eddie pisze:Dawno wiedziałem o Paradise AZ, aż się zdziwiłem że dopiero teraz je odkryliście. Myślałem że też wiecie

No, zapewne każdy raz się tym zainteresował. Więc to nie jest nowość, sądzę. Ale nowością jest, żę wreszcie o tym dyskutujemy.
kazik pisze:że na focie zapadła dziura? Coś mi się wydaje, że idąc tą dróżką z foty zaszlibyśmy do lasu, a potem na plac defilad.

Całkiem niewykluczone, a i prawdopodobne, bo ta droga do lasu jest faktycznie podobna.
kazik pisze:Tiquill pisze:Poza tym, wątpię, by teren tam był tak górzysty jak w grze. Miasto z gry jest jakie jest tylko dlatego, że trzeba było górami otoczyć mapę, bo granice danej mapy gdzieś musiały być zakamuflowane, by gracz nie natknął się na skraj mapy. A góry nadawały się na to bardzo dobrze.
Na mapie satelitarnej widać, że ów Paradise leży w łańcuchu górskim, więc wszystko możliwe.

Nikt przy zdrowych zmysłach nie buduje miasta wśród gór. Wybiera się w miarę sporą równinę na osiedla. Ale nadmiar gór w P2 można wytłumaczyć właśnie ograniczeniem wielkości map - czyli konieczną zmianą względem faktycznej rzeźby terenu.
zielAK pisze:Wykopałem coś ciekawego. To chyba to miasteczko:
https://www.ghosttowns.com/states/az/paradise.html
Na jednym ze zdjęć jest podobna tablica wyjazdowa.
Ale tu mam cos jeszcze lepszego:
Obrazek
Fotka pochodzi z TĄD
Jest tam jeszcze fotka Barry Goldwater chyba założyciela. Czy nie podobna stoi przed bankiem na mapie Zieleń?
Tablica i statua zaiste podobne. Coraz bliżej! Jedynie panorama miasta nie jest zgodna z grą. Lecz zabudowa Postalowego Paradise może iść całkiem poza realiami miasteczka. To miasteczka w AZ nie wskazuje na istnienie w nim przemysłu - tak więc dzielnica przemysłowa, sieć ulic i choćby kolej mogły być tworzone w myśl wymogów gry a nie zgody z faktycznym miastem.
kazik pisze:Według znaku żadne Paradise nie pasuje do naszego. Nasze musi byś w odległości 10 kilometrów (?) od Nogales, czyli żadne z naszych miasteczek nie pasuje.
Silver Dragon pisze:Mnie się zdaje że tylko nazwa tej 'zapadłej dziury' została wykorzystana. W rzeczywistości wszystkie znane z gry miejsca znajdują się w Tucson. RWS bowiem znajduje się w tym mieście.
I to całkiem możliwe.
Paradise AZ jawi się jako pretekst i inspiracja do wykreowania świata Kolesia.