Co ludzie z tymi internetami?

Nasze forumowe zabawy i przyjazne rozmowy o niczym i na pełnym luzie. Wcześniej znane jako Mały Hyde Park. Posty nie są zliczane.

Moderatorzy: Moderatorzy, Admini

Awatar użytkownika
Tiquill
V.I.P.
V.I.P.
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 1 raz
Kontakt:

13 lis 2014, 02:08

Przeglądałam na internetach, znalazłem na internetach, byłem na internetach. Jezu, może mi ktoś to wyjaśnić? Bo już nie mogę tego ignorować. Od kiedy to mamy wiele internetów, od kiedy to nie jest jedno medium? Co to, to tak jak z taczką? Stoi jedna taczka, a każą na to mówić: taczki. :bolek:

Zawsze jest ryzyko, że wyczerpałeś już limit dobrych dni i czeka cię już tylko samo zło...
Obrazek
Awatar użytkownika
Dzienis
V.I.P.
V.I.P.
Postawił piwo: 14 razy
Otrzymał  piwo: 6 razy
Kontakt:

13 lis 2014, 02:20

Ja też nie do końca to obczajam, ale wg mnie to po prostu taka nowomowa, coś jak: Co tam u was słychować? Taka moda i tyle.

I regret nothing
Awatar użytkownika
Loc
Wytrenowany morderca
Wytrenowany morderca

13 lis 2014, 03:08

"Internety" to buszyzm. Bush w 2000 roku dowalił anegdotką, że widział coś na "internetach" (on the Internets) i ludzie zrobili z tego taką chwytliwą gadkę. Coś jak "twoja stara", albo "ale urwał". Taki mem.

W zasadzie jest coś takiego jak "internety", jeśli jest mowa o kilku małych sieciach podobnych do LANu (a nawet i o LANie, jeśli się nie mylę - ale wydaje mi się, że to musi być jednak znacząco duży LAN, gdzie obydwie sieci są oddzielone w taki sposób, że dostęp do drugiej jest możliwy tylko przez jeden terminal - jak ten terminal pada, to jedna sieć jest całkowicie odcięta od drugiej), wtedy jest to jeden, mały internet (z wielu innych) i takie określenie jest poprawne i obecne w żargonie technicznym. Jednak faktycznie, gdy mówi się o Internecie jako o ogólnej sieci szerokopasmowej, to Internet jest tylko i wyłącznie jeden.

Może zauważyliście, że często jak piszę o Internecie, to piszę "Internet" z dużej litery, jakby to była nazwa własna (w sumie to jest). Robię to z przyzwyczajenia, takiej hiperpoprawności, bo mnie kolega-informatyk nauczył, bo on właśnie odróżniał "internety" od "Internetu".
Ostatnio zmieniony 13 lis 2014, 03:14 przez Loc, łącznie zmieniany 5 razy.

Awatar użytkownika
Dzienis
V.I.P.
V.I.P.
Postawił piwo: 14 razy
Otrzymał  piwo: 6 razy
Kontakt:

13 lis 2014, 13:13

Ahaaaa.
Dzięki Loc za info.
To może jeszcze wytłumacz skąd się wzięła "Twoja Stara", bo ja jakoś nie pamiętam.

I regret nothing
Awatar użytkownika
Loc
Wytrenowany morderca
Wytrenowany morderca

13 lis 2014, 14:30

dzienis666 pisze:To może jeszcze wytłumacz skąd się wzięła "Twoja Stara", bo ja jakoś nie pamiętam.
Ja też nie wiem. xD
Ostatnio zmieniony 13 lis 2014, 14:36 przez Loc, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Cziko
Stuprocentowy psychol
Stuprocentowy psychol

13 lis 2014, 20:59

Internety, jest normalny internet i te... dziwne internety :D

Awatar użytkownika
Mozal
Stuprocentowy psychol
Stuprocentowy psychol

13 lis 2014, 21:56

Ostatnio nawet w TV sie to pojawiło :D (słowa Wiplera do Kajdanowicza: "Internety was rozliczą").

:rozpacz:
Awatar użytkownika
Rycho3D
Modder
Modder
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 1 raz
Kontakt:

14 lis 2014, 16:53

Już dosyć dawno temu słyszałem określenie internety. "wyczytał w internetach" "siedzi w internetach" itp. To taka forma żartu.
W pracy jak ktoś był na imprezie, to mówimy że był na konkursach. :D

8=======D
Zablokowany