[POMOC] Jak modyfikować tekstury?

Uczymy się edytowania P2 i rozwiązujemy nasze problemy. Nowi adepci mile widziani!

Moderatorzy: Admini, Moderatorzy

Awatar użytkownika
eddie
Wytrenowany morderca
Wytrenowany morderca
Posty: 1345
Rejestracja: 19 kwie 2007, 16:18
Lokalizacja: Breslau

06 cze 2007, 13:55

W jakim programie mam modyfikować pliki tekstur? Chodzi o tworzenie modów, takich jak mają Kazik i Mixer. Podajcie program i sposób edycji.
Ostatnio zmieniony 06 cze 2007, 14:14 przez eddie, łącznie zmieniany 1 raz.


Awatar użytkownika
Mixer
Noob Killer
Noob Killer
Posty: 2203
Rejestracja: 11 gru 2006, 19:40

06 cze 2007, 14:29

wiec robisz tak:
musisz wyexportowac wybrana texture na pulpit(przy pomocy postED)
potem otwierasz ta teksture np programem XNVIEW i zmieniasz rozszerzenie pliku na *bmp
edytujesz texture
ponownie zmieniasz rozszerzenie teraz jednak na *dds
znowu otwierasz postED wyszukujesz tekstury ktora edytowales i klikasz p.p.m wybierasz rename
zpisujesz nazwe grupy i nazwe pliku (np na kartce)
potem wybierasz ,,import'' wybierasz teksture
pokazuje ci sie okno tam zmieniasz nazwe grupy i nazwe pliku na taka jak sobie zapisales (np na kartce)
teraz wybierasz file>save
i mozesz sie cieszyc nowa textura
Ostatnio zmieniony 06 cze 2007, 14:31 przez Mixer, łącznie zmieniany 1 raz.


Awatar użytkownika
eddie
Wytrenowany morderca
Wytrenowany morderca
Posty: 1345
Rejestracja: 19 kwie 2007, 16:18
Lokalizacja: Breslau

06 cze 2007, 16:09

Dzięki. Spróbuję zrobić Crazy Weapon Skins.


Awatar użytkownika
Mixer
Noob Killer
Noob Killer
Posty: 2203
Rejestracja: 11 gru 2006, 19:40

06 cze 2007, 16:18

a nie lepiej eddie weapons skins?? jak cos to pytaj bo wytlumaczylem tak ogolne ;)
ale powinienies sobie poradzic
Ostatnio zmieniony 06 cze 2007, 16:18 przez Mixer, łącznie zmieniany 1 raz.


Awatar użytkownika
kazik
Forumowy Inkwizytor
Forumowy Inkwizytor
Posty: 2236
Rejestracja: 27 sty 2007, 21:40
Lokalizacja: Greenbelt

06 cze 2007, 16:38

A jako program do edytowania polecam Gimpa. Jest łatwy i wygodny w obsłudze.


Awatar użytkownika
eddie
Wytrenowany morderca
Wytrenowany morderca
Posty: 1345
Rejestracja: 19 kwie 2007, 16:18
Lokalizacja: Breslau

06 cze 2007, 19:17

Mam Gimpa ale go nie lubię. Mixer, dalej już wiem jak edytować. Pracuję nad nowy pudełkiem od [email protected] Syringens. (wirus w strzykawce)


Awatar użytkownika
Alixo
Wytrenowany morderca
Wytrenowany morderca
Posty: 1653
Rejestracja: 05 kwie 2007, 07:49
Lokalizacja: localhost

09 cze 2007, 19:21

Powiedz mi, jakiego programu używasz? Bo ja Photoshopa do takich rzeczy.


Obrazek
Awatar użytkownika
Mixer
Noob Killer
Noob Killer
Posty: 2203
Rejestracja: 11 gru 2006, 19:40

09 cze 2007, 19:29

ja uzywam PhotoFiltre ma on duzo opcji i jest latwy w obsludze
polecam jest lepszy od gimpa


Awatar użytkownika
matix1996
Miłośnik broni
Posty: 165
Rejestracja: 10 cze 2007, 13:03
Lokalizacja: Co Skąd???

17 cze 2007, 11:02

Dzieki za instre ale ja i tak cos zjeb*****alem


Obrazek
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Marcino
Początkujący morderca
Posty: 53
Rejestracja: 04 sty 2007, 19:56

23 lip 2007, 21:08

Mam problem z hud'em a sciślej z teksturami (ikonami) bo takie tekstury powinny być przezroczystym prostokątem 64x128 a na środku mieć np łopate pistolet gdy ja robie taką teksture ma ona czarne tło i brzydko wygląda w grze jak zrobić żeby tego tła nie było?


Awatar użytkownika
Tiquill
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 14457
Rejestracja: 25 sty 2007, 02:00
Lokalizacja: z naprzeciwka
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 1 raz
Kontakt:

24 lip 2007, 18:19

To zależy, jakim programem edytujesz grafę. A bardziej jeszcze, w jakiej postaci grafika zostaje zapisana (paleta barw: RGB czy CMYK), jakiej jakości, z jakim kolorem przeźroczystości (w tym przypadku właśnie). Eksportuj oryginalną grafikę, przyjrzyj się jej parametrom i wg nich utwórz swoją.


Zawsze jest ryzyko, że wyczerpałeś już limit dobrych dni i czeka cię już tylko samo zło...
Obrazek
Awatar użytkownika
Marcino
Początkujący morderca
Posty: 53
Rejestracja: 04 sty 2007, 19:56

24 lip 2007, 18:58

Różnie próbowałem różnymi programami ale postaram sie bardziej i jeszcze bardziej popróbuje jeszcze innymi sposobami.


Awatar użytkownika
Tiquill
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 14457
Rejestracja: 25 sty 2007, 02:00
Lokalizacja: z naprzeciwka
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 1 raz
Kontakt:

24 lip 2007, 19:16

Sam używam GIMP-a, nie dla każdego on jednak jest wygodny. Problemów jednak nie napotykam - toteż i bliższych rad na takowe nie udzielę. Jedno jest pewne - trzeba się pilnować i być cierpliwym: doświadczenie procentuje. ;)


Zawsze jest ryzyko, że wyczerpałeś już limit dobrych dni i czeka cię już tylko samo zło...
Obrazek
Awatar użytkownika
Mixer
Noob Killer
Noob Killer
Posty: 2203
Rejestracja: 11 gru 2006, 19:40

24 lip 2007, 19:24

a ty mowisz o ikonach tak?? bo cos podobnego mialem z teksturami i gdy chcialem wrzucic do postala( przez edytora z AWP) to bylo ale cale w ,,bablach" i gdy uzylem tego z P2 to bylo ok


Awatar użytkownika
Tiquill
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 14457
Rejestracja: 25 sty 2007, 02:00
Lokalizacja: z naprzeciwka
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 1 raz
Kontakt:

24 lip 2007, 20:09

"Bąble" to znak, że brak danej tekstury lub gra ją widzi niepoprawnie i nie wyświetla. Standardowy "zamieniacz" takich brakujących grafik to właśnie wyświetlanie grafiki z tymi "bąblami".


Zawsze jest ryzyko, że wyczerpałeś już limit dobrych dni i czeka cię już tylko samo zło...
Obrazek
ODPOWIEDZ