Tak, wiem, pytanie jest niezwykle trudne i niezbyt precyzyjne, zważywszy na mnogość gatunków i liczbę wszystkich gier które w ogóle powstały. Proponowałbym zatem przy wyborze gry wziąć pod uwagę kilka ważnych czynników, przykładowo:
- fabuła (jedna z najważniejszych rzeczy w większości gatunków gier)
- poziom trudności (zbyt wysoki odstręcza od grania)
- grywalność (np. w Postalu, który ma ubogą fabułę, to właśnie radość z gry sprawiła, że gra się w niego do dziś)
- nieliniowość rozgrywki
- sterowanie (może napsuć sporo krwi)
- w mniejszym stopniu również grafika (a przynajmniej jak się prezentowała na ówczesne czasy gdy gra wyszła na rynek)
- muzyka i dźwięk, soundtrack (też robi różnicę)
- długość rozgrywki
- multiplayer (jak kto lubi)
Ewentualnie można jeszcze wziąć pod uwagę inne czynniki, których na tę chwilę nie wziąłem pod uwagę (mogę je później dodać).
Najlepszym rozwiązaniem byłoby chyba jednak zrobienie krótkiej listy rozmaitych gatunków gier, na tej liście każdy by mógł wypisać najlepsze gry w historii wedle gatunków. A ponieważ i wtedy wybór nie będzie prosty (bo np. ciężko wybrać najlepszy RPG), to można wypisywać po dwie gry do każdego gatunków. Oto lista:
Najlepszy RPG -
Najlepszy MMORPG -
Najlepszy RTS -
Najlepsza gra samochodowa lub wyścigowa -
Najlepszy FPS -
Najlepsza bijatyka -
Najlepsza gra sportowa -
Najlepsza przygodówka -
Najlepsza gra szeroko pojętej akcji, sandbox (wybór ogromny, więc mogą być nawet trzy propozycje) -
Najlepszy survival horror -
Najlepsza gra strategiczna (m.in. strategie turowe, tycoony, itp.) -
Najlepsza gra zręcznościowa -
Najlepsza gra logiczna/symulator/inne propozycje -
Jeśli kompletnie nie interesuje was jakiś gatunek, to nie musicie tam nic na siłę wpisywać, po prostu zostawcie pole puste.
Poczekam na przynajmniej kilkadziesiąt propozycji, wtedy najlepsze gry z najlepszych przejdą do "wielkiego finału" i trafią do ankiety którą zrobię wtedy na potrzeby tego tematu. Następnie ostateczne głosowanie w ankiecie wyłoni subiektywnie najlepszą grę w historii według użytkowników PSI.