English Forum - od dziś jesteśmy także po angielsku!

Ważne ogłoszenia dotyczące bieżącego życia strony i forum.

Moderatorzy: Moderatorzy, Admini

Awatar użytkownika
Dzienis
V.I.P.
V.I.P.
Postawił piwo: 14 razy
Otrzymał  piwo: 6 razy
Kontakt:

28 sty 2015, 12:13

Tiquill pisze:Ale nie ma komu tego robić.

A może by się znalazł?
Loc się oferował, ale coś zniknął.
Tiquill pisze:PSI także i na Facebooku jest kierowane do polskojęzycznych fanów. Trudno tam konkurować z RWS. Zresztą byłoby chyba zdradą, gdybyśmy na FB pisali po angielsku, zdradą wobec polskich graczy.
Aha. Po prostu chciałem się dowiedzieć, bo nie używam FB.

RWS ma u siebie domyślnie wszystko po angielsku, więc raczej ciężko z nim konkurować o zagraniczniaków...

I regret nothing
Awatar użytkownika
Tiquill
V.I.P.
V.I.P.
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 1 raz
Kontakt:

28 sty 2015, 12:18

Dzienis pisze:RWS ma u siebie domyślnie wszystko po angielsku
Wszystko ale nie o wszystkim. I to jest ten punkt słabości, którego my nie mamy.

Zawsze jest ryzyko, że wyczerpałeś już limit dobrych dni i czeka cię już tylko samo zło...
Obrazek
Awatar użytkownika
BloodLogin
Pracownik RWS
Pracownik RWS

15 mar 2015, 21:56

Wracam tu by trochę jeszcze pomęczyć ten temat.
Tym razem z fajnym przykładem:
Admin Silver Dragon założył temat i dał nam "cynk" o produkcji megamoda przez rosyjskie studio :ok:
i w ten sposób automatycznie wskazał miejsce do rozmowy było to Postal 2 StP Mody.
Pojawił się A-Mod napisał coś w temacie, aha jednak mają konto, mogli sami opisać swój mod w English Forum.
Przeglądając szybko dwa linki do nich wydaje mi się że nie mają własnego Forum.

Skupiając się na fakcie że zalogowali się u nas kilkakrotnie i informując nas o np. Path'u to znaczy że nas czytają co tam się teraz dzieje, jakie problemy nastąpiły.
Czytają albo prubują bo wyskoczy jedenk urzytkownik i pishe tak , to wtedy google nie da rady.
Wydaje mi się że mogli by luźno pisać i uczestniczyć w rozmowie o modzie, gdyby po prostu rozumieli o co nam chodzi, tłumaczenie każdego zdania dużo czasu zabiera.
Aby ułatwić ekipie Revival poprawić co trzeba pisałem/pisaliśmy w dwóch językach.
Chciałbym powrócić do mojego pomysłu i ideii oraz ją maksymalnie rozpisać.
Pangia pisze:
BloodLogin93 pisze:Redaktorzy i Newsmani będa mieli prawo edytować jednorazowo post by dodać tam tłumaczenie w formie [komentarza].
Przyznam szczerze, że na główną w ogóle nie zaglądam
Redaktorzy piszą aktualności był do tego inny temat który ich wyłonił,
w czasie tego kilka osób pochwaliło się bardzo dobrą znajomością języków obcych.
Teraz gdy ktoś ważny wejdzie na temat go dotyczący i napisze posta powinno pojawić się pod tym tłumaczenie komentarz.
Czuję się już obserwowany w każdej chwili oni mogą nas chcieć czytać i coś próbowąć wytłumaczyć, ale czy zrozumieją ???
Komunikacja na 100% powinna być, nie będzie tu English Zone, powiedziałem tylko o ważnych użytkownikach, twórcy będą mogli w końcu częściej pisać obok nas.

Czy teraz wszystko zrozumiałe ??
Cieżko to opisać trzeba zrobić wzór, tak na próbę :)
Ostatnio zmieniony 16 mar 2015, 10:07 przez BloodLogin, łącznie zmieniany 1 raz.

"You will always find blood here! "
"No i dobrze 1 Blood mniej Szatanowi lżej"
09 Gru 2013 - 09 Gru 2016 PRAWIE 3 LATA z wami !!
Awatar użytkownika
seebeek17
Modder
Modder
Kontakt:

16 mar 2015, 15:17

Widzisz Blood, z tobą też tak czasami bywa (choć poziomu ortograficznego powyższego posta jestem pod wrażeniem), że doczytać się nie idzie co ty napisałeś, ani zrozumieć, ani w ogóle.. :)::

Ale fakt z tym co gadasz.

Awatar użytkownika
Tiquill
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

16 mar 2015, 15:27

Mamy English Forum, tylko że zwróć uwagę, że w polskim temacie my, fani polscy, komunikujemy się ze sobą, Polakami przede wszystkim. Oraz z autorami moda, w tym przypadku Rosjanami. Taka dwujęzyczność nie jest idealna, ale nie widzę lepszego sposobu. Każda ze stron musi iść na ten kompromis, że trzeba być dwujęzycznym. Podam po swoim przykładzie: Jeśli zwracam się do wszystkich, piszę po polsku, ale formułuję zdania tak, by były łatwe do transkrypcji w Google - by niepolskojęzyczni też mnie zrozumieli. A kiedy zwracam się wprost do autorów - piszę po angielsku. Mając świadomość, że polscy użytkownicy też mnie zrozumieją. Innymi słowy:

To jakim językiem tam piszemy my, Polacy, zależy od tego, do kogo się zwracamy. Ten sposób wyrabia się w nas i - jest chyba intuicyjny. I najlepszy.

Tłumaczenie naszych postów na angielski? Czasem lepiej zostawić coś po polsku niż pisać błędnie po angielsku. Z pierwszej formy łatwiej odnaleźć właściwy sens wypowiedzi spośród choćby i kilku, niż z dukania po angielsku. Poza tym - i to też moje doświadczenie - nie znajdziesz żadnego wolontariusza, który by był tłumaczem na zawołanie. I w dodatku, by wiedział, co i kiedy tłumaczyć. Ale pomarzyć o kimś takim można. ;)

Zawsze jest ryzyko, że wyczerpałeś już limit dobrych dni i czeka cię już tylko samo zło...
Obrazek
Awatar użytkownika
Pangia
Koleś
Koleś

16 mar 2015, 18:50

Po to to forum jest, żeby pisać w nim po angielsku. Mogli tu wrzucić temat i każdy by się po angielsku wypowiadał. Paru by się pewnie ośmieszyło nieświadomie, ale nikt nie zmusza do pisania.

Awatar użytkownika
Silver Dragon
V.I.P.
V.I.P.
Otrzymał  piwo: 2 razy

16 mar 2015, 19:58

Ja podtrzymuję swoje stanowisko. Dla mnie EF jest zbędne
Co jednak miałem powiedzieć jest już na stronie wstecz ;)
Ostatnio zmieniony 16 mar 2015, 20:44 przez Silver Dragon, łącznie zmieniany 1 raz.

Przybyłem, zobaczyłem... i polała się krew :evilbat:
Obrazek
Awatar użytkownika
Pangia
Koleś
Koleś

16 mar 2015, 20:24

No i ich błąd. Ja w każdym bądź razie nie mam zamiaru bawić się w dwujęzyczne pisanie, skoro mają swoje miejsce na forum, otwarte i dostępne w każdej chwili.

Awatar użytkownika
Silver Dragon
V.I.P.
V.I.P.
Otrzymał  piwo: 2 razy

16 mar 2015, 20:27

Ja wolę mieć wszystko w jednym temacie i pisać wielojęzykowo, niż rozdrabniać się na dwa takie same tematy na jednym forum, różniące się użytym językiem

jeżeli już tak skrupulatni jesteśmy to poszczególne działy odnoszące się do P2 i jego modów powinny również być po angielsku
Ostatnio zmieniony 16 mar 2015, 20:30 przez Silver Dragon, łącznie zmieniany 2 razy.

Przybyłem, zobaczyłem... i polała się krew :evilbat:
Obrazek
Awatar użytkownika
BloodLogin
Pracownik RWS
Pracownik RWS

16 mar 2015, 21:18

Pangia pisze:Ja w każdym bądź razie nie mam zamiaru bawić się w dwujęzyczne pisanie
Ja też nie, bo mogę zrobić z siebie błazna.
Ktoś inny chętny Redaktor o to zadba i tylko wtedy gdy uzna treść wartą przetłumaczenia, tak to widzę :

Ja wolę mieć wszystko w jednym
temacie i pisać wielojęzykowo.
[ Post Translate ]
I prefer to have everything in one
topic and write multi-language.

A nowi niech piszą w EF jeśli zostaje ten dział.

Awatar użytkownika
EvilYeah
Pracownik RWS
Pracownik RWS

16 mar 2015, 23:47

mi EF nie przeszkadza (chociaż faktycznie nic się tam nie dzieje)
ale nie mam zamiaru tłumaczyć swoich postów

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Tiquill
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

17 mar 2015, 15:03

Sens istnienia English Forum i podziału gdzie i kiedy pisać w jakim języku wyjaśnię najkrócej:

Rządzi WIĘKSZOŚĆ.

Jeśli uczestnikami w większości są Polacy - piszemy po polsku. Zagraniczni goście muszą to tolerować, bo to wymóg... wymóg większości. Tylko przez podstawową grzeczność kiedy komunikujemy się z nimi wprost - to piszemy po angielsku.

Jeśli uczestnikami w większości są osoby z zagranicy, to piszemy po angielsku. W English Forum. Forum dla społeczności anglojęzycznej. A że takich sytuacji jest mało? To inna sprawa. Nie wyklucza ona jednak istnienia EF.

Gdybym tylko miał najmniejszy powód, to utworzyłbym też Русский Форум. Bez cienia wątpliwości. ;)

Czy to rozwiewa ostatecznie wątpliwości sceptyków?

BloodLogin pisze:Ja wolę mieć wszystko w jednym
temacie i pisać wielojęzykowo.
[ Post Translate ]
I prefer to have everything in one
topic and write multi-language.
To jest fajne. To jest znakomite. No ale jest to jedno ALE. ;)
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez Tiquill, łącznie zmieniany 4 razy.

Obrazek
Yossarian
Grabarz
Grabarz
Postawił piwo: 6 razy
Otrzymał  piwo: 3 razy

17 mar 2015, 16:31

Na forum dla Rosjan raczej starsi userzy mieliby coś do powiedzenia ;)

Awatar użytkownika
Dzienis
V.I.P.
V.I.P.
Postawił piwo: 14 razy
Otrzymał  piwo: 6 razy
Kontakt:

17 mar 2015, 18:11

Tiquill pisze:To jest fajne. To jest znakomite. No ale jest to jedno ALE. ;)
Jak sam napisałeś, rządzi większość. Jak jakiś obcokrajowiec zechce coś zrozumieć o czym tu piszemy, to zawsze może wkleić sobie posta/posty do translatora i z grubsza będzie wiedział o co chodzi. Tak robią np. A-Mod czy EvilT-Modz. I jakoś mogą z tym żyć.
A English Forum może sobie zostać, co to komu szkodzi. Że prawie nikt nie pisze? No i co z tego? Zawsze to jakaś namiastka snobizmu, że mamy na forum dział anglojęzyczny. :D
Tylko że jeżeli ktoś słabo zna angielski, to lepiej się tam nie wygłupiać, bo to głupio potem wygląda...

I regret nothing
Awatar użytkownika
BloodLogin
Pracownik RWS
Pracownik RWS

17 mar 2015, 18:39

Tiquill pisze:
Gdybym tylko miał najmniejszy powód, to utworzyłbym też Русский Форум. Bez cienia wątpliwości. ;)
Haha, jednak angielski to język podstawowy do komunikacji.
Po rusku nie tylko trudno coś przekazać ale i napisać.
Tiquill pisze: Jeśli uczestnikami w większości są Polacy - piszemy po polsku... bo to wymóg... wymóg większości.

My NIE rasist , postawmy na otwarość,
przyciągniemy tym zagranicznych ważniaków i będziemy o modach pisać na zmiane w dwóch językach.
A dla tych co nie znają Anglika w stopniu komunikatywnym dodamy tłumaczenie.
Tiquill pisze:
Zagraniczni goście muszą to tolerować,

Tolerować oraz tłumaczyć albo iść na RWS.
Udawaj przez chwilę zagranicznego gościa na PSI i za pomocą Tłumacza, spróbuj przełożyć kilka stron losowe tematy, jeśli będzie to zrozumiałe to odpuszam.

ODPOWIEDZ