Adolf Hitler?

Bardziej i mniej konkretne rozmowy na określone tematy, niezwiązane bezpośrednio z tematyką strony, ale nurtujące niemal każdego. To wcześniejszy Duży Hyde Park plus kilka luźniejszych tematów.

Moderatorzy: Moderatorzy, Admini

Awatar użytkownika
Robseßed
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

23 mar 2010, 22:30

Kariko pisze: Szczerze mówiąc, to w ogóle nie wierzę, że on na pierwszym miejscu stawiał wypełnienie swoich planów związanych z czystkami etnicznymi.
Hitler był narkomanem, zażywał amfetaminę. Był poza tym bardzo chorym człowiekiem, lekarze nie dawali mu już zbyt dużo życia w 1944. Wielu oficerów niemieckich chciało przejęcia władzy - widzieli, że ideologia przeważa nad polityką, co nie powinno mieć miejsca podczas wojny. Jedni mieli zamiar uznać kapitulację Niemiec, inni - prowadzić dalej agresywną politykę, lecz o nieco zmienionym podłożu.
Kariko pisze:On po prostu miał takie widzimisię, które uzyskawszy możliwości zaczął sobie realizować. Swoisty plac zabaw.
Przecież sama ideologia była czystą głupotą. 'Also sprach Zarathustra' był drugą Biblią Hitlera (jak później 'Mein Kampf' dla nazistów). Przeczytałem 'Tako rzecze...' i nie ma tutaj mowy o nierówności ras. 'Nadczłowiek', 'podczłowiek'... Hitler chyba nie umiał czytać, Nietzsche pisze zupełnie co innego.
Poza tym:
Dziękuję niebu, że we wszystkich swoich instynktach pozostałem Polakiem.
Kto to powiedział? Właśnie Fryderyk Nietzsche. Co prawda to kłamstwo - filozof nie miał korzeni polskich (wręcz przeciwnie, 100% Niemiec, powiązania nawet z rodziną Wagnerów). Liczy się sam fakt - Nietzsche nie pisał o Polakach w swym dziele, a jego prywatny stosunek był pozytywny.
Kariko pisze:Nie wiązałby się z Rumunią, Węgrami, Japonią, Włochami, czy Jugosławią (co prawda na 1 dzień :P ), ponieważ w tych krajach odsetek aryjczyków jest niewielki, albo żaden (Japonia).
Czesi to Słowianie, a jednak Hitler traktował ich lepiej od nas. Poddali się bez walki, Niemcy przejęli fabrykę Skody i pokaźne eq wojenne. Tutaj się zgodzę z Tobą, Kariko, Hitler też dopuszczał 'wyjątki' od swojej chorej ideologii, coś w stylu: Czesi to dno, ale nie trzeba przecież od razu zabijać...

Obrazek
Awatar użytkownika
Kariko
V.I.P.
V.I.P.

24 mar 2010, 00:31

Robsessed pisze:Czesi to Słowianie, a jednak Hitler traktował ich lepiej od nas. Poddali się bez walki, Niemcy przejęli fabrykę Skody i pokaźne eq wojenne. Tutaj się zgodzę z Tobą, Kariko, Hitler też dopuszczał 'wyjątki' od swojej chorej ideologii, coś w stylu: Czesi to dno, ale nie trzeba przecież od razu zabijać...
Taa, Hitler traktował ich lepiej od nas, bo Czesi zawsze lubili być pod butem niemieckim. Odkąd 1526 roku Habsburgowie przejęli tam władzę, to Pepiki praktycznie cały czas do połowy XX wieku pozostawały w bliskich kontaktach z Germanami, czy to Austrią, czy Niemcami. Nawet spójrzmy na nazwiska niektórych "Czechów" - Franz Kafka, Albrecht von Waldstein, iście germańskie
Dzastin pisze:A odnośnie ataku Niemiec na ZSRR to faktycznie, Hitler zbytnio uwierzył w siebie po zwycięstwie nad Francją, zdobyciu Danii, Holandii, Belgii, itd. Myślał, że jak ma sojusz z Japonią i Włochami oraz spore terytorium to może pokonać i Rosję. A w sumie ciekawe co by było gdyby Niemcy zajęli Moskwę i Stalingrad? Ciekawe czy siły alianckie dałyby wtedy radę Hitlerowi?
Daliby, bo Ruscy w moment zorganizowaliby jakieś powstanie motłochu i przepędzili w pewnym momencie hitlerowców (to, co zrobili 2 razy Polakom, w 1606 i 1612 podczas wielkiej smuty, jak Polacy rozgościli się na Kremlu). Albo spaliliby duże miasta, zanim Niemcy by je przejęli (jak to było w czasach kampanii rosyjskiej Napoleona). Rosjanie naprawdę są nieobliczalni :D

Yossarian
Grabarz
Grabarz
Postawił piwo: 6 razy
Otrzymał  piwo: 3 razy

26 mar 2010, 15:37

Jakby Shicklgruber (Hitler) zdążył z atakiem na Rosjan przed zimą, może poniósłby chociaż mniejsze straty.

Awatar użytkownika
Kariko
V.I.P.
V.I.P.

26 mar 2010, 17:22

Yossarian pisze:Shicklgruber
To jest nazwisko babci Hitlera (Żydówki). Nazwisko, jak wiesz dziedziczy się po ojcu, więc Adolf jest Hitler, bo na takie nazwisko zamienił Shicklgrubera jego ojciec.
Yossarian pisze:Jakby Shicklgruber (Hitler) zdążył z atakiem na Rosjan przed zimą, może poniósłby chociaż mniejsze straty.
No to powiedzmy, że padłby Leningrad i Moskwa, ale zima (ta sama, ponoć bardzo nieprzyjemna nawet, jak na owe czasy zima) i tak by przyszła. Niemcom zrobiło by się zimno w tyłki, a Ruscy rozgrzani gorzałą chwyciliby za sztachety i przepędzili okupanta ^^. Po prostu na kartach historii trzeba by było uwzględnić 3cią potęgę, która podbiła Rosję, po Tatarach (chociaż w sumie Złota Orda nie podbiła Rosji, ale zrobiła z księstw rosyjskich swoje marionetki) i Polakach. Hitler miał generalnie marne szanse na podbicie Rosji w 1941. Mógł poczekać licząc, że Stalin nie złamie tego kruchego sojuszu. Niestety nie mógł przewidzieć tak upierdliwej zimy.

Hitlerowi nie sprzyjał też kolonializm. Nie musiałby rozciągać frontu na Bliskim Wschodzie i na północy Afryki, ale wszędzie były same kolonie - Algeria - Francja, Egipt - GB, Libia - Włochy itd. Zbyt dużo frontów i Hitler z sojusznikami, jak to się popularnie mówi, "nie ogarnęli". Tak więc, sądzę, że gdyby już wtedy nie istniały kolonie, a Hitler nie zaatakował Rosji, albo wstrzymał się jakiś czas skupiając się na np. podbijaniu Bałkanów, reszty Skandynawii, albo planowaniu innych ataków na Wielką Brytanię mogłby sobie dłużej powalczyć :).

Awatar użytkownika
Ramesses
V.I.P.
V.I.P.

27 mar 2010, 08:16

Kariko pisze:
Yossarian pisze:Shicklgruber
To jest nazwisko babci Hitlera (Żydówki). Nazwisko, jak wiesz dziedziczy się po ojcu, więc Adolf jest Hitler, bo na takie nazwisko zamienił Shicklgrubera jego ojciec.
jego ojciec miał na nazwisko Hiedler...gdzieś dopiero w toku historii prawdopodobnie Adolf zmienił je sam wiedząc o tym bądź nie...

a czy był geniuszem wojny? na pewno zręcznym politykiem, który na drodze "pokojowej" przed wojną opanował tereny na których mu zależało...wojna w formie Blitzkriegu również była dobra taktycznie...niestety wredna zima rosyjska, niczym wiek wcześniej Napoleona, zatrzymała i wojska niemieckie...do tego oczywiście przyczyniło się otwarcie łagrów, bo wujaszkowi S. potrzebni nagle byli ludzie...

Planet Earth is great to visit, but You wouldn't wanna live there...
Yossarian
Grabarz
Grabarz

27 mar 2010, 10:29

Nie zapominajmy że Hitler zrobił też jedną głupią rzecz: próbował podbić UK, zapominając, że tylko jedna osoba to uczyniła, czyli Norman I, pokonując Harolda Wielkiego w 1066 roku.

Awatar użytkownika
Kariko
V.I.P.
V.I.P.

27 mar 2010, 14:04

W 1066 nie istniało UK (wydaje mi się, że Zjednoczone Królestwo powstało, albo zaczęło się tworzyć po objęciu tronu przez Karola I Stuarta w 1603r., ale nie jestem pewien), ale wiem, o co Ci chodzi :P.

Poza tym zapomniałeś o Rzymianach :D

Yossarian
Grabarz
Grabarz

27 mar 2010, 16:18

Masz rację, przepraszam za błąd, z tym że Rzymianie nie opanowali całej Brytanii (ach ci Piktowie)...

Awatar użytkownika
korter
Seryjny zabójca

02 kwie 2010, 12:07

Niegdyś byłem wielkim fanem Adolfa Hitlera .Pan Adolf wygrałby wojnę gdyby nie zrobił błędu zerwania sojuszu z ruskimi .Ale to może nawet dobrze dla Polski.

Świat idzie ku przepaści popatrzmy na młodzież co robi jak się zachowuję.Starsi ludzie głupieją , młodzi też z każdym rokiem coraz gorzej.Czas na zmiany są one nieuniknione lecz w tym przypadku nie mają sensu.....
Awatar użytkownika
Mr Minio
Redaktor
Redaktor

02 kwie 2010, 12:09

korter, gadasz jak jakiś kolaborant. Fan Hitlera SIC.

"Are the hills going to march off?
Will heaven fall upon us?
Will the Earth open under us?
We don't know. We don't know, for a total eclipse has come upon us..."
Awatar użytkownika
korter
Seryjny zabójca

02 kwie 2010, 12:24

Mr Minio przecież napisałem , żę niegdyś byłem fanem Hitlera.Ale tą wiadomość pisałem jako myśliciel i napisałem tutaj moje zdanie co by się stało.

Świat idzie ku przepaści popatrzmy na młodzież co robi jak się zachowuję.Starsi ludzie głupieją , młodzi też z każdym rokiem coraz gorzej.Czas na zmiany są one nieuniknione lecz w tym przypadku nie mają sensu.....
Awatar użytkownika
Robseßed
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

02 kwie 2010, 15:10

korter pisze:Ale to może nawet dobrze dla Polski.
Gdyby Niemcy wygrały wojnę, nie byłoby czegoś takiego jak Polska czy Polacy. Fajnie jest być fanem kogoś, kto chciał Cię zniszczyć?

Obrazek
Awatar użytkownika
korter
Seryjny zabójca

02 kwie 2010, 15:36

Robsessed czytałeś mój post .Napisałem ,ŻE BYŁEM FANEM Hitlera ,a to czy chciałby mnie zniszczyć ...hm...może moja dusza byłaby w innym ciele .

Awatar użytkownika
kicaj994
Badass Multikiller

03 kwie 2010, 17:42

III rzesza miała w tamtych czasach najnowocześniejszą i bardzo skuteczną armię, lecz samego Hitlera nie podziwiam. Posrany do reszty człowiek.

Awatar użytkownika
Ramesses
V.I.P.
V.I.P.

03 kwie 2010, 18:14

kicaj994 pisze:Posrany do reszty człowiek.
nie..po prostu zakompleksiony, niedoceniony romantyk, który nawdychał się gazów bojowych :P

Planet Earth is great to visit, but You wouldn't wanna live there...
Zablokowany