Twój sposób postrzegania i pisania znam. Sam wolałbym kalendarz z wydarzeniami w formie tradycyjnych rocznic. Jednak jak coś robić, to tak, żeby to dawało radość tworzącemu. Tak więc jestem w stanie zgodzić na twój sposób narracji i twoją wizję. Linki? Te są niezbędne, one uwiarygonią cały kalendarz/kronikę, umieszczą w ramach czasowych i powiążą z "żywymi" wydarzeniami.
Zawsze też mogą być dwie alternatywne formy. Kiedy kronika zostanie ukończona ja po prostu na jej bazie utworzę sam kalendarz. Miał już przecież będę daty i linki; i kolejność zdarzeń.
Gdzie? Docelowo na stronie, co chyba jasne. Wersja rozwojowa tu, na forum. Naturalnie wesprę niedostepnymi dla zwykłych uzytkowników danymi.
Współpracownik przydałby się, bardzo. Będzie potrzeba tymczasowego subforum - będzie takie subforum. Choć jestem przekonany, że forma jednego tematu powinna wystarczyć.
Nie wiem, co doradzić przy tworzeniu, ale przy sortowaniu wg dat tak wielu wydarzeń przydałby się arkusz kalkulacyjny. Jednak metodę pracy wybierz(cie) sobie sam(i).
No i na sam koniec nie obędzie się bez mojej korekty. Choćby po to, by odciążyć tą pracę z twojej nadmiernej uwagi dla Pajdusa itp. Ale to kosmetyka, mam nadzieję.
A więc - zaczynaj!