zajrzałem ostatnio na Postalopedię (polską Postal Wiki) i muszę przyznać, że prawie nic tam nie ma (łącznie 12 stron). Strasznie mało. Aż trochę wstyd.
Na naszym forum często podejmujemy długie dyskusje na temat świata Postala i samej gry. Mamy też w naszych szeregach osoby, które już miały kontakt z różnymi odmianami Wikipedii.
Czy nie moglibyśmy pomoc Postalopedii i należycie ją rozwinąć, dodając wiele szczegółowych artykułów i grafik?
Przyczyniło by się to pewnie do niezłego wypromowania PSI.
Link: https://pl.postal.wikia.com/wiki/Strona_g%C5%82%C3%B3wna
wsparcie PSI dla polskiej Postal Wiki
Moderatorzy: Moderatorzy, Admini
- Tiquill
- V.I.P.
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 1 raz
- Kontakt:
Chodzi mi po głowie takie coś: postalwiki.postalsite.info Więc jak już, to wspierałbym i promował naszą własną inicjatywę wiki.
Prawnie upomnę się, jeśli będą gdzieś przedruki naszych artykułów czy rozmów na jakiejś innej stronie bez podania źródła i bez nawiązania wcześniej kontaktu ze mną.
Na nawiązanie współpracy zaś mówię: Czemu nie!
Mam takie pytania natury ogólnej o tym sposobie propagacji wiedzy.
1. Jak wiele jest serwisów wiki?
2. Czy wszystkie są pod jedną banderą czy też to swobodne i niezależne twory? Duże na tyle, na ile uda im się rozwinąć samodzielnie.
3. Jeśli jest ich wiele, to które są najlepsze, które godne uwagi?
To tyle na początek.
Prawnie upomnę się, jeśli będą gdzieś przedruki naszych artykułów czy rozmów na jakiejś innej stronie bez podania źródła i bez nawiązania wcześniej kontaktu ze mną.
Na nawiązanie współpracy zaś mówię: Czemu nie!
Mam takie pytania natury ogólnej o tym sposobie propagacji wiedzy.
1. Jak wiele jest serwisów wiki?
2. Czy wszystkie są pod jedną banderą czy też to swobodne i niezależne twory? Duże na tyle, na ile uda im się rozwinąć samodzielnie.
3. Jeśli jest ich wiele, to które są najlepsze, które godne uwagi?
To tyle na początek.

Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez Tiquill, łącznie zmieniany 4 razy.
Zawsze jest ryzyko, że wyczerpałeś już limit dobrych dni i czeka cię już tylko samo zło...

K♥rwa, wreszcie coś, o czym mogę coś mądrego powiedzieć
Dowcipy o Żydach na Nosie wisiały 9 lat, z czego ostatnia wersja ponad rok i nikt się nie skarżył, a wyświetleń było średnio 90-100 tys. dziennie.
Wracając do kwestii samej wiki: wtedy adres byłby np. „pl.postal2wiki.wikia.com”. Można też postawić encyklopedię poza ich serwerami, no ale to wtedy dodatkowy koszt, a i taka wiki swoje waży. Mam znajomego, co zarządza wiki o Linuksie, oni się zwinęli z biznesu Wikii, mogę go o coś popytać, jak czegoś potrzebujesz.

W ch♥j, mówiąc wprost. Postawienie Wiki to kwestia wejścia na tą stronę i wymyślenia jakiejś nazwy. Może to zrobić każdy, kto chce i może to być wiki o wszystkim, co nie łamie zasad Wikii – jak chcesz, możesz sobie nawet zrobić wiki o samym sobie.Tiquill pisze:1. Jak wiele jest serwisów wiki?
Tak, wszystkie są pod banderą Wikii. To jest coś takiego, że ty se robisz własną internetową encyklopedię o dowolnej tematyce za darmo, a oni ci udostępniają serwer i mogą popatrzeć na ręce i sprawdzić, czy nie robisz czegoś, co im się może nie spodobać, ale robią to tylko, jeśli ktoś się poskarży, a sama wiki ma jakieś przebicie w internecie. Na przykład z Nonsensopedii nam usuwali artykuł o dowcipach o Żydach, bo jakiś buc się poskarżył na Facebooku na FB Wikii, że takie coś u nas jest. Kwestia była tego, że – i tu cytuję jednego z gości z „góry”, który tym się zajmował – „ze względu na 70. rocznicę wyzwolenia obozu Auschwitz-Birkenau jest ryzyko, że media mogłyby się zainteresować tą sprawą”, a oni nie chcą, żeby jakiś Polszmat czy inny TWN na nich srał. Oczywiście, jest to kosmiczna bzdura, bo nikt by się tym nie zainteresował nawet, gdyby rzucić Durczokowi na ten jego upi♥rdolony stół gotowy materiał do przeczytania w głównym wydaniu Faktów, ale ich nie przegadasz. Niemniej jednak sądzę, że gdyby np. umieścić w jakimś artykule ukryty gdzieś tekst „komorowski to komuch, cwel i ruski agent”, to szybciej niż za 5 lat by tego nie znaleźli zakładając niszowość Postala i fakt, że z natury jestem pesymistą i pierwszy scenariusz, jaki mi się utworzył w głowie to „mission failed” oznaczające dwucyfrową liczbę wyświetleń miesięcznieTiquill pisze:2. Czy wszystkie są pod jedną banderą czy też to swobodne i niezależne twory? Duże na tyle, na ile uda im się rozwinąć samodzielnie.

Wracając do kwestii samej wiki: wtedy adres byłby np. „pl.postal2wiki.wikia.com”. Można też postawić encyklopedię poza ich serwerami, no ale to wtedy dodatkowy koszt, a i taka wiki swoje waży. Mam znajomego, co zarządza wiki o Linuksie, oni się zwinęli z biznesu Wikii, mogę go o coś popytać, jak czegoś potrzebujesz.
Wszystko, co stoi wysoko w Google i ma „.wikia.” w adresie. Musisz przybliżyć, co rozumiesz jako najlepsze dla ciebie. Jeśli chodzi o popularność, to oczywiście Wikipedia, zarówno angielska, jak i polska wersja. Jeśli jednak chcesz się podeprzeć na jakiejś wiki typowo o grze/grach, to te raczej nie mają wielkiego przebicia na rynku, a już na pewno nie polskie. Tymi nikt się nie interesuje, a jeśli już, to robi to w tak żałosny sposób, że szkoda słów. Angielskie stoją niewiele lepiej, ale tam ludzie mieli jakoś więcej samozaparcia i czasami warto tam sięgać po informacje, chociaż zdarza się natrafić na jakiegoś babola. Poza tym wiki o grach mają to do siebie, że zależnie od polityki administratorów w końcu przestają się rozwijać, bo temat się wyczerpuje. Np. na angielskiej Stalker Wiki niedawno ugadali, że zaczną pisać artykuły o dużych modyfikacjach do gry, bo warto i o nich coś wspomnieć. Ja jednak głównie ogrywałem podstawkę, więc nie bardzo się w to włączyłem, ale fakt istnieje. W innych miejscach niekoniecznie pozwalają na pisanie o modyfikacjach do gier, starając się trzymać oryginalnej zawartości gry. Chociaż angielska i rosyjska wiki o Stalkerze mają porównywalną liczbę ok. 1400 artykułów, to jednak 50 ostatnich zmian jest w pierwszym przypadku na przekroju 10 dni, a u Ruskich od wczoraj, więc jak się chce, to się daTiquill pisze:3. Jeśli jest ich wiele, to które są najlepsze, które godne uwagi?

Ja osobiście jestem za pisaniem o wszystkim. Z naciskiem na pisaniem, nie tłumaczeniem z angielskiej P2 Wiki, jakkolwiek mała ona nie jest i jakkolwiek takie coś jest dozwolone ze względu na licencjonowanie artykułów na Wikii – CC-BY-SA 3.0, czyli, w jeszcze większym skrócie (bo na stronie jest to bardzo krótko i przystępnie opisane): jeśli wydrukowałeś sobie artykuł, wytarłeś sobie nim dupę i chcesz to opublikować, to jeżeli na kartce została kupa, to musisz wskazać, w których miejscach. I w ten sposób spełniasz warunki licencji. Wiem, obrzydliwe porównanie, ale w kwestii pisania czegokolwiek wolę iść na żywioł.
Aha, no i jeśli projekt miałby wypalić, to ja się jak najbardziej piszę. Mam wersję 10th Anniversary, mam wersję Complete, a jeśli mam farta (tj. nie wtopiłem gdzieś płyty), to nawet mam jeszcze piracką wersję przed StP, bo jak jeszcze byłem w gimnazjum, to prosiłem znajomka z normalnym internetem, żeby mi jakoś załatwił, a wtedy nie wiedziałem, że StP to single+multi. a nie, jak wszędzie to było opisywane, tylko multi
Gdzie tam człowiek wiedział wtedy o gazetkach, Allegro czy Steamie…
Aha, no i jeśli projekt miałby wypalić, to ja się jak najbardziej piszę. Mam wersję 10th Anniversary, mam wersję Complete, a jeśli mam farta (tj. nie wtopiłem gdzieś płyty), to nawet mam jeszcze piracką wersję przed StP, bo jak jeszcze byłem w gimnazjum, to prosiłem znajomka z normalnym internetem, żeby mi jakoś załatwił, a wtedy nie wiedziałem, że StP to single+multi. a nie, jak wszędzie to było opisywane, tylko multi

- BloodLogin
- Pracownik RWS
Kurde STOP, jak to tak oddawać powielać artykuły i informacje z postów zbierane latami przez użytkowników??
Nie bądz Dur... nie sprzedawaj swojej "stacji".
W dwóch różnych od siebie miejscach ta sama treść i do tego nie aktualna ??
Strona główna PSI straci wtedy sens !!
Fanpage też.
Może być opis misji z podstawki , znamy to na pamięć i wyświetleń będzie ~5.
Jeśli zacznie się od nowości (od trzeciego DLC) encyklopedia będzie nie pełna.
Fanpage też.
Może być opis misji z podstawki , znamy to na pamięć i wyświetleń będzie ~5.
Jeśli zacznie się od nowości (od trzeciego DLC) encyklopedia będzie nie pełna.
"You will always find blood here! "
"No i dobrze 1 Blood mniej Szatanowi lżej"
09 Gru 2013 - 09 Gru 2016 PRAWIE 3 LATA z wami !!
- Silver Dragon
- V.I.P.
- Otrzymał piwo: 2 razy
NiekoniecznieBloodLogin pisze:Strona główna PSI straci wtedy sens !!
Fanpage też.
Jeśli na takiej wiki znalazłyby się linki do naszej strony i fanpage'a mogłoby to zwiększyć jeszcze ilość wejść i użytkowników może i by przybyło
A gdyby tak taką encyklopedię postalową zrobić na głównej? Nie jesteśmy wtedy od nikogo uzależnieni
Przybyłem, zobaczyłem... i polała się krew 

- BloodLogin
- Pracownik RWS
Czyli temat na Bloga
Tylko że w artykułach nie opisuje się wszystkiego od A do Z, a jedynie tak, żeby zaciekawić usera. Na Wiki rozdrabnia się wszystko na miał.BloodLogin pisze:Kurde STOP, jak to tak oddawać powielać artykuły i informacje z postów zbierane latami przez użytkowników??
BloodLogin pisze:Nie bądz Dur... nie sprzedawaj swojej "stacji".

- BloodLogin
- Pracownik RWS
Może też bym tam coś dopisywał nie trzeba mieć konta.
Zostawmy PostalWiki tak jak jest, google to przynajmniej już zna czyli łatwiej znaleść.
Zostawmy PostalWiki tak jak jest, google to przynajmniej już zna czyli łatwiej znaleść.
Ostatnio zmieniony 18 mar 2015, 21:27 przez BloodLogin, łącznie zmieniany 1 raz.
- Tiquill
- V.I.P.
- Kontakt:
No właśnie o taką niezależną Wiki mi chodzi. A co do znajomego, to czemu nie, doświadczenie może się przydać. Na razie mam już zaproponowany pomysł na samodzielną wiki. Ważne, że do samodzielnej wiki wikia.com się nie przypierdziela.Pangia pisze:Wracając do kwestii samej wiki: wtedy adres byłby np. „pl.postal2wiki.wikia.com”. Można też postawić encyklopedię poza ich serwerami, no ale to wtedy dodatkowy koszt, a i taka wiki swoje waży. Mam znajomego, co zarządza wiki o Linuksie, oni się zwinęli z biznesu Wikii, mogę go o coś popytać, jak czegoś potrzebujesz.
Zasoby? Radzik136 już mii zaproponował rozwiązanie. Odseparowane od naszego serwera, ale podpięte pod naszą domenę. Tylko zacząć robić.

Zależy mi na koncentracji wszystkiego co można wokół naszej domeny, bez "siedzenia" na zewnętrznych serwisach. Obniży to dostępność/popularność na start, dobra. Ale, mam nadzieję, tylko na start.Pangia pisze:Wszystko, co stoi wysoko w Google i ma „.wikia.” w adresie. Musisz przybliżyć, co rozumiesz jako najlepsze dla ciebie.
Wszystko. Im więcej i szerzej, tym lepiej. Na miał!Yossarian pisze:Pytanie tylko, czy wiki obejmowałaby tylko Postala 2, czy też wszystko łącznie z filmem i modami (przynajmniej niektórymi)?

Tłumaczyliśmy coś z ang na forum? Nie. To i na wiki też nie będziemy. Mamy swoich zasobów w huhu!Pangia pisze:Z naciskiem na pisaniem, nie tłumaczeniem z angielskiej P2 Wiki
Licencja uczciwa i spoko. Ale jak najdalej od wszelkich licencji - tak by było najlepiej.Pangia pisze: jakkolwiek takie coś jest dozwolone ze względu na licencjonowanie artykułów na Wikii – CC-BY-SA 3.0
Alleluja! Już jesteś szefem projektu!Pangia pisze:Aha, no i jeśli projekt miałby wypalić, to ja się jak najbardziej piszę.

Że też mamy gościa akurat obcykanego w te klocki. Co się ostatnio dzieje. Każdy specem w innej dziedzinie. WOW!
Jeśli wszystko na naszej domenie, to gdzie strata? Poza tym wiki rządzi się innymi prawami niż strona czy forum, to co innego. Nikt by swoich zasobów nie oddał. Nowe medium nie wyprze starego. Tylko powiększy zakres oddziaływania i dostępności. Uzupełni.BloodLogin pisze:Kurde STOP, jak to tak oddawać powielać artykuły i informacje z postów zbierane latami przez użytkowników??
Fanpage też.
Linki znajdą się, bo wiki ma być nasza.Silver Dragon pisze:Jeśli na takiej wiki znalazłyby się linki do naszej strony i fanpage'a mogłoby to zwiększyć jeszcze ilość wejść i użytkowników może i by przybyło
Zawsze jest ryzyko, że wyczerpałeś już limit dobrych dni i czeka cię już tylko samo zło...

Bez przesady, widziałem jak to wygląda od podszewki i wolę pozostać jako zwykły user.Tiquill pisze:
Alleluja! Już jesteś szefem projektu!

Młodszy ode mnie, ale więcej wie w tej kwestii, to pewne. Ach, te dzieciaki…Tiquill pisze:A co do znajomego, to czemu nie, doświadczenie może się przydać.

- Tiquill
- V.I.P.
- Kontakt:
Spoko, spoko, Pangia, nie bądź taki skromny.
Ale żeby nie było, nie obarczam czymś, co za duże. Tyle ile potrafisz. Jak co, na start dałem Ci folder na serwku na dobry początek. 

- BloodLogin
- Pracownik RWS
To fajnie że można nas upodobnić nakładając szablon.Pangia pisze: jakieś bawienie się z CSS czy tworzenie szablonów to nie do mnie.
To ja sobie mogłem nazwy pomylić bo :
Wiki - to skrót od Wikipedii encyklopedia każdy edytuje każde hasło każdy wpis.
A W[k]a to społeczność
ma .com jak to się połączy z domeną?
przykład :
https://pl.wow.wikia.com/wiki/World_of_W ... of_Draenor
https://pl.postal.wikia.com/wiki/Strona_główna
- po drugie, Atom na smartfonie ledwo działa.
Żeby nie był to post stracony, ja też mógłbym tam coś pisać.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez BloodLogin, łącznie zmieniany 1 raz.