Czasami też zdarza się, że rozmowy na Cmentarzu są na tyle dobre i poważne, że szkoda, by były tylko w tym odciętym od reszty subforum i niewidoczne dla reszty. A często też swoją wagą nie pasują do spamersko-śmieszkowego ogólnie klimatu Cmentarza. Chciałoby się, by wszyscy mogli czytać daną wypowiedź.
Rozmowy zbyt poważne na Mały Hyde Park i Cmentarz. Rozmowy warte udostępnienia ich wszystkim użytkownikom forum. Rozmowy zbyt kontrowersyjne, by były publicznie widoczne. Na to wszystko dobre byłoby nowe subforum: Hard Park.
Pierwotnie idea Hard Parku powstała już dwa lata temu, dokładnie. Jak ja go teraz widzę? Jak ja widzę nowy układ subforów działu Inne? Tak:
Mały Hyde Park - luźne rozmowy widoczne dla gości, bez zmian więc.
Duży Hyde Park - poważne tematy widoczne dla gości, acz bez kontrowersji.
Hard Park - poważne i kontrowersyjne rozmowy widoczne tylko dla grupy Stukacze. Czyli Google nas nie indeksuje, goście nie widzą, a każdy użytkownik mający na koncie powyżej 10 postów widzi tematy i pisze w nich. I: Nikt nie musi żałować, że wlazł tam, gdzie nie trzeba.

Cmentarz - to wciąż miejsce dla Zombie, czyli tam gdzie "nie trzeba" wchodzą tylko ci, co zadeklarują taką chęć.
Bagno - doły Cmentarza, bez zmian.
No dobra. Ale co z tematyką? Pomimo tytuły tematu (który dałem taki, bo mi się podoba) ucierpieć na stracie swoich zasobów może nie tylko Cmentarz ale i Duży Hyde Park. Na początek moderatorem Hard Parku byłby także Grabarz, aby miał wolną rękę w selekcji tematów tam. Sam Hard Park byłby samodzielnym subforum, nie byłby wewnątrz Cmentarza.
I to by było właściwie wszystko. Ale ostatnimi tygodniami pojawił się problem z dobrą kondycją Cmentarza. Rozmawiających o tejże kondycji poprosiłem o wstrzymanie rozmów o tymż, aż nie napiszę swojego tematu o szerszej tematyce. To właśnie ten temat. Jest mi nawet nie na rękę słabość Cmentarza w kontekście rozmów o nowym Hard Parku, bo ktoś może pomyśleć sobie, że nowe subforum powstanie kosztem Cmentarza. Nie, chęć rozmowy o Hard Parku powstała zanim Cmentarz przysłabł. Dla obu inicjatyw jest miejsce.
A więc - zapraszam do dyskusji.