HOT NEWS!

Bardziej i mniej konkretne rozmowy na określone tematy, niezwiązane bezpośrednio z tematyką strony, ale nurtujące niemal każdego. To wcześniejszy Duży Hyde Park plus kilka luźniejszych tematów.

Moderatorzy: Moderatorzy, Admini

Awatar użytkownika
eddie
Wytrenowany morderca
Wytrenowany morderca

15 sty 2009, 19:06

Ciekawe że łacina nie kojarzy się z krucjatami, a włoski w wujkiem Benito. O ruskim, czy gruzińskim już nie mówiąc (Lenin/Stalin)

Awatar użytkownika
Silver Dragon
V.I.P.
V.I.P.
Otrzymał  piwo: 2 razy

15 sty 2009, 19:13

eddie pisze:Ciekawe że łacina nie kojarzy się z krucjatami, a włoski w wujkiem Benito. O ruskim, czy gruzińskim już nie mówiąc (Lenin/Stalin)
W Niemczech, niemiecka reklama z takim sloganem jest niewskazana
Wątpię jednak, by w Rosji zabroniono emisji reklamy z hasłami stalinowskimi

Przybyłem, zobaczyłem... i polała się krew :evilbat:
Obrazek
Awatar użytkownika
Robseßed
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

15 sty 2009, 19:19

eddie pisze:Ciekawe że łacina nie kojarzy się z krucjatami
Jest taka ironiczna `maksyma`... Nie pamiętam dokładnie, jak to szło, ale coś na wzór `nie wszystko mądre, co po łacinie`... Chodziło o to, że obojętnie co powiesz po łacińsku, a już wyda się złotą sentencją, co jest oczywiście głupotą.
eddie pisze:włoski w wujkiem Benito
Bo włoski, podobnie jak francuski, kojarzy nam się raczej z miłością... całkiem romantyczny język.

A niemiecki kojarzy się z nazizmem, heh.

Obrazek
Awatar użytkownika
Lothar
Pierwsi PSI
Pierwsi PSI

15 sty 2009, 20:01

Robsessed pisze:Swastyka kojarzy się ludziom z II wojną światową i ideologią nazistowskich Niemiec. Jeszcze przez kilka ładnych dekad znak ten będzie zabroniony i słusznie.
I jest to kolejny znak, którego symbolika została zdewastowana przez bandę idiotów :-/ Jakby nie patrzeć wywrócono jego znaczenie o 180 stopni - na początkach był to symbol szczęścia... przez Adolfa i ekipę stał się symbolem mordów, śmierci, przemocy i wojny... :-(

Nobody Expects The Spanish Inquisition! :biskup:
Awatar użytkownika
Robseßed
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

15 sty 2009, 20:07

Z początku myślałem, że swastyka rysowana tylko pod pewnym kątem jest symbolem III Rzeszy. Okazało się jednak, że ogólnie zakazano tego znaku... Miała ona tyle znaczeń, a - tak jak mówisz - banda idiotów to schrzaniła.

Obrazek
Awatar użytkownika
kazik
Forumowy Inkwizytor
Forumowy Inkwizytor

15 sty 2009, 20:33

Saluto Romano to przecież pozdrowienie symbolizujące pokojowe zamiary. Kiedy Rzymianin wyciągał prawą rękę symbolizowało to pozdrowienie oraz "w ręku nie mam miecza". Gest ten był używany przed wojną nawet przez polską prawicę jako znak przynależności do cywilizacji łacińskiej. Na pogrzebie Romana Dmowskiego można zobaczyć ND-ków salutujących w ten sposób nad trumną. Głupotą moim zdaniem jest karanie, za używanie tego gestu. Większość ludzi, którzy dziś 'heilują' robi to tylko dlatego, że jest to zakazane. Podobnie ze swastyką. No, ale potrzebne jest jakieś ZŁO (lub jak kto woli ZUO). Wierzący mają szatana, ale społeczeństwo staje się laickie, więc stworzono sobie świeckiego szatana. Nazizm, który w każdej chwili może się odrodzić, więc trzeba to ciągle kontrolować etc. Wokół osoby Hitlera i w ogóle nazizmu narosło tyle mitów, że dzisiejszy ich obraz ma niewiele wspólnego z prawdą. Nie twierdzę, że byli oni dobrzy, że nie mordowali itp. ale to przecież byli zwykli ludzie, tacy jak my, a nie krwiożercze demony z piekła rodem żywiące się małymi dziećmi.

Nagranie zajścia z tym Żydem w Poznaniu.
Ostatnio zmieniony 15 sty 2009, 20:42 przez kazik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Tiquill
V.I.P.
V.I.P.
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 1 raz
Kontakt:

16 sty 2009, 01:45

ALCRD pisze:ciekawe.. a jakby nazisci powiedzieli "kupcie papier toaletowy" i ktoś by użył tego hasła w reklamie , też by zakazali bo kojarzy sie z nazizmem??

moim zdaniem kolejna głupota
Szczęściem w nieszczęściu jest to, że naziści jednak wybierali inne cele na propagandę, poważniejsze.
kazik pisze:Saluto Romano to przecież pozdrowienie symbolizujące pokojowe zamiary. Kiedy Rzymianin wyciągał prawą rękę symbolizowało to pozdrowienie oraz "w ręku nie mam miecza". Gest ten był używany przed wojną nawet przez polską prawicę jako znak przynależności do cywilizacji łacińskiej. Na pogrzebie Romana Dmowskiego można zobaczyć ND-ków salutujących w ten sposób nad trumną. Głupotą moim zdaniem jest karanie, za używanie tego gestu. Większość ludzi, którzy dziś 'heilują' robi to tylko dlatego, że jest to zakazane.
O zbrodniach i ich symbolach należy pamiętać i ich nie powielać. Bo nawet gdyby "heilowanie" nie było zakazane, to jednak znaczyłoby to nadal to, co znaczyło podczas III Rzeszy. Przemoc jest towarem atrakcyjnym, niezależnie czy zakazana czy dozwolona. I w dzisiejszych czasach "heilowanie" jakiemukolwiek zmarłemu nie przyniosłoby chwały owemu zmarłemu. Ludzie niszczą symbole. I trzeba mnóstwa czasy, by się one odrodziły czyste. A w przypadku symboli nazizmu, nigdy się nie oczyszczą. Dzisiejsze czasy sprzyjają dłuuugiej pamięci. Powszechna edukacja i media to umożliwiają.

Zawsze jest ryzyko, że wyczerpałeś już limit dobrych dni i czeka cię już tylko samo zło...
Obrazek
Awatar użytkownika
ALCRD
Agressive Vampire
Agressive Vampire

16 sty 2009, 14:18

Tiquill pisze:Szczęściem w nieszczęściu jest to, że naziści jednak wybierali inne cele na propagandę, poważniejsze.
ale żeby chociaż coś w tym zdaniu było nazistowskiego..
a tu nic w tej kwestii nie ma nic absolutnie nazistowskiego
oprócz tego że jest powiedziana w niemieckim i rzekomo nazisci też jej używali

widzisz coś złego w "Każdemu to, co mu się należy" ??
bo ja nie bardzo nigdy bym tego z nazizmem nie skojarzył tego zdania mimo niemieckiego języka

tak jak mówił Rob
ludzie przesadzają odbierając język niemiecki za źródło złych przekazów

jak ich to tak wkurza niech rozpetają wojne z niemcami od nowa zamiast warczeć na siebie o glupie hasła reklamowe :/

Awatar użytkownika
Tiquill
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

16 sty 2009, 16:02

ALCRD pisze:widzisz coś złego w "Każdemu to, co mu się należy" ??
bo ja nie bardzo nigdy bym tego z nazizmem nie skojarzył tego zdania mimo niemieckiego języka
Widzę, niestety:

Każdemu to, co mu się należy. Aryjczycy do władzy, Polacy do obozów pracy, Żydzi do gazu. Bo tak im się należy, z racji ich urodzenia.

Taka myśl zapewne przyświecała nazistom, domyślić się łatwo. Skojarzyć to tak również łatwo. Niestety.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez Tiquill, łącznie zmieniany 1 raz.

Zawsze jest ryzyko, że wyczerpałeś już limit dobrych dni i czeka cię już tylko samo zło...
Obrazek
Awatar użytkownika
ALCRD
Agressive Vampire
Agressive Vampire

16 sty 2009, 16:47

jakby to było po polsku , francuzku czy po innym jezyku nikt by na to nie zwrócił uwagi..

takich pseudo patriotów którzy sie czepiają o najmniejszą rzecz sam bym do gazu wrzucił ;/ niczym sie tacy nie różnią od popapranych niemców którzy nakładają teraz cenzury na wszystko

Awatar użytkownika
Tiquill
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

16 sty 2009, 17:51

Cóż, pretensje miej do nazistów i do tego, co zrobili i pozostawili po sobie. Zwłaszcza w Niemczech. Niemiecka cenzura jest śmieszna w swej ostrożności, owszem, przesadzają. Ale nazizm swoje zostawił, tego nie da się podważyć.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez Tiquill, łącznie zmieniany 2 razy.

Obrazek
Awatar użytkownika
ALCRD
Agressive Vampire
Agressive Vampire

16 sty 2009, 21:08

Komunizm też swoje po sobie zostawił i w niektórych krajach nadal jest promowany
i jakoś to nikomu nie przeszkadza..
Stalin też był nie lepszym mordercą niż Hitler

jak mówiłem skoro tak fukają nadal do niemców to niech wywołają 3 wojne światową a nie czepiają sie wszystkiego co możliwe.. bo to niemieckie to z nazizmem

i pretensje bede miał zawsze do tych przewrażliwionych patałachów
którzy wszystko cenzurują.. i tym co zrobili nazisci niech sie nie tłumaczą , na głupote ludzką nie ma wytłumaczenia
Ostatnio zmieniony 16 sty 2009, 21:10 przez ALCRD, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Robseßed
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

16 sty 2009, 21:20

ALCRD pisze:Komunizm też swoje po sobie zostawił i w niektórych krajach nadal jest promowany
i jakoś to nikomu nie przeszkadza..
Stalin też był nie lepszym mordercą niż Hitler
Mamy przykład po naszym kochanym migu31. xd

Chciałeś chyba napisać `był nie gorszym mordercą.

Ja uważam komunizm za najgorszy, obok nazizmu, pogląd (?) na świecie. I nikt ode mnie nie usłyszy, że Ruscy byli o tyle lepsi od Niemców, że nas `wyzwolili`... Dziękuję bardzo. :|

Obrazek
Awatar użytkownika
ALCRD
Agressive Vampire
Agressive Vampire

16 sty 2009, 21:23

Robsessed pisze:Chciałeś chyba napisać `był nie gorszym mordercą.
wiesz co miałem na myśli :P
Robsessed pisze:Ja uważam komunizm za najgorszy, obok nazizmu, pogląd (?) na świecie
i ja tak uważam

Awatar użytkownika
Robseßed
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

16 sty 2009, 21:24

Hasła rosyjskiej propagandy nie brzmią być może aż tak źle, gdyż język ten jest nam dość bliski - podobny do polskiej mowy.

Swoją drogą, czy komuniści mieli jakieś inne piękne hasła, poza tymi związanymi z pracą, niszczeniem alkoholizmu itp?

Obrazek
Zablokowany