Cóż grałem w to już tyle, żeby wystawić opinię nt. tej gry. W skrócie? Nie podoba mi się.
Przede wszystkim drażni mnie fakt, że z mojej ulubionej serii strategii EA zrobiło sobie poligon doświadczalny. Najpierw Generals z "innowacyjną fabułą (dla serii C&C)", potem C&C TW z nie pamiętam już czym

Jak już mówiłem, kulminacją wszystkich dziwacznych projektów EA będzie właśnie Twilight, który charakteryzuje się nomadycznym systemem gry. Frakcje są AŻ 2, co przy grach typu Warhammer 40k : Soulstorm z bodaj 9 i ogólnie przyjętym standardem 3-4 frakcje wypada blado. Na upartego można powiedzieć, że frakcji jest 6, bo każda z 2 się dzieli na 3 cząsteczki - defense (stawia wieżyczki), support (lotnictwo) i offence (ciężka maszyneria).
Baz jak już wspominałem nie ma, są tylko wielkie crawlery, które strzelają, chodzą (latają), produkują jednostki i ew. wieżyczki. Gra jest niesamowicie szybka, spamerska i trzeba przemieszczać bazy, żeby przejmować kontrolę nad obszarami mapy, żeby zdobywać pieniądze, bo znanych z wczesniejszych części harvesterów nie ma.
Stylizacja gry miała być ponura, trochę się udało, ale TSa gra nie przebiła. Grafika za to jest zwalająca z nóg, tutaj EA nigdy nie zawodzi.
Przypuszczam, że nie będzie trybu 1v1, albo nawet 2v2, bo różne crawlery muszą się uzupełniać (coś, jak WiC, kilku graczy o różnych fuchach musi się wspierać) - w becie była mapka 5v5 i rozgrywka jest zbyt dzika dla mnie.
Podsumowując - sama gra nie jest zła, jest ogromna różnorodność jednostek, dobra grafika, tylko styl gry zbyt dziwny i dziki dla mnie (plus profanacja tytułu C&C). Może w pudełkowej wersji będzie to lepiej dopracowane - ma być jakiś system expa i odblokowywania jednostek, bo w becie są dostępne wszystkie przewidziane dla danego typu crawlera. Grę niestety kupię, bo muszę poznać koniec historii Kane'a.
Jako ciekawostkę dodam, że to ostatnia gra C&C ze stajni EA, bo EA robiło czystki wśród tytułów nie dających zadowalających zysków i prawa zostały sprzedane człowiekowi, który produkował Might & Magic - czyżby następną częścią było Command & Magic?