Tragedia w Smoleńsku

Bardziej i mniej konkretne rozmowy na określone tematy, niezwiązane bezpośrednio z tematyką strony, ale nurtujące niemal każdego. To wcześniejszy Duży Hyde Park plus kilka luźniejszych tematów.

Moderatorzy: Moderatorzy, Admini

Awatar użytkownika
Piter1372
Miłośnik broni

10 kwie 2010, 21:44

Straszna tragedia... moim zdaniem to głównie złe warunki atmosferyczne i awaria przyrządów w samolocie były przyczyną tragedii... tylko ciekawi mnie czemu pilot odmówił lądowania na innym lotnisku, jak im proponowali... :|
to poważny cios dla Polski, i nie prędko się po nim podniesiemy...

Obrazek
Awatar użytkownika
Ramesses
V.I.P.
V.I.P.

10 kwie 2010, 22:47

Pangia pisze:
korter pisze:Taa śledzctwo wykaże , żę to była awaria.Jakby zestrzelili to by znaleźli odłamki pocisku,bo żęby tak rozwalić samolot to musiało być cholernie dużę.Róscy są czyści.
Ja też zrobiłem śledztwo. Wnioski? Nie masz słownika ortograficznego w domu. A jakby zestrzelili, to byłoby to słychać, ćwoku.
Panie Ryba co Pan taki nerwowy ostatnio? ja rozumiem, że dziś dzień raczej smutny, ale żeby aż tak jeździć innym userom?

Planet Earth is great to visit, but You wouldn't wanna live there...
Awatar użytkownika
Koloses
V.I.P.
V.I.P.
Otrzymał  piwo: 1 raz

10 kwie 2010, 22:51

Ramesses pisze:
Pangia pisze:
korter pisze:Taa śledzctwo wykaże , żę to była awaria.Jakby zestrzelili to by znaleźli odłamki pocisku,bo żęby tak rozwalić samolot to musiało być cholernie dużę.Róscy są czyści.
Ja też zrobiłem śledztwo. Wnioski? Nie masz słownika ortograficznego w domu. A jakby zestrzelili, to byłoby to słychać, ćwoku.
Panie Ryba co Pan taki nerwowy ostatnio? ja rozumiem, że dziś dzień raczej smutny, ale żeby aż tak jeździć innym userom?
korter pisze:I tak kiedyśby zginęli .Wśród nich były zakały i wrzody polski.Szkoda że razem z nimi odeszli dobrzy politycy.
Odpowiedź się sama nasuwa.
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2010, 22:51 przez Koloses, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kariko
V.I.P.
V.I.P.

10 kwie 2010, 23:01

eddie pisze:Pytanie: jaki kraj okazuje szacunek zagranicznym politykom przyjmując ich na beznadziejnym lotnisku, i to z nędzną delegacją?
Rosja za bardzo się rządzi, uważa się za pępek świata, i nie szanuje zagraniczniaków
Wieża kontroli lotów chciała, żeby ten Tupolew wylądował w Mińsku (co prawdopodobnie skończyłoby się problemami na granicy), albo w Moskwie. Pilot wiedział lepiej, a nie Ruscy.

A co do pępka świata, co nie szanuje zagraniczniaków, to bardziej mi do tego opisu pasuje Izrael, chociaż oczywiście Ruscy też innych z góry traktują. Pokazali jednak dziś nieco ludzkiej twarzy, ciekawe, co chcą ugrać :>
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2010, 23:18 przez Kariko, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Dzastin
Seryjny zabójca

11 kwie 2010, 09:34

Pamiętacie jak prezydent leciał do Afganistanu? Również miał lądować na jakimś wszawym lotnisku, a pilot odmówił i wylądował gdzie indziej. I co zrobił Lech? Awanturę na całą Polskę, że pilot go nie posłuchał, groził mu dymisją, itp. Pilot mądry człowiek na te zarzuty odparł, że się nie boi gróźb prezydenta i najważniejsze jest dla niego ludzkie życie.

Kto wie, czy tym razem nie było tak samo... pilot chciał lądować w Mińsku, ale nasz świętej pamięci prezydent powiedział NIE, lądujemy tutaj! I to był jego ostatni "rozkaz".

Awatar użytkownika
Pangia
Koleś
Koleś

11 kwie 2010, 10:50

OK, za tego ćwoka sorry, ale jak zobaczyłem, co korter wypisuje, to aż ciśnienie mi skoczyło. A że regulamin zabrania edytowania postów już edytowanych przez moderatora, to nic wolę nie robić.
Do tematu: Podobno na kilka minut przed rozbiciem się Tupolewa wieża straciła łączność z samolotem. A lotnisko w Smoleńsku ma za krótki pas, ale to i tak nie ma znaczenia, bo samolot nawet nie doleciał do pasa do lądowania.

Awatar użytkownika
Mr Minio
Redaktor
Redaktor

11 kwie 2010, 11:06

Widać, jak ta tragedia odbiła się nie tylko na Polsce, ale także na świecie. Wiele prezydentów państw składało kondolencje, a w niektórych zarządzono nawet żałobę narodową(Litwa, Brazylia(!), Belgia).

Do tego wszystkiego w Rosji będzie emitowany ,,Katyń".

"Are the hills going to march off?
Will heaven fall upon us?
Will the Earth open under us?
We don't know. We don't know, for a total eclipse has come upon us..."
Awatar użytkownika
Pangia
Koleś
Koleś

11 kwie 2010, 11:21

Na Malediwach też jest żałoba narodowa. Nie powiedzieli, na ile.

Awatar użytkownika
korter
Seryjny zabójca

11 kwie 2010, 11:46

Dziadowy samolot z ewangelią awarii, złe warunki atmosferyczne ,lotnisko nie dla samolotów pasażerskich, dzień w którym zginęli ludzie przed wielu laty i złośliwość historii.Mamy gotową tragedie.
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2010, 11:47 przez korter, łącznie zmieniany 1 raz.

Świat idzie ku przepaści popatrzmy na młodzież co robi jak się zachowuję.Starsi ludzie głupieją , młodzi też z każdym rokiem coraz gorzej.Czas na zmiany są one nieuniknione lecz w tym przypadku nie mają sensu.....
Awatar użytkownika
Punisher
Seryjny zabójca

11 kwie 2010, 12:16

Mr Minio pisze:Do tego wszystkiego w Rosji będzie emitowany ,,Katyń".
"Katyń" leciał w Rosji już jakiś czas temu, a przynajmniej było już to planowane jeszcze przed wypadkiem

"Musimy być niewolnikami praw abyśmy byli wolni" - Cyceron
Awatar użytkownika
The Iceman
V.I.P.
V.I.P.

11 kwie 2010, 12:45

Zastanawiam się w jakim celu ma być następna emisja. Jedna już była - wystarczy.

Posiadam zasilacz z białej listy.
Awatar użytkownika
Kariko
V.I.P.
V.I.P.

11 kwie 2010, 14:27

Pangia pisze:Na Malediwach też jest żałoba narodowa. Nie powiedzieli, na ile.
To jest dla mnie dziwne.
Mr Minio pisze:(Litwa, Brazylia(!), Belgia).
W Brazylii pewnie ze względu na bardzo liczną polonię w tym kraju. A tak w ogóle, to w całej UE podobno ma być żałoba, podobnie, jak w Rosji, 12.04, czyli jutro.

Awatar użytkownika
Robseßed
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

11 kwie 2010, 16:36

Dzastin pisze:Pamiętacie jak prezydent leciał do Afganistanu? Również miał lądować na jakimś wszawym lotnisku, a pilot odmówił i wylądował gdzie indziej. I co zrobił Lech? Awanturę na całą Polskę, że pilot go nie posłuchał, groził mu dymisją, itp. Pilot mądry człowiek na te zarzuty odparł, że się nie boi gróźb prezydenta i najważniejsze jest dla niego ludzkie życie.
Dzisiaj myślałem o tym samym, to było chyba, jak lecieli do Gruzji. Była potem awantura, że pilot chciał opóźnić przylot...

Obrazek
Awatar użytkownika
Kariko
V.I.P.
V.I.P.

11 kwie 2010, 20:02

Robsessed pisze:Dzastin napisał/a:
Pamiętacie jak prezydent leciał do Afganistanu? Również miał lądować na jakimś wszawym lotnisku, a pilot odmówił i wylądował gdzie indziej. I co zrobił Lech? Awanturę na całą Polskę, że pilot go nie posłuchał, groził mu dymisją, itp. Pilot mądry człowiek na te zarzuty odparł, że się nie boi gróźb prezydenta i najważniejsze jest dla niego ludzkie życie.

Dzisiaj myślałem o tym samym, to było chyba, jak lecieli do Gruzji. Była potem awantura, że pilot chciał opóźnić przylot...
Nie pamiętam tej sytuacji (kojarzę tylko wycieczkę ś.p. pierwszej pary do Azji i zamarźnięty silnik Tupoliewa w Mongolii :P), ale gdzieś, dziś w Internecie czytałem jakiś komentarz o nierozwadze prezydenta w takich sytuacjach i, że to się zdarzało, że nie bacząc na trudność manewrów Kaczyński nakazywał lądowania jak najszybciej. Moim zdaniem najważniejszym autorytetem na pokładzie samolotu jest kapitan, a kimkolwiek nie jest jego pasażer, to w dalszym ciągu jest tylko pasażerem bez przeszkolenia i doświadczenia i nie powinno się słuchać zaleceń pasażerów. Zobaczymy, co orzekną analizy czarnych skrzynek, a konkretniej zapisy komunikatów wieży kontroli lotów i pilotów.

Awatar użytkownika
Punisher
Seryjny zabójca

11 kwie 2010, 21:18

W telewizji mówili że piloci są przeszkoleni w sytuacjach kiedy nawet sam prezydent mówi gdzie mają lądować oni nie mogą posłuchać. Najważniejsze jest dobro ludzkie on jest pilotem a prezydent czy ktokolwiek inny tylko pasażerem.

"Musimy być niewolnikami praw abyśmy byli wolni" - Cyceron
Zablokowany