Koniec świata?

Bardziej i mniej konkretne rozmowy na określone tematy, niezwiązane bezpośrednio z tematyką strony, ale nurtujące niemal każdego. To wcześniejszy Duży Hyde Park plus kilka luźniejszych tematów.

Moderatorzy: Moderatorzy, Admini

Awatar użytkownika
Silver Dragon
V.I.P.
V.I.P.
Otrzymał  piwo: 2 razy

10 lis 2009, 16:52

Przybyłem, zobaczyłem... i polała się krew :evilbat:
Obrazek
Awatar użytkownika
Lothar
Pierwsi PSI
Pierwsi PSI

10 lis 2009, 18:11

Jak dla mnie, im się po prostu kamień skończył, stąd to 2012 xD
Ja znam prawdziwą datę końca świata - 31.12.2050 - kalendarz Google się wtedy kończy :O
Ostatnio zmieniony 10 lis 2009, 18:11 przez Lothar, łącznie zmieniany 1 raz.

Nobody Expects The Spanish Inquisition! :biskup:
Awatar użytkownika
Pablo Abruzzi
Seryjny zabójca

10 lis 2009, 18:20

To sensu nie ma, racja te plotki o końcu świata 2012 to brednie!!! Ja mam przed sobą jeszcze trochę życia, nie dam się! :P

Naukowcy amerykańscy bujają w obłokach i w ich wykonaniu to normalne, ale że nasi polscy naukowcy z laboratorium specjalistycznego (chyba nazwy dokładnie nie pamiętam) w Warszawie to poparli - hańba! Nasi rodacy zarażą się fantazją!

Ja tam w to nie wierze, pisałem na geografię wyczerpujący referat jako ochotnik, który nazwałem ,,Zagrożenia Ziemi" Swoje informację oparłem na filmie Zagrożenia Ziemi
z serii filmu dokumentalnego ,,kosmos". Nie będę o tym pisał, ale ogólnie Koniec Świata 2012 to szaiz! Ale swoją drogą to co byście zrobili, gdyby wstając pewnego dnia włączyli TV i prezenterka ogłosiła: NASA potwierdziła zbliżenie się na znaczną odległość do Ziemi komety ,,Apofis" (najbardziej prawdopodobna), to oznacza koniec rodzaju ludzkiego"

Co byście zrobili???

Si vis pacem, para bellum - Jeśli chcesz pokoju, przygotuj się do wojny
Wegecjusz
Awatar użytkownika
Kariko
V.I.P.
V.I.P.

10 lis 2009, 20:03

Ja nie wierzę w końce świata. Ile to już ich było?? Hmmm, zaczęło się chyba od roku 1000 (feralna data) i 1033 (tysiąc lat od śmierci J.C.) Czego to ludzie nie nawymyślają :). Interesuje mnie, czym pobiją ten 2012 rok "końcoświatowymyślacze" w przyszłości?
Lothar pisze:Ja znam prawdziwą datę końca świata - 31.12.2050 - kalendarz Google się wtedy kończy :O
Cholera, mój kalendarz kończy się 31.12.2009, muszę się przygotować!
Pablo Abruzzi pisze:Co byście zrobili???
Niczym Bam Margera - Wszystko to, na co mam ochotę :). A tak serio, to patrzyłbym, jak mrówki szaleją i próbują się ratować, z przyjemnością oglądałbym też scenki z "Dies Irae" Kasprowicza. A jeśli chodzi o moją postawę, to zapewne wpadłbym w nihilizm. Nie próbowałbym się ratować, może próbowałbym naprawiać błędy z przeszłości. Nie wiem, ale zobaczyć koniec świata byłoby całkiem ciekawie.

Awatar użytkownika
Dzastin
Seryjny zabójca

10 lis 2009, 20:32

Koniec świata w tym samym roku o nasze Euro :D Możliwe.
Miał być jeszcze koniec świata w 2000 i też nic się nie stało, więc uważam, że ten 2012 to też bujda. Moim zdaniem ludzkość wyginie gdy nastanie kolejna epoka lodowcowa, a po niej wszystko zacznie się od nowa. Choć mogę się mylić, ale uważam, że na pewno w Ziemię nie przywali jakaś planeta X, czy inny meteoryt. Amerykanie - za dużo fast food'ów za mało myślenia. Takie jest moje zdanie.[/quote]

Awatar użytkownika
ciuciu
Modder
Modder
Kontakt:

10 lis 2009, 22:07

Komercyjny chwyt.

Przykład.

Zgadnijcie czy dużo ludzi poszło by na film "2012" Gdyby nie plotki ?
Tak mi się przynajmniej wydaję .
Poza tym czytałem , że koniec świata nadejdzie wtedy kiedy nikt się go nie będzie spodziewał. Czyli 2k12 odpada ;P

Awatar użytkownika
Alixo
Wytrenowany morderca
Wytrenowany morderca

10 lis 2009, 22:13

Taa, na ten film cały 2012 podobno tyle osób już ma bilety na premire (dzisiaj o 12 w nocy jest :D) to pewnie dużo zarobili. Z tym 2000r. pamiętam... ale się tym nie przejmowałem :P
Pożyjemy zobaczymy... ja tylko chce zdążyć znaleźć prace D:

Obrazek
Awatar użytkownika
Dr. Dundersztyc
Szalony Naukowiec
Szalony Naukowiec
Kontakt:

26 sty 2010, 21:01

Ostatnio na NGC oglądałem odcinek z serii "Wszechświat znany i nieznany". Tym razem było o odwracaniu się biegunów Ziemi i Słońca. W przypadku Ziemi cykl ten następuje co ileś tam dziesiątek czy setek tysięcy lat... Natomiast naszej najbliższej gwiazdy co 11 lat. Z czym się to wiąże? Gdy na Ziemi następuje odwrócenie biegunów tracimy naturalną ochronę przed promieniowaniem kosmicznym i słonecznym, co w przeszłości mogło doprowadzać do wymarcia części gatunków poprzez zmianę kodu DNA i RNA. Czyli po prostu umierało się na nowotwory. Ten proces wg. opinii naukowców teraz się opóźnia.

Lecz by nie rozmydlać zbytnio tematu skupmy się na Słońcu. Na nim właśnie co 11 lat dochodzi do odwrócenia biegunów. Skutek jest tego taki, że aktywność słoneczna wtedy wzrasta i dochodzi do tzw. "burz słonecznych" gdzie jesteśmy jeszcze bardziej "bombardowani"niekorzystnym promieniowaniem niż zwykle. Na razie jeszcze Słońce jest w uśpieniu, ale niedługo to się zmieni...

Ostatnia zmiana biegunów na Słońcu była w 2001 roku. Teraz będzie w 2012.

Lata w których dochodziło do zmiany biegunów Słońca:

2001 - 11 września i początek wojny z terroryzmem

1990 - I wojna w Zatoce Perskiej – konflikt wojenny rozpoczęty zbrojnym najazdem Iraku na Kuwejt 2 sierpnia 1990 roku i zakończony pokonaniem Iraku przez międzynarodową koalicję wiosną 1991 roku | końcówka ZSRR (8 grudnia w roku następnym (1991) i jego oficjalne rozwiązanie)

1979 - 7 stycznia – wojska wietnamskie wkroczyły do stolicy Kambodży Phnom Penh w celu obalenia rządów Czerwonych Khmerów | 5 lutego – ajatollah Chomeini proklamował powstanie pierwszego rządu islamskiego w Iranie | 11 lutego – ajatollah Chomeini przejął władzę w Iranie | 17 lutego – Chiny zaatakowały Wietnam | jedyny raz w historii na Saharze zanotowano opady śniegu – śnieg padał przez 30 min | Saddam Husajn został prezydentem Iraku | rozpoczęła się okupacja ambasady amerykańskiej w Iranie | Ruhollah Chomeini ogłosił, że Stany Zjednoczone są "wielkim Szatanem" | 26 grudnia rozpoczęła się interwencja radziecka w Afganistanie

1968 - 31 października – koniec rewolucji kulturalnej w Chińskiej Republice Ludowej | 5 listopada – w wyborach prezydenckich w USA zwyciężył Richard Nixon | Epidemia grypy „Hongkong”, zmarło ok. 700 tys. osób

1957 - początek wojny w Wietnamie (zakończenie w 1975)

1946 - rok wcześniej zakończyła się II Wojna Światowa | Początek Zimnej Wojny (Za początek "zimnej wojny" uważa się wystąpienie Winstona Churchilla w Fulton (USA) 5 marca 1946)

1935 - # 16 marca Adolf Hitler ogłosił że Niemcy będą się zbroić, co było równoznaczne z zerwaniem traktatu wersalskiego | wprowadzenie w Niemczech obowiązkowej służby wojskowej, co było jednoznacznym zerwaniem traktatu wersalskiego. Powstał Wehrmacht

Przesilenia słoneczne... szukałem, znalazłem i wybrałem najważniejsze wg. mnie wydarzenia tych lat, które miały kluczowe znaczenie w przyszłości. Najważniejsze zaznaczyłem na czerwono.

Kalendarz majów opierał się na systemie słonecznym. Czy Majowie również wiedzieli kiedy następuje przesilenie słoneczne?

Zauważcie, że każda z podanych prze zemnie dat jest swoistego rodzaju początkiem nowej "epoki", której skutki prędzej czy później ludzkość odczuje. Jakie zmiany w takim razie niesie rok 2012? To, że kalendarz Majów kończył się na 2012 o niczym nie świadczy, jednak dowodzi czegoś... pewnej zmiany, która ma nastąpić...

Koniec starego i początek nowego...

Zmiana biegunów na słońcu była również równo w roku 1011 i 1000 oraz 32 (na rok przed śmiercią Chrystusa) i w roku 1 p.n.e. (-1)
Żadna z zachowanych inskrypcji Majów nie wskazuje też na 21 grudnia 2012 roku jako na "koniec świata"[17], a jedynie na koniec pewnej epoki; wg wierzeń Majów czas nie ma charakteru linearnego lecz jest nieskończonym cyklem powstawania i upadków systemów światowych
Czyżby szykował nam się początek końca... ale czego?

Obrazek
Awatar użytkownika
Tiszer
Wytrenowany morderca
Wytrenowany morderca

27 sty 2010, 17:18

tata opowiadał mi że skutkami wiatrów słonecznych może być bardzo duża jonizacja gazów w atmosferze oraz wyładowania elektromagnetyczne co może spowodować że każde urządzenie elektryczne zacznie generować prąd prowadząc do spięcia ,nie wiem czy to prawda ale przynajmniej tata mi tak opowiadał.

Awatar użytkownika
Mr Minio
Redaktor
Redaktor

27 sty 2010, 17:22

Tak czy inaczej, gdzie podziała się popularna ostatnio teoria globalnego ocieplenia?
Podobno lodowce mają pływać. a ja tutaj na razie widzę tylko okropny mróz. Czyżby chwilowy spadek temperatury przed jej wzrostem? Raczej nie, bo do Europy nadciąga wyż syberyjski i przewidywane są temperatury z rzędu -30°C. Czy jesteśmy na takie coś przygotowani?

"Are the hills going to march off?
Will heaven fall upon us?
Will the Earth open under us?
We don't know. We don't know, for a total eclipse has come upon us..."
Awatar użytkownika
zbigniewcebula
Miłośnik broni

27 sty 2010, 19:49

Chyba nie ale to dziwne bo rok i 2 lata temu było mało śniegu a teraz jest go dużo + temperatura, ja myślę (po przeczytaniu posta Dr. Dundersztyc'a) rozpocznie się jakaś wojna (a wiecie jaka broń jest teraz dostępna).
---------------------
Z poza tematu:
Ile Doktorze Dundersztyc masz lat??

Obrazek
Awatar użytkownika
Robseßed
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

27 sty 2010, 23:04

Być może coś tam ważnego (sarkazm?) stanie się w 2012, ale... co roku na naszej planecie zdarza się coś wyjątkowego. Wybranie Niemca na papieża, Murzyna na prezydenta, wojna w Osetii, kryzys gospodarczy, śmierć Hussajna... spójrzcie tylko. (Wydarzenia całkowicie niechronologicznie.)

Obrazek
Awatar użytkownika
Dr. Dundersztyc
Szalony Naukowiec
Szalony Naukowiec
Kontakt:

08 mar 2010, 14:01

Czysta Nauka - Burze Słoneczne. Seria opowiada o tym jak podczas przesileń Słońca i wynikłych z tego tytułu potężnych burz słonecznych może dojść do awarii sieci elektrycznej na olbrzymią skalę. Najbliższe przesilenie już w 2012.

[youtube][/youtube]

[youtube][/youtube]

[youtube][/youtube]

[youtube][/youtube]

[youtube][/youtube]

Obrazek
Awatar użytkownika
Mr Minio
Redaktor
Redaktor

01 maja 2010, 16:15

No, to jest nawet dość prawdopodobne. Innym prawdopodobnym końcem ludzkości może być meteor. Nie uważam jednak, że to nastąpi akurat w 2012 roku, bo akurat wszyscy się tego spodziewają. Według mnie prawdziwy koniec świata nastąpi wtedy, gdy nikt się tego nie będzie spodziewał.

"Are the hills going to march off?
Will heaven fall upon us?
Will the Earth open under us?
We don't know. We don't know, for a total eclipse has come upon us..."
Awatar użytkownika
Pablo Abruzzi
Seryjny zabójca

25 maja 2010, 20:31

Srutututu pierdze z drutu, to zwykłe pierdoły i brednie!

LUDZIE NIE BĘDZIE KOŃCA ŚWIATA OD TAK, ON NASTĄPI WTEDY KIEDY MY TEGO BĘDZIEMY CHCIELI! LUDZKOŚĆ SAMA SIĘ ZNISZCZY....

Pogódźcie się z tym i dajcie spokój.

Si vis pacem, para bellum - Jeśli chcesz pokoju, przygotuj się do wojny
Wegecjusz
Zablokowany