[POMOC] Jak zrobić telepada ?

Uczymy się edytowania P2 i rozwiązujemy nasze problemy. Nowi adepci mile widziani!

Moderatorzy: Admini, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Ma57
Seryjny zabójca
Posty: 414
Rejestracja: 01 lip 2007, 12:07
Lokalizacja: Giżycko
Kontakt:

28 paź 2007, 17:43

Witam

Jak zrobić telepada jeśli ktoś wie to mi pomoże plis
z góry dzięki


Obrazek Kenny
Obrazek
Cartman
Awatar użytkownika
Robseßed
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 4985
Rejestracja: 14 paź 2006, 12:33
Lokalizacja: Lodsch
Kontakt:

28 paź 2007, 18:13

Rozwiń swoją wypowiedź/prośbę. Ja np. nie wiem, czym jest telepad.


Obrazek
Awatar użytkownika
Ma57
Seryjny zabójca
Posty: 414
Rejestracja: 01 lip 2007, 12:07
Lokalizacja: Giżycko
Kontakt:

28 paź 2007, 18:22

Kmieciu pisze:Rozwiń swoją wypowiedź/prośbę. Ja np. nie wiem, czym jest telepad.
Telepady to przejścia między poziomami np z mapy Suburbs-3 do suburbs-1


Obrazek Kenny
Obrazek
Cartman
Awatar użytkownika
Tiquill
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 14457
Rejestracja: 25 sty 2007, 02:00
Lokalizacja: z naprzeciwka
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 1 raz
Kontakt:

28 paź 2007, 22:01

Tu znajdziesz Telepad (NavigationPoint->SmallNavigationPoint->Teleporter->Telepad):
Obrazek
Zaznaczasz go myszą, przechodzisz na mapę i prawoklikiem dajesz opcję z dostępnego menu 'Add Telepad Here'.

A jak je poustawiać, aby działały? Najpierw obrazek:
Obrazek
To jest przykład telepadów łączących dwie mapy w zwykłym P2. Najważniejszymi danymi są
Events->Tag i Teleporter->URL.
Tag to właściwa dla gry nazwa telepada, którego wstawiasz. URL zaś zawiera nazwę mapy a między znak # i frazę ?peer wstawiasz nazwę telepada do którego twój się odnosi, czyli do którego chcesz przenieść gracza. Nazwa może być dowolna, ważne aby URL odnosiło się do teleportera o tej samej nazwie co w URL. Strzałkami zaznaczyłem, co do czego się odwołuje.

Jeśli robisz własne telepady, to podobnie, najpierw tworzysz jeden na jednej mapie i uzupełniasz dane jakie są potrzebne. Potem drugi na drugiej mapie. Zachowując poprawne nazwy map w URL... Co ważne wyjdzie w praniu. ;)

I na koniec sugestia: Nie ma lepszego tutoriala jak sam PostEd i wczytywane do niego mapy. Przyglądając się "jak oni to zrobili" dowiesz się najwięcej. ;)

_________________________

P.S. Obrazek robiłem w IrfanView. W swojej najnowszej wersji 4.10 ma już wtyczkę Paint, która wreszcie pozwala rysować w Irfanie! :)


Zawsze jest ryzyko, że wyczerpałeś już limit dobrych dni i czeka cię już tylko samo zło...
Obrazek
Awatar użytkownika
Ma57
Seryjny zabójca
Posty: 414
Rejestracja: 01 lip 2007, 12:07
Lokalizacja: Giżycko
Kontakt:

29 paź 2007, 18:46

Dzięki Tiquill Zaraz wypróbuje

[ Dodano: 2007-10-30, 14:46 ]
wypróbowałem Tiquill działa :lol:
Temat można zamknąć


Obrazek Kenny
Obrazek
Cartman
Awatar użytkownika
Kolesiowy
Wstydliwy morderca
Posty: 7
Rejestracja: 09 paź 2008, 11:31

30 kwie 2009, 12:52

Temat nie zamknięty


Awatar użytkownika
Tiquill
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 14457
Rejestracja: 25 sty 2007, 02:00
Lokalizacja: z naprzeciwka
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 1 raz
Kontakt:

30 kwie 2009, 19:53

Kolesiowy pisze:Temat nie zamknięty
Nie śmieć. Spójrz na datę. Jak bym chciał, to dawno byłby zamknięty. Jeszcze raz taka "staranność" to warn. Zastanów się, co piszesz, potem pisz.


Zawsze jest ryzyko, że wyczerpałeś już limit dobrych dni i czeka cię już tylko samo zło...
Obrazek
Awatar użytkownika
Rycho3D
Modder
Modder
Posty: 11954
Rejestracja: 24 kwie 2011, 14:47
Lokalizacja: SinCity
Postawił piwo: 5 razy
Kontakt:

29 maja 2011, 20:35

Pociągnę temat .Jak zrobić teleport z punktu a do b ,bez loading-u ,przerzut na tej samej mapie .Tak jak w Unreal-u?


8=======D
Awatar użytkownika
Slayer
Zabójca na sterydach
Zabójca na sterydach
Posty: 656
Rejestracja: 01 lip 2009, 18:02

30 maja 2011, 07:26



Teachin bitches how to swim
Awatar użytkownika
eddie
Wytrenowany morderca
Wytrenowany morderca
Posty: 1345
Rejestracja: 19 kwie 2007, 16:18
Lokalizacja: Breslau

30 maja 2011, 14:53

Nie robisz starting pointów, nie pamiętam jak nazywa się ten drugi punkt, chyba telemarketer... W każdym razie jako miejsce docelowe wpisujesz tag punktu który tam postawisz. I ważne żeby go nie postawić w promieniu działania telepada, tylko odpowiednio daleko, tak jak to wygląda przy przejściach między mapami


Awatar użytkownika
Tiquill
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 14457
Rejestracja: 25 sty 2007, 02:00
Lokalizacja: z naprzeciwka
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 1 raz
Kontakt:

30 maja 2011, 16:49

Rycho3D pisze:Jak zrobić teleport z punktu a do b ,bez loading-u ,przerzut na tej samej mapie .Tak jak w Unreal-u?
Nadklasa telepada, czyli teleporter. Wystarczy tylko tag i URL wpisać.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez Tiquill, łącznie zmieniany 1 raz.


Zawsze jest ryzyko, że wyczerpałeś już limit dobrych dni i czeka cię już tylko samo zło...
Obrazek
Awatar użytkownika
Rycho3D
Modder
Modder
Posty: 11954
Rejestracja: 24 kwie 2011, 14:47
Lokalizacja: SinCity
Postawił piwo: 5 razy
Kontakt:

30 maja 2011, 16:56

Dzięki :)


8=======D
ODPOWIEDZ