łącznie zmieniany 1 raz.


Awatar użytkownika
Tiquill
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 14457
Rejestracja: 25 sty 2007, 02:00
Lokalizacja: z naprzeciwka
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 1 raz
Kontakt:

22 wrz 2007, 00:09

Chm, dopiero ten post skłania mnie do zainteresowania się FRAPS-em. Mimo trialowych ograniczeń - ma swoje zalety, jak widzę.


Zawsze jest ryzyko, że wyczerpałeś już limit dobrych dni i czeka cię już tylko samo zło...
Obrazek
Awatar użytkownika
Alixo
Wytrenowany morderca
Wytrenowany morderca
Posty: 1653
Rejestracja: 05 kwie 2007, 07:49
Lokalizacja: localhost

20 paź 2007, 21:02

Hmm... Jeżeli bierzecie sie za robienie filmików do postala lub innej gry nie polecam frapsa!
Wersja darmowa nagrywa jedyne 30 sek. A jeżeli w ogóle sie bierzecie do robienia filmów radze zainwestować w dobry procek i lepszą kartę dzwiękową. Akurat ja należe do tych procent co procek jest dosyć słaby. I dlatego nie zrobiłem ani jednego filmu. Jak już mówiłem fraps nagrywa jedyne 30 sek. Hmm... jedni se pomyślą "aaa ściągne craka" ale my nie tolerujemy piractwa. Sory że troche offtopuje, ale chce mi sie pisać. I jeszcze jedno jak już nagrasz filmik nie dawaj na video google psuje jakość :P Myśle że te porady przydadzą ci się w życiu. Ale sie rozpisałem.

Pzdr!


Obrazek
ODPOWIEDZ