Wolność gospodarcza: 29
więcej od 57.4% uczestników testu
Tradycjonalizm:-28
więcej od 10.1% uczestników testu
Wolności obywatelskie:54
więcej od 91.3% uczestników testu
Najbliższa Ci ideologia to: Liberalizm
Chociaż dwa razy jak rozwiązywałem ten test, to wyszło, że jestem libertarianistą.
Test polityczny
Moderatorzy: Moderatorzy, Admini
Jestem przerażony:
Wolność gospodarcza: 19
więcej od 49.2% uczestników testu
Tradycjonalizm:-11
więcej od 22.2% uczestników testu
Wolności obywatelskie:11
więcej od 42.7% uczestników testu
Najbliższa Ci ideologia to: Pinochetyzm (kapitalizm dyktatorski)
Zawsze Pinocheta miałem za głupka, no ale cóż, jak zauważyłem rozwiązuje to jeden guzik (przy pytaniu, przy którym najbardziej się wahałem), odnośnie wyborów, zaznaczyłem zniesienie na rzecz dyktatury, efekt - pinochetyzm, przy wciśnięciu na obowiązkowe wybory wyszedł libertarianizm.
Loc, ty jesteś liberałem, a nie libertarianistą (takie słowo chyba nawet nie istnieje, jest libertarianin, ale to przy poglądzie libertarianizmu, a nie liberalizmu
) 
Wolność gospodarcza: 19
więcej od 49.2% uczestników testu
Tradycjonalizm:-11
więcej od 22.2% uczestników testu
Wolności obywatelskie:11
więcej od 42.7% uczestników testu
Zawsze Pinocheta miałem za głupka, no ale cóż, jak zauważyłem rozwiązuje to jeden guzik (przy pytaniu, przy którym najbardziej się wahałem), odnośnie wyborów, zaznaczyłem zniesienie na rzecz dyktatury, efekt - pinochetyzm, przy wciśnięciu na obowiązkowe wybory wyszedł libertarianizm.
Loc, ty jesteś liberałem, a nie libertarianistą (takie słowo chyba nawet nie istnieje, jest libertarianin, ale to przy poglądzie libertarianizmu, a nie liberalizmu

Ostatnio zmieniony 10 wrz 2009, 13:23 przez Kariko, łącznie zmieniany 1 raz.
Wolność gospodarcza: -16
więcej od 13.6% uczestników testu
Tradycjonalizm:23
więcej od 65.5% uczestników testu
Wolności obywatelskie:-23
więcej od 8.5% uczestników testu
Najbliższa Ci ideologia to: Narodowy socjalizm
Narodowy socjalizm jest kojarzony przede wszystkim jako totalitarna ideologia Adolfa Hitlera i jego partii, NSDAP. Charakterystyczny dla tej ideologii jest rasizm, odrzucenie demokracji na rzecz przywództwa wodza oraz szeroko posunięty interwencjonizm państwa, jednak bez sprzeciwu wobec istnienia własności prywatnej. Po II wojnie światowej i klęsce III Rzeszy istnieją ugrupowania neonazistowskie, różniące się odrzuceniem pangermanizmu i przejściem na rzecz panaryjskiego pojmowania narodów Europy.
...
WTF???
A tu jak zmnieniłem dyktature na możliwość wolnych (niewymuszonych) wyborów
Wolność gospodarcza: -10
więcej od 17.8% uczestników testu
Tradycjonalizm:25
więcej od 67.9% uczestników testu
Wolności obywatelskie:5
więcej od 30.5% uczestników testu
Najbliższa Ci ideologia to: Konserwatyzm
Konserwatyzm jest ideologią, w której założeniach na pierwszym miejscu znajduje się obrona obecnego ładu i poszanowanie dla tradycji. Konserwatyści w swoich działaniach wykazują dążenia do umacniania wartości tradycyjnych, takich jak religia, naród, państwo, rodzina czy własność prywatna. Co istotne, konserwatyzm nie uznaje "jedynych słusznych założeń" - dla konserwatystów to, co może być dobre dla jednego społeczeństwa, nie musi sprawdzić się w drugim.
Partie posiadające frakcje konserwatywne: Prawica Rzeczpospolitej, Liga Polskich Rodzin, Prawo i Sprawiedliwośc, Platforma Obywatelska, Polskie Stronnictwo Ludowe
Przyznaję, że tego pierwszego się nispodziewałem
więcej od 13.6% uczestników testu
Tradycjonalizm:23
więcej od 65.5% uczestników testu
Wolności obywatelskie:-23
więcej od 8.5% uczestników testu
Najbliższa Ci ideologia to: Narodowy socjalizm
Narodowy socjalizm jest kojarzony przede wszystkim jako totalitarna ideologia Adolfa Hitlera i jego partii, NSDAP. Charakterystyczny dla tej ideologii jest rasizm, odrzucenie demokracji na rzecz przywództwa wodza oraz szeroko posunięty interwencjonizm państwa, jednak bez sprzeciwu wobec istnienia własności prywatnej. Po II wojnie światowej i klęsce III Rzeszy istnieją ugrupowania neonazistowskie, różniące się odrzuceniem pangermanizmu i przejściem na rzecz panaryjskiego pojmowania narodów Europy.
...

A tu jak zmnieniłem dyktature na możliwość wolnych (niewymuszonych) wyborów
Wolność gospodarcza: -10
więcej od 17.8% uczestników testu
Tradycjonalizm:25
więcej od 67.9% uczestników testu
więcej od 30.5% uczestników testu
Najbliższa Ci ideologia to: Konserwatyzm
Konserwatyzm jest ideologią, w której założeniach na pierwszym miejscu znajduje się obrona obecnego ładu i poszanowanie dla tradycji. Konserwatyści w swoich działaniach wykazują dążenia do umacniania wartości tradycyjnych, takich jak religia, naród, państwo, rodzina czy własność prywatna. Co istotne, konserwatyzm nie uznaje "jedynych słusznych założeń" - dla konserwatystów to, co może być dobre dla jednego społeczeństwa, nie musi sprawdzić się w drugim.
Partie posiadające frakcje konserwatywne: Prawica Rzeczpospolitej, Liga Polskich Rodzin, Prawo i Sprawiedliwośc, Platforma Obywatelska, Polskie Stronnictwo Ludowe
Przyznaję, że tego pierwszego się nispodziewałem

Ten, kto walczy z potworami, powinien zadbać, by sam nie stał się potworem. Gdy długo spoglądamy w otchłań, otchłań spogląda również w nas.
Oto Twoje wyniki:
Wolność gospodarcza: 28
więcej od 53.8% uczestników testu
Tradycjonalizm:0
więcej od 35% uczestników testu
Wolności obywatelskie:47
więcej od 84.8% uczestników testu
Liberalizm to ideologia, odwołująca się do indywidualizmu. Głosi ona wolność jako wartość najwyższą, stawia prawa jednostki powyżej praw wspólnoty. Poglądy liberalne są często uważane za najbardziej tolerancyjne wobec poglądów i czynów innych ludzi. Współcześni europejscy liberałowie opowiadają się przede wszystkim za rozszerzeniem swobód obywatelskich oraz zmniejszeniem (lecz nie likwidacją) ingerencji państwa w rynek.
Partie posiadające frakcje liberalne:Unia Polityki Realnej, Partia Demokratyczna, Platforma Obywatelska

Wolność gospodarcza: 28
więcej od 53.8% uczestników testu
Tradycjonalizm:0
więcej od 35% uczestników testu
Wolności obywatelskie:47
więcej od 84.8% uczestników testu
Liberalizm to ideologia, odwołująca się do indywidualizmu. Głosi ona wolność jako wartość najwyższą, stawia prawa jednostki powyżej praw wspólnoty. Poglądy liberalne są często uważane za najbardziej tolerancyjne wobec poglądów i czynów innych ludzi. Współcześni europejscy liberałowie opowiadają się przede wszystkim za rozszerzeniem swobód obywatelskich oraz zmniejszeniem (lecz nie likwidacją) ingerencji państwa w rynek.
Partie posiadające frakcje liberalne:Unia Polityki Realnej, Partia Demokratyczna, Platforma Obywatelska

"Are the hills going to march off?
Will heaven fall upon us?
Will the Earth open under us?
We don't know. We don't know, for a total eclipse has come upon us..."
Will heaven fall upon us?
Will the Earth open under us?
We don't know. We don't know, for a total eclipse has come upon us..."
- Koloses
- V.I.P.
- Otrzymał piwo: 1 raz
Oto Twoje wyniki:
Wolność gospodarcza: 10
więcej od 37% uczestników testu
Tradycjonalizm:7
więcej od 45.9% uczestników testu
Wolności obywatelskie:18
więcej od 47.3% uczestników testu
Wolność gospodarcza: 10
więcej od 37% uczestników testu
Tradycjonalizm:7
więcej od 45.9% uczestników testu
Wolności obywatelskie:18
więcej od 47.3% uczestników testu
-
- Grabarz
- Postawił piwo: 6 razy
- Otrzymał piwo: 3 razy
Oto Twoje wyniki:
Wolność gospodarcza: -4
więcej od 22.6% uczestników testu
Tradycjonalizm:60
więcej od 94.2% uczestników testu
Wolności obywatelskie:-44
więcej od 4% uczestników testu
Najbliższa Ci ideologia to: Faszyzm
Faszyzm jest to totalitarny ustrój, istniejący w latach 1921-1943 we Włoszech. Zakłada on centralizację władzy, władzę dyktatorską, militaryzm, walkę z innymi ideologiami, system monopartyjny, niechęć w gospodarce zarówo do komunizmu, jak i gospodarki liberalnej. Faszyzm włoski nie był wedle założeń ustrojem rasistowskim - skrajne elementy pojawiły się w nim dopiero pod wpływem III Rzeszy. Najbardziej znanym przedstawicielem faszyzmu jest duce Włoch, Benito Mussolini.
Cytat:Państwo faszystowskie, najwyższa i najpotężniejsza forma osobowości, jest siłą, ale siłą duchową - Benito Mussolini
Ciekawe, czym się różni faszyzm od nazizmu?
Wolność gospodarcza: -4
więcej od 22.6% uczestników testu
Tradycjonalizm:60
więcej od 94.2% uczestników testu
Wolności obywatelskie:-44
więcej od 4% uczestników testu
Najbliższa Ci ideologia to: Faszyzm
Faszyzm jest to totalitarny ustrój, istniejący w latach 1921-1943 we Włoszech. Zakłada on centralizację władzy, władzę dyktatorską, militaryzm, walkę z innymi ideologiami, system monopartyjny, niechęć w gospodarce zarówo do komunizmu, jak i gospodarki liberalnej. Faszyzm włoski nie był wedle założeń ustrojem rasistowskim - skrajne elementy pojawiły się w nim dopiero pod wpływem III Rzeszy. Najbardziej znanym przedstawicielem faszyzmu jest duce Włoch, Benito Mussolini.
Cytat:Państwo faszystowskie, najwyższa i najpotężniejsza forma osobowości, jest siłą, ale siłą duchową - Benito Mussolini
Ciekawe, czym się różni faszyzm od nazizmu?
Bzdura jakaś.Wolność gospodarcza: -3
więcej od 23.6% uczestników testu
Tradycjonalizm:4
więcej od 42.1% uczestników testu
Wolności obywatelskie:-13
więcej od 12.5% uczestników testu
Najbliższa Ci ideologia to: Socjaldemokracja
Socjaldemokracja jest lewicową ideologią, dążącą do uspołecznienia gospodarki rynkowej poprzez silny interwencjonizm. Socjaldemokraci - w przeciwieństwie do komunistów - nie negują prywatnej własności środków produkcji, przy czym dążą do zmniejszenia nierówności społecznych poprzez prowadzenie silnej progresji podatkowej i polityki socjalnej. W kwestiach obyczajowych socjaldemokraci zazwyczaj prezentują poglądy liberalne.Partie posiadające frakcje socjaldemokratyczne: Polska Partia Pracy, Racja Polskiej Lewicy, Unia Pracy, Samoobrona RP, Sojusz Lewicy Demokratycznej, Socjaldemokracja Polska
Ostatnio zmieniony 18 sie 2010, 21:39 przez Yama, łącznie zmieniany 1 raz.
Faszyzm to doktryna ogólna, jakieś odmiany tego ustroju (de facto nazizm to też odmiana faszyzmu) były na przykład w Japonii, czy we Włoszech podczas IIWŚ. Nazizm (Narodowy Socjalizm) jest właściwy jedynie III Rzeszy. Szkielet jest ten sam, ale nazizm jest bardziej skrajny jeśli chodzi o założenia dotyczące wyższości jednych nad drugimi. Ponadto Hitler chciał po kampanii wschodniej brać się za Watykan, a faszyści (we Włoszech) nie byli aż tak skrajnie antyreligijni. Czyli nie wchodząc w szczegóły nazizm to bardziej skrajny faszyzm. Nauka nie boli, wybaczcie offtopYossarian pisze:Ciekawe, czym się różni faszyzm od nazizmu?

Kiedy ostatnio robiłem ten test (w kwietniu ubiegłego roku to otrzymałem takie wyniki:
Wolność gospodarcza: 83
więcej od 92.6% uczestników testu
Tradycjonalizm:29
więcej od 76.2% uczestników testu
więcej od 33.8% uczestników testu
A dziś takie:
Wolność gospodarcza: 100
więcej od 97.3% uczestników testu
Tradycjonalizm:65
więcej od 95.7% uczestników testu
Wolności obywatelskie:-20
więcej od 9.5% uczestników testu
Coraz większym kapitalistą się robię, jednocześnie jestem bardziej konserwatywny w sferze obyczajowej...
A na stronie: www.testpolityczny.org otrzymałem takowy wynik:

Wolność gospodarcza: 83
więcej od 92.6% uczestników testu
Tradycjonalizm:29
więcej od 76.2% uczestników testu
więcej od 33.8% uczestników testu
A dziś takie:
Wolność gospodarcza: 100
więcej od 97.3% uczestników testu
Tradycjonalizm:65
więcej od 95.7% uczestników testu
Wolności obywatelskie:-20
więcej od 9.5% uczestników testu
Coraz większym kapitalistą się robię, jednocześnie jestem bardziej konserwatywny w sferze obyczajowej...
A na stronie: www.testpolityczny.org otrzymałem takowy wynik:

Ja otrzymałem taki wynik:
Wolność Ekonomiczna: 32%, Tradycjonalizm: 43%, Wolności Obywatelskie: 36%
Twoje poglądy polityczne są najbardziej zgodne z partią:
Prawo i Sprawiedliwość (61% zgodności)
Inne partie o zbliżonych poglądach:
Partia Demokratyczna (57.5% zgodności)
Polska Partia Socjalistyczna (55% zgodności)
Najbliższa Ci ideologia to:
Socjalliberalizm
Ideologia Socjalliberalizmu opiera się na założeniu, iż państwo ma dbać o dobrobyt dla ludzi mniej zamożnych (powszechny dostęp do edukacji i innych podstawowych dóbr oraz zapewnienie miminum socjalnego). Socjalliberałowie postulują, by pańśtwo zachowało część instytucji użyteczności publicznej, a także odrzucają liberalne koncepcje indywidualistyczne.
Ciekawe...
Wolność Ekonomiczna: 32%, Tradycjonalizm: 43%, Wolności Obywatelskie: 36%
Prawo i Sprawiedliwość (61% zgodności)
Partia Demokratyczna (57.5% zgodności)
Polska Partia Socjalistyczna (55% zgodności)
Socjalliberalizm
Ideologia Socjalliberalizmu opiera się na założeniu, iż państwo ma dbać o dobrobyt dla ludzi mniej zamożnych (powszechny dostęp do edukacji i innych podstawowych dóbr oraz zapewnienie miminum socjalnego). Socjalliberałowie postulują, by pańśtwo zachowało część instytucji użyteczności publicznej, a także odrzucają liberalne koncepcje indywidualistyczne.
Ciekawe...
Ten, kto walczy z potworami, powinien zadbać, by sam nie stał się potworem. Gdy długo spoglądamy w otchłań, otchłań spogląda również w nas.
- prawdziwy 666
- Master of Dead & Hell
powtórzyłem test
Wolność gospodarcza: 66
więcej od 85.3% uczestników testu
Tradycjonalizm:-33
więcej od 8.6% uczestników testu
Wolności obywatelskie:46
więcej od 84% uczestników testu
Wolność gospodarcza: 66
więcej od 85.3% uczestników testu
Tradycjonalizm:-33
więcej od 8.6% uczestników testu
Wolności obywatelskie:46
więcej od 84% uczestników testu
I am not dead, I'm a Death muhahahahaha

Wolność Ekonomiczna: 41%, Tradycjonalizm: 30%, Wolności Obywatelskie: 44%
Prawo i Sprawiedliwość (60.75% zgodności)
Polska Partia Socjalistyczna (51.25% zgodności)
Zieloni 2004 (48.75% zgodności)
Socjalliberalizm
Hmmm... Wg mnie lepiej zostawić PiS w spokoju - Kaczyński sam go zniszczy i w najbliższych wyborach z hukiem wylecą z Sejmu. Miałem z kilkoma pytaniami problem, nie spodobało mi się pytanie o emerytury esbeków - uważam, że nie należy im się ani złotówka w ramach emerytur.
Prawo i Sprawiedliwość (60.75% zgodności)
Polska Partia Socjalistyczna (51.25% zgodności)
Zieloni 2004 (48.75% zgodności)
Socjalliberalizm
Hmmm... Wg mnie lepiej zostawić PiS w spokoju - Kaczyński sam go zniszczy i w najbliższych wyborach z hukiem wylecą z Sejmu. Miałem z kilkoma pytaniami problem, nie spodobało mi się pytanie o emerytury esbeków - uważam, że nie należy im się ani złotówka w ramach emerytur.