Stworzenia własnej mini prądnicy
Moderatorzy: Moderatorzy, Admini
@up: a co to?
to jest chyba na USB.
Jako, że zrobiło się w chu* gorąco, pomyślałem, żeby się w końcu za to zabrać.
Na yt znalazłem kilka ciekawych filmików, mam chyba pomysł, ale nie wiem czy to zadziała.
Jak bym wziął baterię 9V, podpiął pod transformator, to powinno starczyć, żeby układ ładował sam siebie i jeszcze obsługiwał silniczek z wiatraczkiem.
Nie wiem czy jest jakiś transformator na prąd stały (bo taki jest z baterii a na filmiku był na prąd zmienny) i nie wiem czy to zadziała.

Jako, że zrobiło się w chu* gorąco, pomyślałem, żeby się w końcu za to zabrać.
Na yt znalazłem kilka ciekawych filmików, mam chyba pomysł, ale nie wiem czy to zadziała.
Jak bym wziął baterię 9V, podpiął pod transformator, to powinno starczyć, żeby układ ładował sam siebie i jeszcze obsługiwał silniczek z wiatraczkiem.
Nie wiem czy jest jakiś transformator na prąd stały (bo taki jest z baterii a na filmiku był na prąd zmienny) i nie wiem czy to zadziała.
- Rycho3D
- Modder
- Postawił piwo: 8 razy
- Otrzymał piwo: 1 raz
- Kontakt:
Myślałem tak jak miałem 5 lat. Życzę powodzeniaJak bym wziął baterię 9V, podpiął pod transformator, to powinno starczyć, żeby układ ładował sam siebie i jeszcze obsługiwał silniczek z wiatraczkiem.

Jaki podłączysz taki będziesz miał. Transformator to nic innego niż dwa uzwojenia na jednym rdzeniu. Możesz nim zwiększyć natężenie zmniejszając volt i na odwrót.Nie wiem czy jest jakiś transformator na prąd stały

8=======D
przerysowane i przepisane z mojego zeszytu z fizyki:
Prądnica zamienia energie mechaniczna w energie elektryczna
stojan - nieruchoma część silnika
wirnik - ramka zrobiona z przewodnika wirująca w polu elektrycznym
komutator - są to metalowe półpierścienie regulujące przepływ prądu
szczotka - zbierają prąd z komutatora
Zasada działania
siła zewnętrzna powoduje obrót ramek w polu magnetycznym. W ramkach indukuje się prąd elektryczny. Prąd przekazywany jest przez komutator (metalowe półpierścienie) do szczotek odbierających go na zewnątrz. Komutator reguluje prąd w ten sposób, że płynie on zawsze w jednym kierunku
Prądnica zamienia energie mechaniczna w energie elektryczna

stojan - nieruchoma część silnika
wirnik - ramka zrobiona z przewodnika wirująca w polu elektrycznym
komutator - są to metalowe półpierścienie regulujące przepływ prądu
szczotka - zbierają prąd z komutatora
Zasada działania
siła zewnętrzna powoduje obrót ramek w polu magnetycznym. W ramkach indukuje się prąd elektryczny. Prąd przekazywany jest przez komutator (metalowe półpierścienie) do szczotek odbierających go na zewnątrz. Komutator reguluje prąd w ten sposób, że płynie on zawsze w jednym kierunku
Pozdrawiam