Tak czytajac cały wątek, postanowiłm dodać od siebie kilka sensownych 3 groszy:
1.
Przejście z Paradise z StP do Lower Paradise
Oczywiście takowego przejścia nie ma. Dodatek powstawał już PO stworzeniu / wydaniu podstawki, a zatem i mapy do niego. Nie jest możliwym, by tworząc P2 myśleli tez już o AW.
Można też zauważyć, ze wszystkie ulice z Paradise (będę nazywał tak miasto z StP, a z AW - Lower Paradise) są ulicami ślepymi, żadna nie stwarza nawet wrażenia, ze prowadzi gdzieś dalej. Fakt, początkowo wydaje się, ze ulica prowadząca do Wujka Dave'a jest też "wylotówką" z miasta, jednak w Piątek mozna się przekonać, ze to także "ślepa ulica". Tak samo jest z Lower Paradise, jedyna ulica z "kontynuacją" jest ta prowadząca do Bazy Wojskowej. Inne kończą się murem, czy domem.
Obiecywane podobieństwa między StP a AW? Oprócz łudząco podobnej kliniki, to także są postaci, niezmienione od podstawki, czy Baza Terrorystów.
Pomoca byłaby mapa Lower Paradise (a'la ta, którą ujrzymy pod klawiszem F). Jednak ze względu na konstrukcję AW, stoi to w zupełnej sprzeczności ze zdrowym rozsądkiem.
Tak więc Paradise i Lower Paradise łączy faktycznie tylko owo wzniesienie koło fabryki napalmu. Tu mozna zauważyć, ze jest ono o wiele, wiele większe, podobnie jak litera P, niż w StP. Przejścia nie ma, co udowadnia gruntowne przeszukania map. To tak w sytuacji realnej. Ale pogdybać można
2.
Gdzie może być to Lower Paradise?
Oczywiście chodzi tu o stosunek LP do miasta z StP . Skłonny jestem przychylić się do twierdzenia, że na wschodzie, tam, za domem Kolesia. Jednak oddala się ono w kierunku Południowym (pomoże to uzmysłowić gruntowne przyjżenie się finalnemu filmikowi z AW, ułożenia góry i tej litery na nim (zakładajac oczywiście, zę to wciąż ta sama góra koło Fabryki Napalmu). Same tory, które były juz poruszane w tym wątku. Jak widać na mapie, prowadzą "gdzieś tam". Jest to jedyna możliwość fizycznego opuszczenia Paradise dla mieszkańców. Swoją drogą - czemu w znanym Paradise nie ma dworca, hmm?

Stąd ich "kontynuacja" moze przechodzić pzrez bazę wojskową, czemu nie!
Co do rzeki. Jak każdy moze zauważyć, ze typowa rzeka przez Paradise nie przepływa, oprócz ścieków. Może tak być, ze rzeka z finału Paradise po prostu przepływa OBOK (równolegle) miasteczka. Płynie też w wąwozie, jest wielka, więc ta mała srużka obok Fabryki nie moze być jej źródłem (no, moze dopływem, jeśli w ogóle to rzeka, a jestem zdania, ze nie).
No i naturalnie Dom Vince'a, a zatem i rezerwat słoni, oraz pastwisko krów - tak, znajdują się poza miastem, co najwyżej na jego obrzeżach.
3.
Domniemane łączniki - Sewer Complex
Rury, które ponoć prowadzą do LP, to... tylko rury kanalizacyjne! Taki odpowiednik studzienki sciekowej, której ktoś ukradł pokrywę. Nic dziwnego, ze widać niebo. Może to też być xródło doprowadzania powietrza do jaskini.
Obóz Talibów - z pewnością jest w zamierzeniu daleko za miastem, ukryty w jakimś wąwozie. Nikt o zdrowych zmysłach nie stawiał by bazy ugrupowania koło całkiem dużego miasteczka ( i obecnej w nim policji i wojska).
Oczywiście wszytkie te przemyślenia wywodzą się z przekonania, ze panowie z RWS chceili stworzyc jeden, spójny świat, a nie odwrotnie. Jednak faktycznie to jest z tym różnie
PS. Co do BullFish. Zablokowano te napis, by firma ta nie mogła podać RWS do sądu. Miło by było, gdyby ktoś publicznie wyśmiał kogoś, jego dorobek (firma), inaczej - zmieszał z błotem? Nie bardzo. Stąd ta cenzura.
Napisałem się straszliwie, zwłaszcza, ze dwukrtnie - za pierwszym razem wszystkie moje wypociny forum skasowało

Mam nadzieję, zę ktoś to doceni