Kościół, a różne sprawy...

Bardziej i mniej konkretne rozmowy na określone tematy, niezwiązane bezpośrednio z tematyką strony, ale nurtujące niemal każdego. To wcześniejszy Duży Hyde Park plus kilka luźniejszych tematów.

Moderatorzy: Moderatorzy, Admini

Awatar użytkownika
Silver Dragon
V.I.P.
V.I.P.
Otrzymał  piwo: 2 razy

09 lut 2009, 16:59

zielAK pisze:Gdy żydzi i muzułmanie opanują świat ze swoimi prorokami na czele, wtedy przyjdzie Chrystus i zwycięży to "zło". No bo czym właściwie jest zło? Chrześcijanie uważali za powszechne "zło" żydów i muzułmanów. Takie same korelacje następowały pomiędzy "dobrymi" żydami i "złymi" chrześcijanami i muzułmanami oraz pomiędzy "dobrymi" muzułmanami i "złymi" żydami oraz chrześcijanami.

Zazwyczaj gdzie dwóch się bije tam trzeci korzysta... kto będzie tym trzecim?
Pewnie buddyści. Mało się o tej religii wspomina ostatnio :P

Przybyłem, zobaczyłem... i polała się krew :evilbat:
Obrazek
Awatar użytkownika
eddie
Wytrenowany morderca
Wytrenowany morderca

09 lut 2009, 18:17

kazik, wiem że chodzi o tego samego boga, ale każda wiara przedstawia go inaczej i z tego robią się problemy. To jest dla mnie czysty bezsens. Niby wszystkie święte księgi przedstawiają te same wartości, a są powodem kłótni. Jak to twierdzi Kościół, katolicy nie powinni zgadzać się z czymś opisanym np. w Biblii prawosławnej czy Koranie, bo jest to innowierstwo - jeden z najcięższych grzechów. Na wszelkie zasady dotyczące samych bogów jest kładziony zbyt duży nacisk. Najważniejsze są te dotyczące uczynków i stosunku do bliźnich. Ale Kościół wpisze cię na czarną listę za to że robisz coś wbrew wymysłom parafii. Łaskę robią że dopuszczą kogoś do komunii/bierzmowania, o ślubie już nie mówiąc. I co to za wiara? Gdzie duchowi przewodnicy? Zastanawiam się ilu ateistów wierzących w swoją istotę wyższą jest poza jakimkolwiek kościołem bo ma dosyć narzucania wielu rzeczy

Awatar użytkownika
Loc
Wytrenowany morderca
Wytrenowany morderca

09 lut 2009, 19:02

kazik pisze: Więc jeśli pukniemy koleżankę, kolegę, czy też będziemy używać własnej graby popełniamy grzech śmiertelny.
Czyli ludzie pierwotni byli grzesznikami, tak? Wszyscy?

BTW, a jeśli chodzi o MÓJ argument chociażby przeciw temu, że to co zapisano w Biblii, jest chocby częściowo nieprawdziwe... teoria ewolucji. Według Biblii mieliśmy już człowieka rozumnego, Homo Sapiensa. A według teorii ewolucji nasz gatunek był zapoczątkowany wieloma prymitywniejszymi stworami. O so tu hozzi?

Oczywiście, zwolennicy zaczną mówic "Pisma Świętego nie powinno się brac dosłownie" itp. To co chcecie mi powiedziec? Że cała ewolucja to ten zjedzony owoc? No dobrze, może i tak było, tylko czemu do cholery Adam nadal był Adamem? Przecież to miał byc inny byt, z innym ciałem, i inną duszą...

Dalej, według chrześcijaństwa TYLKO człowiek ma duszę. To zaraz, te prymitywy "ulepione z gliny" (wg. PŚ) nie miały duszy? To skąd się ona wzięła u nas?

Dalej, inne wierzenia. Wierzenia starożytnych Egipcjan na przykład (chodzi mi o religie politeistyczne). Jarzę, jarzę... ale według nich ci bogowie istnieli. I tak w kółko... ci, którzy szukają swojego bóstwa (a jest ich naprawdę wielu, uwierzcie mi), mają problem... obawiają się kary od KAŻDEGO bóstwa. I co, zaczną wierzyc we wszystko. A ponoc wielobóstwo jest grzechem...

A zwisa mi to, niech mają mnie za wariata, niech mnie spalą na stosie, i nabiją na pale itp...
Ostatnio zmieniony 09 lut 2009, 20:40 przez Loc, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Strajker
Początkujący morderca

09 lut 2009, 19:46

nawiązując do wcześniejszych postów- czyli wszelkie odmiany fetyszyzmu są również grzechem ? nawet jeśli zabawią się z żonka ? Pytam ponieważ jeden z kolegów wyżej napisał że pewna cześć ciała kobiety ma pobudzić pewna cześć ciała u mężczyzny, ale nie powiedział która cześć :P ( nie no żartuje ) ja akurat mam że się tak wyrażę spoko księdza
i chętnie dyskutuje z moja klasa na takie i tym podobne tematy . Nie usłyszałem od niego, że zabijanie w grach to grzech, nawet uznał ze nasze argumenty o pewnym rodzaju odstresowania się po ciężkim dniu w szkole lub pracy są w miarę logiczne w końcu to tylko algorytmy co ciekawsze przy lekcji/katechezie o samo zadowalaniu się również nie usłyszałem że "rękoczyn" to grzech ksiądz powiedział tylko " młody mężczyzna ma pewne potrzeby a z biologicznego punktu widzenia napięcie seksualne powinno być rozładowywane" gdy w pierwszej klasie technikum miałem zajęcia z przygotowania do życia w rodzinie nauczycielka wspomniała że jeżeli masturbacja służy jedynie w celach rozładowania napięcia seksualnego jest nieszkodliwa a nawet naturalna dla pewnej grupy wiekowej :P
Parę postów wyżej ktoś napisał ze kościół trzyma się zasad zawartych w piśmie św.
dokładnie ale zauważcie że kościół przez wieki wyselekcjonował jego fragmenty a te które się biskupa i papieża nie podobały były palone . ;>

Awatar użytkownika
Robseßed
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

09 lut 2009, 19:52

Strajker, witaj ponownie na Forum. Pamiętasz mnie jeszcze? Kmieciu. :D

Obrazek
Awatar użytkownika
Lewus
Legendary Red Unsuccessful Troll

09 lut 2009, 20:11

Nie ma wątpliwości, że Kościół w Polsce naciska i manipuluje obecnymi władzami.

Przykładowo ustawa o in vitro. Wyraźny dowód, że politycy trzęsą portkami przed episkopatem. Po 1989 r. Kościół dostał mnóstwo nienależącej mu się ziemi. Religia w szkole nigdy nie powinna się pojawić, zamiast niej powinna być etyka. Konkordat to jedna wielka bzdura.

Ja tego nie rozumiem! Kiedyś to Kościół bał się władzy a teraz proporcje się zmieniły. Mam nadzieje na szybki powrót silnej lewicy. Może oni zrobią coś więcej niż tylko groźby bez pokrycia pod adresem episkopatu (tak grozi obecna lewica).

Mówcie co chcecie, ale władza ludowa dobrze zrobiła zrywając konkordat po wojnie.

Manifest Komunistyczny
http://pl.wikisource.org/wiki/Manifest_Komunistyczny
7 listopada 2009 roku. 92 rocznica Rewolucji Październikowej
Awatar użytkownika
Strajker
Początkujący morderca

09 lut 2009, 20:25

Robbie Williams pisze:Strajker, witaj ponownie na Forum. Pamiętasz mnie jeszcze? Kmieciu. :D
coś tam w głowie przebłyskuje witam witam ^^

Awatar użytkownika
Robseßed
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

09 lut 2009, 20:27

Musicie wiedzieć, że Strajker był swego czasu jednym z najaktywniejszych i najinteligentniejszych użytkowników Forum. :): Nie zostawiaj już nas na tyle... chociaż chyba wiem, co było powodem Twojej nieobecności.
Loc pisze:A zwisa mi to, niech mają mnie za wariata, niech mnie spalą na stosie, i nabiją na pale itp...
Tego już się nie praktykuje.

Obrazek
Awatar użytkownika
Tiquill
V.I.P.
V.I.P.
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 1 raz
Kontakt:

09 lut 2009, 20:33

Mr Minio pisze:Ksiądz nie posiadał już więcej argumentów, więc zmienił temat.
zielAK pisze:Najprościej jest więc wszystko ująć w kategoriach grzechu, czego nie obejmuje Pismo ŚW.
eddie pisze:Udawała że nie słyszy. Jeżeli nie chce mi wytłumaczyć w co rzekomo wierzę, to ja to walę.
Nie ma złotej rady na wszystko. A ludzie pełniący funkcje przedstawicieli Kościoła (świeccy czy kapłani) też nie wszystko wiedzą. Kiedy jest trudne pytanie, czasem warto uciec od niego. Atakować jest bardzo łatwo, bronić się zaś, skutecznie bronić, to dopiero wyzwanie. Nie każdy temu potrafi podołać. To i mamy co mamy. Ale czy postawa danego księdza czy siostry ma rzutować na obraz całego Kościoła? Cholera, nie! Nie spłycajmy wiary tylko do tego, co powiedział/zrobił ksiądz.
eddie pisze:Niby wszystkie święte księgi przedstawiają te same wartości, a są powodem kłótni. Jak to twierdzi Kościół, katolicy nie powinni zgadzać się z czymś opisanym np. w Biblii prawosławnej czy Koranie, bo jest to innowierstwo - jeden z najcięższych grzechów. Na wszelkie zasady dotyczące samych bogów jest kładziony zbyt duży nacisk.
A dlaczego zbyt duży nacisk? Bo pytania o interpretację słów świętych ksiąg mają zbyt duży nacisk. Nie ma doskonałej rady, doskonałej księgi, która na wszystko odpowie, która litera po literze wskaże ci, jak masz czynić i co jest dobre a co złe, jednoznacznie. Święte księgi są po to, by, niejako, prowadziły dialog z czytającym je. Ucz się sam interpretować ich słowa, sam je rozumieć. Ale jeśli widzisz, że niezbyt ci to wychodzi, zdaj się na opinię innego. Nawet gdy ten inny jest księdzem, którego krytykujesz. Nikt nie jest idealny, ale każdy ma coś mądrego do powiedzenia. Trzeba tylko wzajemnie się rozumieć.
eddie pisze:Ale Kościół wpisze cię na czarną listę za to że robisz coś wbrew wymysłom parafii. Łaskę robią że dopuszczą kogoś do komunii/bierzmowania, o ślubie już nie mówiąc. I co to za wiara? Gdzie duchowi przewodnicy?
Gdzie? Rodzą się w bólach. Aby zostać księdzem trzeba naprawdę przejść bardzo wiele, to swoiste pranie mózgu. A i tak nie zawsze to wychodzi. A jak nie wychodzi, to są właśnie takie idiotyzmy jak "za karę nie dam ci ślubu".

Zawsze jest ryzyko, że wyczerpałeś już limit dobrych dni i czeka cię już tylko samo zło...
Obrazek
Awatar użytkownika
Lewus
Legendary Red Unsuccessful Troll

09 lut 2009, 20:46

Tiquill pisze: A jak nie wychodzi, to są właśnie takie idiotyzmy jak "za karę nie dam ci ślubu".
A od czego jest cywilny?

Manifest Komunistyczny
http://pl.wikisource.org/wiki/Manifest_Komunistyczny
7 listopada 2009 roku. 92 rocznica Rewolucji Październikowej
Awatar użytkownika
Ramesses
V.I.P.
V.I.P.

09 lut 2009, 21:00

Loc pisze:Dalej, według chrześcijaństwa TYLKO człowiek ma duszę. To zaraz, te prymitywy "ulepione z gliny" (wg. PŚ) nie miały duszy? To skąd się ona wzięła u nas?
mówisz o ulepieniu z gliny...wiedz zatem, że tradycja ustna przekazywana przez Żydów, a potem spisana ma jednak swoje początki w zgoła nieżydowskiej wierze, ba! dokładnie rzecz ujmując są to jeszcze pozostałości najprawdopodobniej sumeryjskie/akadyjskie...tak samo ma się sprawa z potopem..żadnego potopu nie było...po prostu Ur zalało..ale w legendach po czym w tradycji się przyjęło..

tak samo ulepienie z gliny..na całym Bliskim Wschodzie człowiek powstał własnie w ten sposób...

Planet Earth is great to visit, but You wouldn't wanna live there...
Awatar użytkownika
Tiquill
V.I.P.
V.I.P.
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 1 raz
Kontakt:

09 lut 2009, 21:23

Lewus pisze:Ja tego nie rozumiem! Kiedyś to Kościół bał się władzy a teraz proporcje się zmieniły. Mam nadzieje na szybki powrót silnej lewicy. Może oni zrobią coś więcej niż tylko groźby bez pokrycia pod adresem episkopatu (tak grozi obecna lewica).

Mówcie co chcecie, ale władza ludowa dobrze zrobiła zrywając konkordat po wojnie.
Lewica u nas ma się słabo i... zdechnie biedaczka, w tej obecnej swojej formie. Przyjdą inni, którzy może już nie będą się tak źle kojarzyć. Czego życzę wszystkim zwolennikom lewicy w Polsce.

A konkordat? Nie byłoby źle Polsce bez konkordatu, nie byłoby też lepiej. Jesteśmy krajem katolickich obywateli i istnienie u nas konkordatu mnie nie dziwi. Normalna rzecz. Bo co innego może budzić sprzeciw.

Nie ważne tak naprawdę to, "co zapisano oficjalnie", ale to co nieoficjalne. A nieoficjalnie widać często tendencje do nadmiernego wpływu Kościoła na politykę kraju. A właściwie to nie ma politykę sensu stricte, ale na samych pojedyńczych polityków, którzy chcąc pozyskać większy elektorat podlizują się tym i owym grupom... Większa samodzielność myślowa naszych polityków, a widmo konkordatu nie będzie straszyć przeciwników tegoż konkordatu.
Lewus pisze:
Tiquill pisze: A jak nie wychodzi, to są właśnie takie idiotyzmy jak "za karę nie dam ci ślubu".
A od czego jest cywilny?
Od tego, że jest dla ludzi świeckich. Katolikowi to nie wystarczy. Rozsądnemu katolikowi.

Zawsze jest ryzyko, że wyczerpałeś już limit dobrych dni i czeka cię już tylko samo zło...
Obrazek
Awatar użytkownika
kazik
Forumowy Inkwizytor
Forumowy Inkwizytor

09 lut 2009, 21:27

eddie pisze:Niby wszystkie święte księgi przedstawiają te same wartości, a są powodem kłótni. Jak to twierdzi Kościół, katolicy nie powinni zgadzać się z czymś opisanym np. w Biblii prawosławnej czy Koranie, bo jest to innowierstwo
Prawosławni i muzułmanie używają tej samej Biblii co my, z tym, że muzułmanie mają też Koran spisany przez Mahometa. Innowierstwo to pogaństwo czyli odrzucenie Boga Ojca, Jezusa Chrystusa, bądź Ducha Świętego i zastąpienie go czymś innym. Problemy nie rodzą z treści Pisma, ale z Jego interpretacji. Dlatego Kościół dodaje objaśnienia do Pisma, aby nie było herezji i złych interpretacji. Zaraz ktoś wyskoczy z tekstem, dlaczego oni mogą interpretować Biblię, a zwykli ludzie nie. Otóż ci ludzie poświęcali całe życie na studiowanie Pism Świętych konfrontując je z zapiskami historycznymi. Nieścisłości wynikają również z tłumaczeń. Niektóre słowa mają wiele znaczeń, można źle postawić przecinek całkowicie zmieniając sens zdania. W Średniowieczu obowiązywała Biblia łacińska przetłumaczona z oryginalnych języków przez przez wielu zakonników, była to praca zbiorowa, która miała na celu uniknięcie przeinaczeń. Ta wersja obowiązywała w całym Kościele, nie było problemów ze złymi tłumaczeniami, każdy piśmienny katolik znał łacinę, więc nie było problemu. Problemy pojawiły się, kiedy zaczęto tłumaczyć Pismo Święte i sens wielu przypowieści zmieniał wtedy swoje znaczenie etc. Arabowie uznają Koran tylko w języku arabskim, Żydzi zakazali tłumaczenia Talmudu. To oszczędza wielu problemów.
eddie pisze:Ale Kościół wpisze cię na czarną listę za to że robisz coś wbrew wymysłom parafii. Łaskę robią że dopuszczą kogoś do komunii/bierzmowania, o ślubie już nie mówiąc.
Dogmatów wiary nie ustala parafia, ale Papież. A to, że w niektórych parafiach źle się dzieje, to nie wina Kościoła. K*rwy i złodzieje są wszędzie, nawet w Kościele, nic na to nie poradzimy.
Loc pisze:Czyli ludzie pierwotni byli grzesznikami, tak? Wszyscy?
Oczywiście. Tak samo w grzechu żyją ludy plemienne, ateiści, komuniści.
Loc pisze:BTW, a jeśli chodzi o MÓJ argument chociażby przeciw temu, że to co zapisano w Biblii, jest chocby częściowo nieprawdziwe... teoria ewolucji. Według Biblii mieliśmy już człowieka rozumnego, Homo Sapiensa. A według teorii ewolucji nasz gatunek był zapoczątkowany wieloma prymitywniejszymi stworami. O so tu hozzi?
Widzisz, ja nie uznaję teorii ewolucji. Miliony lat mijają, a krokodyle wciąż takie same. Teorii ewolucji jeszcze nikt nie potwierdził, to tylko jedna z wielu naukowych teorii, a nie prawo. Nalezę do grupy ludzi, która twierdzi, że australopitekusy i inne małpoludy żyły sobie gdzieś tram w Afryce i wyginęły. Ludy, które zasiedliły Europe wywodzą się z półwyspu Kaukaskiego, z Afryką nie mieliśmy nic wspólnego. Dlaczego murzyni nie bieleją, jeśli mieszkają przez pokolenia w Europie czy Azji?
Loc pisze:Oczywiście, zwolennicy zaczną mówic "Pisma Świętego nie powinno się brac dosłownie" itp. To co chcecie mi powiedziec? Że cała ewolucja to ten zjedzony owoc? No dobrze, może i tak było, tylko czemu do cholery Adam nadal był Adamem? Przecież to miał byc inny byt, z innym ciałem, i inną duszą...
Nie bardzo Cię rozumiem. Adam i Ewa po zjedzeniu owocu utracili prawo pobytu w Raju i zostali skazani na znoszenie trudów ziemskiego życia.
Loc pisze:Dalej, według chrześcijaństwa TYLKO człowiek ma duszę. To zaraz, te prymitywy "ulepione z gliny" (wg. PŚ) nie miały duszy? To skąd się ona wzięła u nas?
Potem rzekł Bóg: Uczyńmy człowieka na obraz nasz, podobnego do nas i niech panuje nad rybami morskimi i nad ptactwem niebios, i nad bydłem, i nad całą ziemią, i nad wszelkim płazem pełzającym po ziemi. I stworzył Bóg człowieka na obraz swój. Na obraz Boga stworzył go. Jako mężczyznę i niewiastę stworzył ich. I błogosławił im Bóg, i rzekł do nich Bóg: Rozradzajcie się i rozmnażajcie się, i napełniajcie ziemię, i czyńcie ją sobie poddaną; panujcie nad rybami morskimi i nad ptactwem niebios, i nad wszelkimi zwierzętami, które się poruszają po ziemi! Potem rzekł Bóg: Oto daję wam wszelką roślinę wydającą nasienie na całej ziemi i wszelkie drzewa, których owoc ma w sobie nasienie: niech będzie dla was pokarmem!
Bóg obdarzył ludzi duszą i uczynił ich na własne podobieństwo, aby władali światem.
Loc pisze:Dalej, inne wierzenia. Wierzenia starożytnych Egipcjan na przykład (chodzi mi o religie politeistyczne). Jarzę, jarzę... ale według nich ci bogowie istnieli. I tak w kółko... ci, którzy szukają swojego bóstwa (a jest ich naprawdę wielu, uwierzcie mi), mają problem... obawiają się kary od KAŻDEGO bóstwa. I co, zaczną wierzyc we wszystko. A ponoc wielobóstwo jest grzechem...
Zauważ, że religie politeistyczne uczłowieczali Żywioły, zdarzenia itp. Ra - bóg słońce, Mars - bóg wojny itd. Ich wiara w bóstwa brała się ze strachu przed żywiołami i siłami natury.
Strajker pisze:Parę postów wyżej ktoś napisał ze kościół trzyma się zasad zawartych w piśmie św.
dokładnie ale zauważcie że kościół przez wieki wyselekcjonował jego fragmenty a te które się biskupa i papieża nie podobały były palone .
Odrzucane te fragmenty, które uznano za sprzeczne z innymi, albo te, których pochodzie było niepewne. Nie powiesz mi chyba, że unzałbyś Ewangelię, w której Jezus latał na smokach?
Lewus pisze:Nie ma wątpliwości, że Kościół w Polsce naciska i manipuluje obecnymi władzami.

Przykładowo ustawa o in vitro. Wyraźny dowód, że politycy trzęsą portkami przed episkopatem. Po 1989 r. Kościół dostał mnóstwo nienależącej mu się ziemi. Religia w szkole nigdy nie powinna się pojawić, zamiast niej powinna być etyka. Konkordat to jedna wielka bzdura.

Ja tego nie rozumiem! Kiedyś to Kościół bał się władzy a teraz proporcje się zmieniły. Mam nadzieje na szybki powrót silnej lewicy. Może oni zrobią coś więcej niż tylko groźby bez pokrycia pod adresem episkopatu (tak grozi obecna lewica).
Kiedy Kościół bał się władzy? Zawsze papież miał ostatnie słowo w sprawie Katolików. A w Polsce, gdzie ponad 90% obywateli deklaruje się jako katolicy Kościół ma obowiązek ingerować w sprawy państwa i wpływać na władze.
Co do ziem. Przecież przed wojną te ziemie należały do Kościoła, to komuniści je bezprawnie ukradli.
Ostatnio zmieniony 09 lut 2009, 21:32 przez kazik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Strajker
Początkujący morderca

09 lut 2009, 21:31

Robbie Williams pisze:Musicie wiedzieć, że Strajker był swego czasu jednym z najaktywniejszych i najinteligentniejszych użytkowników Forum.
chyba się rumienie ^^ dziękuje za słowo uznania

Ale wracając do tematu ulepienie człowieka z gliny miało również miejsce w wierze greków
chyba prawie każdy zna mit o Prometeuszu , jak ulepił człowieka z gliny i jakiś tam jeszcze dodatków w wielu religiach znajdziecie wzmiankę o glinie

Wróćmy jednak trochę do tematu Kościoła i kościoła , co sądzicie o podatkach płaconych przez te instytucje ?

Awatar użytkownika
Bam
Niedorobiony bandzior

10 lut 2009, 17:05

Tak to wszystko przeczytałem... I mam ochotę sam się wypowiedzieć :)

Moja wiara słabła wraz z wiekiem. Jak byłem dzieciakiem to chodziłem systematycznie do kościoła, w wieku ok. 14 lat przyjąłem że będę Deistą(Mam nadzieję że nie będę musiał tłumaczyć co to jest :D). Dochodzi mi już 16 i jestem człowiekiem wolnym, nie wierzę w nic, jednak uważam że religia oprócz zła "spłodziła" dobrych ludzi. Mam na myśli takich którzy pomagają biednym itp.
Ja jestem niewierzący, ale uważam się za dobrego człowieka. Wkurza mnie to jak duchowni na niewierzącego od razu mówią "satanista" itp. Chociaż po części mają racje, bo jest rodzaj satanizmu zwanym filozoficznym(Satan jest usposobieniem buntu, to chyba wszystko tłumaczy).
Moje ostateczne stwierdzenie brzmi: Jeśli religia sprawia ludzi dobrymi, to też jest dobra, jednak jeśli każe im walczyć z innymi itp. to wcale nie jest dobra religia.

Zablokowany