Klasyka Center - blog o retro (i nie tylko) grach

Nasze forumowe zabawy i przyjazne rozmowy o niczym i na pełnym luzie. Wcześniej znane jako Mały Hyde Park. Posty nie są zliczane.

Moderatorzy: Moderatorzy, Admini

Awatar użytkownika
ninja666
Seryjny zabójca

07 sty 2012, 19:58

Witam. Blog ten ma na celu uświadomienie graczy, jak to drzewiej bywało i w co się wcześniej grało, a starszym graczom przypomnienie sobie "starych dobrych czasów". Wiem, że pojęcie "stara gra" jest względne i dla jednego może oznaczać grę z 2003, a dla kogoś innego z 1989, lecz ja się zajmę głównie tymi starszymi, poczynając od końca lat 80, a na wczesnych latach 2000 kończąc. Będę tu zamieszczał recenzje, opisy, artykuły i wskazówki dotyczące starszych (i nie tylko) gier. Mam nadzieję, że docenicie moją pracę i spodoba wam się ten blog. Komentujcie i podsuwajcie pomysły o czym mógłbym napisać. Enjoy!

KLASYKA CENTER

PS. "Wkur... Strona Życia" była oprócz mojego narzekania blogiem ćwiczebnym by obczaić wszystkie możliwe funkcje przed założeniem tego bloga, więc na razie załóżmy, że ten blog nie istnieje.

Awatar użytkownika
Rycho3D
Modder
Modder
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 1 raz
Kontakt:

07 sty 2012, 20:50

To ja wspomnę o Carmagedonie i Unrealu

8=======D
Awatar użytkownika
Karpiu
Zabójca na sterydach
Zabójca na sterydach

07 sty 2012, 20:53

Half Life, Manhunt ^^

Awatar użytkownika
ninja666
Seryjny zabójca

07 sty 2012, 21:13

@Rycho
Coming soon ;)

@Karpiu
Jedynie Half-Life, Manhunt jest już zbyt "nowy" jak na ten blog.

Awatar użytkownika
Karpiu
Zabójca na sterydach
Zabójca na sterydach

07 sty 2012, 21:26

a szkoda, bo imho obie gry mają oryginalny klimat ^^

Awatar użytkownika
The Iceman
V.I.P.
V.I.P.

07 sty 2012, 21:33

Skrobnij coś o Jacku Orlando, ciekaw jestem twojej opinii o tej przewspaniałej grze. O Larrym też możesz coś napisać.

Co do samego bloga, to niezły pomysł i tutaj jest taka moja rada w kwestii zmian kosmetycznych, żebyś wyjustował tekst, lepiej to wtedy wygląda.

Posiadam zasilacz z białej listy.
Awatar użytkownika
ninja666
Seryjny zabójca

07 sty 2012, 21:38

The Iceman pisze:Skrobnij coś o Jacku Orlando, ciekaw jestem twojej opinii o tej przewspaniałej grze. O Larrym też możesz coś napisać.
Nie za bardzo param się przygodówkami, ale postaram się zagrać w obie gry i coś o nich napisać.

Awatar użytkownika
Lothar
Pierwsi PSI
Pierwsi PSI

08 sty 2012, 03:43

https://www.gog.com/en/catalogue - o czymkolwiek z katalogu GOG.COM. Jestem ciekaw Twoich opinii - tylko szczerych, a nie pisanych "bo tak wypada". Plusy i minusy przydałby się przy każdej grze, a nie tylko przy Łiczhefen.
Po prawej przydałby się jakiś podział na gatunki oraz kategorie artykułów (opis/recenzja/poradnik/blablabla). Screeny polecam brać z oficjalnych stron, po co masz robić za free reklamę MobyGames, Gry-Online, czy innego Gamespot?
Mógłbyś też napisać np.: o degeneracji gier i umysłów graczy, co doskonale pokazuje ten obrazek:
Obrazek
8-)

Nobody Expects The Spanish Inquisition! :biskup:
Awatar użytkownika
Ramesses
V.I.P.
V.I.P.

08 sty 2012, 07:42

Lothar pisze:https://www.gog.com/en/catalogue - o czymkolwiek z katalogu GOG.COM. Jestem ciekaw Twoich opinii - tylko szczerych, a nie pisanych "bo tak wypada". Plusy i minusy przydałby się przy każdej grze, a nie tylko przy Łiczhefen.
Po prawej przydałby się jakiś podział na gatunki oraz kategorie artykułów (opis/recenzja/poradnik/blablabla). Screeny polecam brać z oficjalnych stron, po co masz robić za free reklamę MobyGames, Gry-Online, czy innego Gamespot?
Mógłbyś też napisać np.: o degeneracji gier i umysłów graczy, co doskonale pokazuje ten obrazek:
Obrazek
8-)
W tym spisie nie ma StarCrafta, więc się nie liczy :P

Swoją drogą świetny obrazek Lothar...rzeczywiście, spłaszczenie fabuły jest dziś okropne, a co najgorsze dzieciaki się tym jarają, bo gry mają świetną grafikę, bla, bla, bla...

ninja666 - jeśli możesz skrobnij coś o starych, dobrych strategiach Blizzarda...

Ale się chłopie wpakowałeś - masz teraz zajęcie do na długie godziny..tylko grać i grać..też bym tak chciał :P

Planet Earth is great to visit, but You wouldn't wanna live there...
Awatar użytkownika
eddie
Wytrenowany morderca
Wytrenowany morderca

08 sty 2012, 12:26

Obrazek Lothara z 1993 kojarzy mi się ze Świątynią Śniącego, chyba największy koszmar graczy o jakim słyszałem, przynajmniej jeżeli chodzi o RPG xD

ninja666, odkop jakieś stare RPG jak Planescape: Torment (ze 2 lata temu moja reakcja to coś w stylu 'lolwut'), Kult: Heretic Kingoms, Diablo 1 (większość grających w D2 nie zna D1)

Awatar użytkownika
ninja666
Seryjny zabójca

08 sty 2012, 12:59

Lothar pisze:https://www.gog.com/en/catalogue - o czymkolwiek z katalogu GOG.COM. Jestem ciekaw Twoich opinii - tylko szczerych, a nie pisanych "bo tak wypada". Plusy i minusy przydałby się przy każdej grze, a nie tylko przy Łiczhefen.
Obrazek
8-)
Ja zawsze piszę szczere opinie, ale akurat tak wypada, że zawsze dobieram też dobre gry :P Co do plusów i minusów, to raczej do opisów na siłę nie będę ich wciskał, zachowam je tylko do recenzji. Co do podziału na kategorię, to raczej nie, gdyż Blogspot takiego czegoś nie oferuje (może kiedyś przeniosę się na wordpressa). Co do screenów, to:

a) Nie wszystkie gry mają jeszcze oficjalne strony
b) Szczerze mówiąc to mi to wisi, czy robię im reklamę czy nie, bo i tak mój blog sławny nie będzie

Co do pomysłu na artykuł to jest całkiem ciekawy, gdy skończę pisać dzisiejsze opisy i recenzję, to spróbuję coś skrobnąć na ten temat.

@reszta
Nie wiem, czy dam radę, ale postaram się spełnić prośby każdego z was. Jeśli nie dam rady czegoś zrobić, to z góry przepraszam.

Awatar użytkownika
The Iceman
V.I.P.
V.I.P.

08 sty 2012, 13:04

ninja666 pisze:Co do podziału na kategorię, to raczej nie, gdyż Blogspot takiego czegoś nie oferuje
To porób Etykiety, to jest coś w rodzaju kategorii.

Posiadam zasilacz z białej listy.
Awatar użytkownika
Silver Dragon
V.I.P.
V.I.P.
Otrzymał  piwo: 2 razy

10 sty 2012, 10:23

Obadaj sobie Another World, Prince of Persia 1 & 2, oraz serię Commander Keen, a jeśli interesują cię ścigałki zerknij na Stunts i Test Drive 3 . To są prawdziwe klasyki minionych lat ;)

Przybyłem, zobaczyłem... i polała się krew :evilbat:
Obrazek
Awatar użytkownika
Karpiu
Zabójca na sterydach
Zabójca na sterydach

10 sty 2012, 15:52

Nie wiem czy to nie będzie za "nowe", ale seria Black & White może pasować do twojej strony.

Awatar użytkownika
Rycho3D
Modder
Modder
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 1 raz
Kontakt:

31 sty 2012, 19:38

Jest pierwszy obserwator :ok:
Ale brak nowych postów.
Z kultowych gier MP to jeszcze Worms i Liero :mgun:

8=======D