I o tym jest ten temat. Nie chcę wywierać żadnej presji na wolności twórczą, chcę tylko, byście o czymś zawsze, ale to zawsze pamiętali.
Kiedy wyszło AW a potem AWP, to nie było problemu z podziałem sceny StP'owcy vs AWP'owcy. Wszystko się przenikało wzajemnie. Można było nawet na StP wczytać systemowe pliki AW i AWP i - wszystko dało się otworzyć na podstawce. Roszad i miksów było wiele i nikomu nic nie wadziło.
Podział nastąpił dopiero po premierze P2C. I to naprawdę głęboki. Scena fanów i modderów rozpadła się, z wciąż rosnącą korzyścią dla P2C. Czy jest zatem zasadne winić kogoś za ów rozłam? No, najpierw myśli biegną ku twórcom, firmie RWS. Oni winni! Bo oni zrobili. Ale czy jakikolwiek deweloper ma obowiązek stale patrzeć do tyłu, na zgodność ze starszą wersją? Nie ma update'ów androidowych aplikacji na starsze wersje telefonów. Nie ma wsparcia dla Windows XP. Coś przemija. No, jak można, to czemu nie, zrób to! Albo Running With Scisors nie mogli, nie umieli. Albo nie chcieli. Czort ich wie! Ich wola właściwie, ich prawo. Bo bez nich nie byłoby nic, nie było nas, tutaj. A i tak P2C wyróżnia się rozumnością w kwestii użytkowania steamowego światka, na plus. Więc co marudzić pod ich adresem?
Toteż jakoś nie oczekuję patcha, który pozwoli na StP ruszyć stuff z P2C. Oni, RWS, najlepiej, niech idą do przodu, bardzo do przodu! I niech zrobią w końcu Postal 4. Coś nowego, coś nie bezustannie odgrzewanego. Przypomnę, że przez całe lata społeczność fanów Postala obywała się bez RWS, które po prostu spało. Świetna kondycja naszego forum w tamtych latach jest tego najlepszym dowodem. Radziliśmy sobie doskonale bez RWS. I im teraz zostawmy nowatorstwo, im zostawmy nową cześć gry. To fandom Postala 2 winien trzymać pieczę nad dobrą kondycją P2. I nad pielęgnowaniem, by do podziałów na tej scenie nie dochodziło. A może nad zasypaniem tychże. Może nad zrobieniem takiego wspomnianego patcha... Kto wie!
Ale PostEd z P2C jest taki fajny! Bardziej responsywny, nowe ikonki, nowe pozycje menu, ładniejszy. Fajnie się na nim pracuje - i tak dalej. Takie głosy słyszę, choćby tutaj, tutaj (rok 2016, chyba po raz pierwszy, sporo kontr-argumentów) - a ostatnio w tym temacie. Sprawa delikatna, bo to wasz wybór. Autorski, twórczy, wolność twórcza. Ale, wiecie...

[center]PAMIĘTAJCIE.
Przez swoje idące na łatwiznę (bezmyślne?) zachowanie
DZIELICIE
sami scenę P2 na dwa nie rozumiejące się obozy.
JESTEŚCIE
wy a nie RWS (bo twórcy można wiele darować)
WINNI
pogłębiania rozłamu.
WY![/center]
Czy wypada więc Wam czekać, aż StP zdechnie? Czy ja mogę na to patrzeć bez reakcji? P2C na Steam to znakomita platforma dzielenie się grą i dodatkami. Nie mam nic przeciw! Ale lekceważenie korzeni poczytuję za zdradę. Zdradę. Lub bezmyślną zdradę.
Bo to jest lekceważenie. A potem trzpiotki-obietnice, że "Zrobię konwersję". A gie! Nie będzie żadnej konwersji. Jeśli nie zaczniesz robić na StP, tak by na nim można było ruszyć to, co sam StP oferuje. A potem dopiero dodasz dodatki z P2C na wersję P2C - to nie marnuj czasu bzdurami o wstecznej konwersji swojego dzieła.

Ale steamowy PostEd jest wygodniejszy.
A niech go diabli!
Nie ma konwersji wstecznej waszych dzieł. Albo od początku określacie, na jaką platformę robicie, albo myślicie o CAŁEJ społeczności. I bez mamienia wsteczną konwersją.
Mam nadzieję, że nikogo tym tekstem nie zabiłem. Czasem trzeba.