Moja dość szalona teoria, że całe Apocalypse Weekend to jedna wielka halucynacja Kolesia doprowadziła mnie do ciekawych wniosków. Jak opisałem w temacie o zjawiskach paranormalnych, Postal zaczyna się zmieniać właśnie w czasie piątkowej apokalipsy. Dlaczego tak się dzieje? Dlaczego od samego początku nie jest taki paranormalny(albo tylko w małym stopniu)? Czy to objawy postępującej choroby Postal Dude'a? A może to tylko zachcianka twórców, czyli czym dalej w grze tym więcej szaleństwa?
Czy Koleś jest socjopatą czy psychopatą, a może jednym i drugim lub przeistaczającym się z jednego do drugiego?
Wyszukując definicji socjopatii na Wikipedii(klik) można doczytać się kilku ciekawych informacji.
To by wyjaśniało dlaczego Dude ma tylu wrogów i jest powszechnie nielubiany. Należy jednak pamiętać, że on też nie jest zbyt przyjaźnie nastawiony do innych.Socjopaci mimo normalnego (lub nawet większego) poziomu inteligencji nie potrafią podporządkować się zasadom współżycia społecznego.
Czyżby mandat za który należy zapłacić w czwartek(ale nie wiemy kiedy Dude go dostał)?Wczesne przejawy tego zaburzenia obejmują m.in. kłamanie, kradzieże, bójki i inne konflikty z normami prawnymi
Jedynym stworzeniem, bo nie osobą, którą lubił Koleś był Champ. Należy jednak pamiętać, że skopał go na początku gry(miał powód). Nieraz nasz bohater wspomina o sławnym aktorze, ale to za mało. Garrego też Koleś wydaje się lubić, ale w samej grze wypowiada słowo lubiłem. To co zrobi zależy od gracza, ale co by zrobił jakby sam miał wybór?brak wstydu, poczucia winy i skruchy, osoby te nie są zdolne do głębokiej troski o drugiego człowieka
Żony wydaje się nie lubić, ale czy ją kocha? Może kiedyś kochał, ale przestał z powodu choroby. A może bohater nie jest ani socjopatą ani psychopatą tylko normalnym facetem, który po prostu ma pecha?nieprzywiązywanie się do drugiego człowieka, brak reakcji na zaufanie, miłość i czułość
Wiadomo, że zabijanie zwierząt jak i ludzi zależy od gracza, ale w samej grze występuje nawet ranga Oszalały Zwierzobójca, więc coś w tym może być.okrucieństwo względem zwierząt
Dość dużo zachowań socjopaty pasuje do Kolesia. Czy możliwym jest, że stał się psychopatą? Oto kilka ciekawostek, a czy ktoś uzna je za argumenty to już jego własna sprawa:
• Po kilkukrotnym złapaniu przez policję, trafiamy do celi bez wyjścia. Nad nią napisane jest "Anthony Hopkins". To oczywista aluzja do aktora grającego Hannibala Lectera, który jest socjo...psycho... No kurde. Niby socjopatą, ale ostatnia część Hannibal: Rising mówi coś innego. Tak czy inaczej to poszlaka jak i ciekawostka dobra mimo iż była już na Forum
• Psychopatą Koleś mógłby się stać po zabiciu kilku osób czyli we Wtorek. Możliwe, że halucynacje i zaburzenia nastąpiły w Piątek mimo iż już wcześniej były dostrzegalne, ale w mniejszych ilościach(tak, spieczone pieski).
• Na początku gry Koleś wypowiada słowa: "Dragi kosztują". Czy chodzi o narkotyki czy o leki na jego chorobę psychiczną?

Można by było jeszcze podać wiele argumentów, ale resztę pozostawiam Wam. Kim jest Waszym zdaniem Koleś? Inteligentnym socjopatą, psycholem czy może normalnym facetem, którego dopadł pech?