Witam. Otóż dawniej walnąłem sobie formata, i zainstalowałem na miejscu windowsa Linuxa Ubuntu. Niby wszystko fajnie tylko format [w menu "komputer" wybrałem po prostu dysk C który był pełny (bo działałem na Linuxie odpalonym z pendrive) i dałem "formatuj". No i sie sformatowało. Ale kosmicznie szybko, bo praktycznie kiedy kliknąłem ok, pasek doleciał już do końca a dysk zniknął. 160GB sformatowane w mniej niż sekundę? Jakoś nie wierzę.
Ale teraz chciałbym w jakiś sposób odzyskać te pliki...jak mogę to zrobić? Najbardziej zależy mi na przywróceniu chociażby postala, bo był ostro przezemnie zmodowany... Z góry dziękuję za pomoc.
[POMOC] Kosmicznie szybki Format - Odzyskanie
Moderatorzy: Moderatorzy, Admini
- Radzik
- Administrator
- Postawił piwo: 7 razy
- Otrzymał piwo: 5 razy
Eeee hmmm... gdybyś Mógł tak trochę inaczej opisać bo niby rozumiem, ale lepiej przygotowany opis problemu byłby łatwiejszy do pewnego ogarnięcia... a póki co mam pytanko, napisałeś, że wybrałeś po prostu dysk C(nie będę się bawił w określenia typu sda1 hda1 itp.) i dałeś formatuj, ok a jakiekolwiek info odnośnie tego do jakiego systemu plików zostanie sformatowany? ntfs, ext3? które powinno się pojawić
Bo jeśli było info, że zostanie sformatowany do ext(3 albo 4) to z odzyskiwaniem danych może być konkretnie pod górkę, a jeśli ntfs to odzyskiwanie raczej powinno odbyć się bez większych problemów.
Dalej piszesz, że dysk zniknął hmmm od tak po prostu system przestał go widzieć? w przypadku linuksa w to po prostu nie wierzę...
Mam rozumieć, że dysku nie widać o tej pory? bo jeśli tak to zainstaluj, albo odpal jeśli Masz gparted i tam spójrz, czy wykrywa dysk.
Bo jeśli było info, że zostanie sformatowany do ext(3 albo 4) to z odzyskiwaniem danych może być konkretnie pod górkę, a jeśli ntfs to odzyskiwanie raczej powinno odbyć się bez większych problemów.
Dalej piszesz, że dysk zniknął hmmm od tak po prostu system przestał go widzieć? w przypadku linuksa w to po prostu nie wierzę...
Mam rozumieć, że dysku nie widać o tej pory? bo jeśli tak to zainstaluj, albo odpal jeśli Masz gparted i tam spójrz, czy wykrywa dysk.
Niepoważny admin
- Ryuq
- Administrator
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 4 razy
Prościej.
Najpierw otworzyłem "Komputer" [na górnym pasku "Przejdź -> Komputer]
Potem wybrałem System Plików coś tam coś tam, i po prostu dałem PPM i z wysuwanego menu dałem "Sformatuj". No i system nie wykrywa już kompletnie tego co było, pliki zniknęły, miejsce się zwolniło. A Linuxa mam na dysku "Z", bo w sumie dysku "C" jako takiego nie ma kompletnie w Systemie, i dojścia do niego również. Miałem błąd tego rejestru to raz spróbowałem po prostu "na szybko" zrobić cokolwiek i dałem to Sformatuj. Nie wiem czy to zrobiło ten format, czy co sie stało, ale tych plików nie ma. I chciałbym je odzyskać.
PS: Byłem kompletnym n00bem i nie używałem Terminala, jakby co. Miałem system ledwo dzień. xd
Potem wybrałem System Plików coś tam coś tam, i po prostu dałem PPM i z wysuwanego menu dałem "Sformatuj". No i system nie wykrywa już kompletnie tego co było, pliki zniknęły, miejsce się zwolniło. A Linuxa mam na dysku "Z", bo w sumie dysku "C" jako takiego nie ma kompletnie w Systemie, i dojścia do niego również. Miałem błąd tego rejestru to raz spróbowałem po prostu "na szybko" zrobić cokolwiek i dałem to Sformatuj. Nie wiem czy to zrobiło ten format, czy co sie stało, ale tych plików nie ma. I chciałbym je odzyskać.
PS: Byłem kompletnym n00bem i nie używałem Terminala, jakby co. Miałem system ledwo dzień. xd
Ostatnio zmieniony 09 lis 2012, 17:38 przez Ryuq, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tiquill
- V.I.P.
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 1 raz
- Kontakt:
Narzędzia Linuxowe do odzyskiwania danych i całych partycji. Tego szukaj. Szczegółów nie podam, bo nie chcę pamiętać takich rzeczy. Ale cuda można zdziałać. Nie poradzę więc konkretnie, ale - masz szanse. Obraz ISO narzędzi naprawczych nie trudno znaleźć. A wypalić warto i mieć w zanadrzu również warto.
Zawsze jest ryzyko, że wyczerpałeś już limit dobrych dni i czeka cię już tylko samo zło...

- Radzik
- Administrator
- Postawił piwo: 7 razy
- Otrzymał piwo: 5 razy
No i teraz już rozumiemRyuq666 pisze:Prościej.

Inna kwestia znasz program team viewer? przydałbym się Nam, mogłbym podpiąć się do Twojego pulpitu i przyjrzeć się samemu co się dzieje

Tutaj link do pobrania owego programu https://www.teamviewer.com/pl/download/linux.aspx
Zainstaluj go, a w nie dalekiej przyszłości się umówimy, i spojrzę jak sprawa się ma.
Ja używam Linux-a od roku, używałem Debiana, Ubuntu, Mint-a, a na koniec pozostałem przy Xubuntu i jestem bardzo z niego zadolony, a tak samo jak Ty byłem totalnym noobem, i tak prawdę nadal jestem, chociaż od samego początku zagłębiam się w ten system, to nadal wiem mało, wiadomo potrzeba na to wiele czasu, a no i oczywiście terminal to podstawa, również uzależnienie, nie boje się czarnego ekranu z białym tekstem, tylko loguje się i zaczynam pracęRyuq666 pisze: PS: Byłem kompletnym n00bem i nie używałem Terminala, jakby co. Miałem system ledwo dzień. xd

Niepoważny admin