Matura 2011 - języki

Nasze forumowe zabawy i przyjazne rozmowy o niczym i na pełnym luzie. Wcześniej znane jako Mały Hyde Park. Posty nie są zliczane.

Moderatorzy: Moderatorzy, Admini

Awatar użytkownika
Robseßed
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

28 lip 2010, 22:43

Cześć, mam kilka pytań do ludzi starszych ode mnie co najmniej o rok. ;)

Chcę iść na lingwistykę do Warszawy, co oznacza, że muszę zdać polski, matmę i anglika na podstawie. Łatwizna. Muszę też jednak napisać bardzo dobrze rozszerzenie z angielskiego i niemieckiego i tu pojawiają się problemy.

W III klasie będę chodził tylko na niemiecki, bo jego uczę się dopiero 2 lata, a matura rozszerzona to nie taka prosta rzecz. O swój angielski się nie boję, jednak będę miał roczną przerwę w nauce tego języka, więc tutaj też proszę o pomoc.

Mianowicie, czy możecie mi polecić książki, które dobrze przygotowują do matury właśnie z tych dwóch języków? Chodzi mi o sprawdzone, z których sami się uczyliście. Jeśli ktoś z Was miałby jeszcze taką u siebie w domu - chętnie bym odkupił.

I jeszcze jedno: na co powinienem zwrócić szczególną uwagę w powtórce zagadnień z jęz. angielskiego i w nauce niemieckiego (tego drugiego dopiero na dobrą sprawę zacznę się uczyć)? Chodzi mi przede wszystkim o zakres słownictwa - czy to naprawdę niezbędne żebym znał tyle określeń związanych np. z kosmosem? Tego jest pełno, a ja znam chyba tylko 'planet', 'Milky Way' i 'space'. ;p

Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc,
Rob.

Obrazek
Awatar użytkownika
Kariko
V.I.P.
V.I.P.

28 lip 2010, 22:57

Z niemieckiego Ci nie pomogę, bo skończyłem naukę tego języka w gimnazjum. Z angielskiego polecam - Matura companion, Express Publishing, wydawnictwo Egis. Autorzy to między innymi Jenny Dooley, Virginia Evans, Maria Jodłowiec, Andrzej Kurtyka. Do książki dołączono 2 krążki CD, ale nie odpalałem tego, więc nie wiem, co na nich jest. Na podstawie tego, plus wiedzy z internetu i gier komputerowych (szczerze, to głównie tych dwóch ostatnich, bo regułek i zasad z angielskiego nie znam prawie wcale) napisałem na 86%, 85% ustny, rozszerzone ofc :)
Robsessed pisze: czy to naprawdę niezbędne żebym znał tyle określeń związanych np. z kosmosem?
W książce, którą Ci podałem są wszystkie tematy, na jakie możesz trafić na pogaduszce z komisją. Kosmosu nie ma.

Jak na lingwistykę będzie Ci się liczył ustny język, to z angola bierz koniecznie rozszerzony. Ustna podstawa jest o wiele trudniejsza moim zdaniem, bo masz twórczą rozmowę z egzaminatorem, który różnie może poprowadzić dialog. Rozszerzony poziom to zwyczajne orędzie i odpowiedzi na pytania. Z resztą nawet wynik z ustnego podstawowego miałem gorszy, niż z rozszerzonego :P.

Awatar użytkownika
Robseßed
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

28 lip 2010, 23:02

Kariko pisze:Jak na lingwistykę będzie Ci się liczył ustny język, to z angola bierz koniecznie rozszerzony. Ustna podstawa jest o wiele trudniejsza moim zdaniem, bo masz twórczą rozmowę z egzaminatorem, który różnie może poprowadzić dialog. Rozszerzony poziom to zwyczajne orędzie i odpowiedzi na pytania. Z resztą nawet wynik z ustnego podstawowego miałem gorszy, niż z rozszerzonego :P .
Piszę angielski na podstawie (ustny i pisemny) i to samo z nim na rozszerzeniu.

Dzięki :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Silver Dragon
V.I.P.
V.I.P.
Otrzymał  piwo: 2 razy

28 lip 2010, 23:15

Jeśli chodzi o język niemiecki mogę polecić książki wydawnictwa Hueber Polska, a w szczególności serię Tangram. Te książki są wykorzystywane przez bardzo wiele szkół językowych kształcących do certyfikatu.

Przybyłem, zobaczyłem... i polała się krew :evilbat:
Obrazek
Awatar użytkownika
Linka
V.I.P.
V.I.P.

29 lip 2010, 01:41

Ja w klasie maturalnej miałam bardzo fajną książkę do angielskiego, serio dużo dzięki niej się nauczyłam, bez problemu powinieneś ją dostać w księgarni językowej - książka z płytką oczywiście a mianowicie Matura Plus - Podręcznik i repetytorium - ale niestety poziom podstawowy - mimo wszystko myślę, że się nada ;) kwestia 50 zł(podręcznik + CD + odpowiedzi). Mam jeszcze swoją, mogę oddać za free bo jest mega zniszczona [zalety rzucania plecakiem z nerwów - u mnie w LO w 3 kl. norma xD] jakby co - gg :)
Ostatnio zmieniony 29 lip 2010, 01:45 przez Linka, łącznie zmieniany 2 razy.

Zablokowany