Chcę iść na lingwistykę do Warszawy, co oznacza, że muszę zdać polski, matmę i anglika na podstawie. Łatwizna. Muszę też jednak napisać bardzo dobrze rozszerzenie z angielskiego i niemieckiego i tu pojawiają się problemy.
W III klasie będę chodził tylko na niemiecki, bo jego uczę się dopiero 2 lata, a matura rozszerzona to nie taka prosta rzecz. O swój angielski się nie boję, jednak będę miał roczną przerwę w nauce tego języka, więc tutaj też proszę o pomoc.
Mianowicie, czy możecie mi polecić książki, które dobrze przygotowują do matury właśnie z tych dwóch języków? Chodzi mi o sprawdzone, z których sami się uczyliście. Jeśli ktoś z Was miałby jeszcze taką u siebie w domu - chętnie bym odkupił.
I jeszcze jedno: na co powinienem zwrócić szczególną uwagę w powtórce zagadnień z jęz. angielskiego i w nauce niemieckiego (tego drugiego dopiero na dobrą sprawę zacznę się uczyć)? Chodzi mi przede wszystkim o zakres słownictwa - czy to naprawdę niezbędne żebym znał tyle określeń związanych np. z kosmosem? Tego jest pełno, a ja znam chyba tylko 'planet', 'Milky Way' i 'space'. ;p
Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc,
Rob.