No więc, ponieważ okazało się, że na forum jest kilku gitarzystów postanowiłem założyć ten temat. Możemy tutaj wymieniać się spostrzeżeniami na temat gitar, akcesoriów, firm, sposobów gry itp.
A więc zamierzam kupić różne akcesoria do mojego Washburna X10b. Chcę zmienić struny z 08, na 0,10 bo te są za miękkie i gitara co chwila się rozstraja. Przydałby się też wzmacniacz,pasek i futerał. Znalazłem wszystko(no może oprócz strun) w sklepie BigBeat. Co sądzicie o tym sklepie, a może macie inne propozycje?
A co myślicie o wzmacniaczu? Jaki jest najlepszy, oby był cichy ale miał dobre brzmienie. Tak do 20V myślę.
Możemy się wymieniać tabami, ja tam nic ciekawego, Nothing Else Matters i Smoke on the Water i kilka kolęd, jak ktoś chce pisać.
Gitara
Moderatorzy: Moderatorzy, Admini
Ostatnio zmieniony 12 lis 2009, 16:49 przez Mr Minio, łącznie zmieniany 1 raz.
"Are the hills going to march off?
Will heaven fall upon us?
Will the Earth open under us?
We don't know. We don't know, for a total eclipse has come upon us..."
Osobiście polecam BigBeat, bo nawet jeśli nie mają najniższych cen, to możesz się potargować na gg o te kilka % - nie robią z tego wielkiego problemu i często się zgadzają.Mr Minio pisze:Znalazłem wszystko(no może oprócz strun) w sklepie BigBeat. Co sądzicie o tym sklepie, a może macie inne propozycje?

20VMr Minio pisze:A co myślicie o wzmacniaczu? Jaki jest najlepszy, oby był cichy ale miał dobre brzmienie. Tak do 20V myślę.

Nobody Expects The Spanish Inquisition! 

20VMr Minio pisze:A co myślicie o wzmacniaczu? Jaki jest najlepszy, oby był cichy ale miał dobre brzmienie. Tak do 20V myślę.

Sorry, pomyliło mi się, ofc chodzi o Watty.
W takim razie kupię chyba u BigBeat.
ja z kolei jeżdżę na starej Unitrze i pierdzących głośnikach, które wytrzymują jeszcze mojego I(e)baneza RGR 320...oczywiście nie pitolę tak, żeby dom podskakiwał ale czasem warto dołożyć do pieca - w końcu zima idzie
struny to 10-56, chociaż w przyszłości zechcę zmienić na grubsze żeby można było poczuć jakieś mięcho...

struny to 10-56, chociaż w przyszłości zechcę zmienić na grubsze żeby można było poczuć jakieś mięcho...
Planet Earth is great to visit, but You wouldn't wanna live there...
zalezy na jak długo ambicje pozwolą Ci być tym samoukiemAlixo pisze:Gitare starą jakąś mam
A teraz pytanie do gitarowców...
Jeżeli chciałbym być samoukiem... jakie stronki o gitarach z jakimiś poradnikami byście polecili? I na jakiej gitarce zaczynać?? Klasyk? Akustyk? A Moze elektryk odrazu?

wszyscy zawsze mówią - klasyk (by nylonowe struny nie poorają palców) albo elektryk (cienki gryf, metalowe struny są co prawda ale łatwiej się jest nauczyć grać)
ja uczyłem się grać na akutyku i krwi nigdy na palcach nie miałem..obecnie pogrywam sobie na moim elektryku i nie jest źle...
co do portali gitarowych na pewno ciekawe rzeczy znajdziesz na chords.pl...fajne warsztaty są na szkole mayones.pl...jak to mówią - Google Twoim przyjacielem..wpisz szukane hasło, a na pewno pojawi się mnóstwo stron, które będa posiadać podstawowe rzeczy dla początkujących

Planet Earth is great to visit, but You wouldn't wanna live there...
Osobiście polecałbym akustyka - gryf bardziej podobny do elektrycznej, no i sobie paluchy wyrobisz szybciej (po 2 godzinach grania na dzień dobry może nieco boleć
). Nie rzucaj się od razu na elektryka - przesterek ładnie ukryje wszelkie błędy, jakie popełniasz. Na akustyku słyszysz, że coś Ci nie wychodzi, dzięki czemu wyrabiasz sobie dokładność i bardziej przykładasz się do gry. 

Wczoraj przyszedł wzmacniacz. Mogę więc już zaczynać prawdziwą naukę gry na gitarze. Jakie proste utwory polecacie? Takie które fajnie brzmią, ale stosunkowo łatwo można się ich nauczyć. Smoke on the Water odpada.
Sepultura - Bloody Roots
Level 70 Elite Tauren Chieftain - I am Murloc! (serio mówię
utwór brzmi nieźle, a bardzo łatwo się go nauczyć)
Nirvana - Lithium
The Beatles - Obla Di Obla Da
The Beatles - Yellow Submarine
i ogólnie utwory Beatles-ów.
Oraz tę stronkę: https://www.guitarnoise.com/tag/easy-son ... beginners/

Level 70 Elite Tauren Chieftain - I am Murloc! (serio mówię

Nirvana - Lithium
The Beatles - Obla Di Obla Da
The Beatles - Yellow Submarine
i ogólnie utwory Beatles-ów.
Oraz tę stronkę: https://www.guitarnoise.com/tag/easy-son ... beginners/

Nakręć filmik, albo nagraj, jak grasz coś Tauren Cheftaina, chętnie posłucham. Bywałem na ich koncertach w World of Warcraft, że tak to określęLothar pisze:Level 70 Elite Tauren Chieftain - I am Murloc! (serio mówię utwór brzmi nieźle, a bardzo łatwo się go nauczyć)

Mniej więcej umiem już intro i 1 solo z nuty Sweet Child O' Mine. Polecam dla początkujących(jedynie podciąganie jest nieco trudne, więc należy je cały czas ćwiczyć).
[ Dodano: 2010-02-23, 19:13 ]
Kilka nut dla początkujących:
The Shadows- Apache
Flinstones Theme
The Beatles- Yesterday
Budka Suflera- Bal Wszystkich Świętych
[ Dodano: 2010-02-23, 19:13 ]
Kilka nut dla początkujących:
The Shadows- Apache
Flinstones Theme
The Beatles- Yesterday
Budka Suflera- Bal Wszystkich Świętych