Działa to w każdej wersji P2 (śmiem twierdzić, że na innych grach na silniku UE też), ale głównie w singlu. W multi kod ten jest blokowany (chyba, pewności nie mam).
1. Przykład (na podstawie mix'a ED i AWP)
Po zastosowaniu owych kodów każdy zespawnowany na mapie, bądź wystrzelony z PropsLaunchera zombiak tej klasy, będzie jak zwykły przechodzień, przy zachowaniu wszystkich właściwości należących do zombie (np: sposób poruszania się).scope_runningzomb >> Zombiak biegający (z ED)
ZMIANA PARAMETRÓW POSTACI:
set scope_runningzomb controllerclass class'AW7pawns.AW7Civiliancontroller'
Odpowiednik w postED
set scope_runningzomb pawninitialstate EP_Think
Odpowiednik w postED
set scope_runningzomb bplayerisenemy false
Odpowiednik w postED
2. Przykład
3. PrzykładStworzymy sobie pseudo nową broń
StaticMesh'3d.Sn.DragonKn' >> Jeden z najlepiej wykonanych modeli broni białej jaki kiedykolwiek widziałem (z Flafster Weapons)
bali >> składany nożyk rodem z ED (AWPMod/EDWeapons)
PODMIANA MESHA:
set balipickup staticmesh staticmesh'3d.sn.DragonKn'
set baliattachment staticmesh staticmesh'3d.sn.DragonKn'
DOSTOSOWYWANIE PRZESTRZENNE:
set balipickup collisionheight 30
set balipickup Drawscale3d (x=0.9,y=0.9,z=-0.9)
set baliattachment Drawscale3d (x=-0.9,y=-0.9,z=0.9)
Żeby zmienić mesha w pierwszej osobie musi być konkretna animacja, a tej niestety nie ma. Można więc zrobić tak, by tej starej w ogóle nie było widać, wpisując
set baliweapon drawscale 0
Rezultatem jest:
=======UROZMAICENIE SCENKI
Zrobiliśmy mega rozróbę ale niestety rozpryski krwi nagle znikają. Dzięki komendzie set można kontrolować ich wielkość, a także zachować je aż do przejścia na następną mapę. Wystarczy przypisać sobie kod set splat drawscale # (#=0.5 >> Wymiar optymalny) do konkretnego klawisza i wciskać dany klawisz w momencie znikania.
Emittery też można troszkę podrasować wpisując set particleemitter maxparticles # (# - liczba). Nie każdemu się to może jednak podobać. Potrzebny jest restart gry, żeby powrócić do poprzednich ustawień
Skoro komenda set jest częścią komend konsoli UE 2.5 postanowiłem testnąć również inne. Poniżej lista wg mnie najciekawszych działających. Jak kto znajdzie jeszcze inne ciekawe niech zapoda w tym temacie:
RMODE # >> [# = 1-8] Efekty renderowania. Piątka jest standardowa
PAUSESOUNDS >> Zatrzymuje aktualnie działające dźwięki
UNPAUSESOUNDS >> Przywraca zatrzymane dźwięki
VIEWCLASS <klasa> >> Podgląd wybranej klasy na mapie w trybie wolnej kamery. Przedstawiciele danej klasy wybierani losowo
VIEWSELF >> powrót do Kolesia
CINEMATICS >> Włączenie/wyłączenie czarnych pasków filmowych
CINEMATICSRATIO # >> Gdy kod cinematics aktywny:
>> #=1 - Standard
>> #<1 - Poszerzenie ekranu
>> #>1 - Ustawienia wielkości czarnych filmowych pasków
SHOW <element> >> Włącza lub wyłącza pokazywanie wskazanych elementów na danym poziomie
>> Actors - Jak w nazwie
>> BSP - Powierzchnie (Surfaces)
>> Coronas - Efekty świetlne
>> Fluid - woda, materiały płynne
>> Fog - Mgła
>> Particles - Efekty krwi, graffiti, emittery etc.
>> Sky - Niebo
>> StaticMeshes - Jak w nazwie
>> Terrain - Podłoże
Miłego kombinowania życzę (Jeśli nie zniechęciłem już na starcie wielkością tego posta

BTW: Przeglądając tą stronę, którą zalinkowałem, zauważyłem że w UE 2.5 jest możliwość nagrywania filmów. Wielka szkoda, że nie zastosowano tego w P2