Nie chciało mnie się tego czytać do końca (może jutro się z tym zmierzę...), ale ja bym to zgłosił na policję.
Jaki to był numer? Adres IP czy co innego tam znalazłeś?
To mi wygląda na jawny szantaż. Popróbowałbym z odnalezieniem jego adresu IP, jeżeli nie chcesz się bawić w policję i samemu coś z tym zrobił.
Tak. Czytałem ze 3 miechy temu w jakimś profesjonalnym piśmie o PC. Opisali całą procedurę jak złamać GG. Pamiętam, że na servach GG przetrzymywane są nasze hasła, jeżeli mamy włączoną opcję ich zapamiętywania. Ja od tamtego czasu wpisuje hasła ręcznie do GG. Powiecie, że keylogger - używać wirtualnych klawiatur.
Z ostatnich testów wynika, że najlepszym antyspy jest... Norton Anti Virus i Norton Internet Security 2009. Poszukać po Empiku, poczytać. Tam przeprowadzili profesjonalny test.
Na drugim miejscu jest
Webroot Spy Sweeper 5.8 w tym teście.
Dodatkowo autorzy zwracają uwagę przed pułapkami w postaci takich programów typu "freeware", gdzie niby masz 30 triala i wyskakują ci notorycznie reklamy zachęcające do kupienia. A! I wykrywają jakąś podejrzaną aktywność, której tak naprawdę niema. Same przesyłają też (różne) dane (wilki w owczej skórze). Odradza się ściągania niewiadomego oprogramowania typu antispyware (a także innego mającego "pomóc" w ochronie PC), bo można się nadziać.
Najlepiej instalować te z profesjonalnych czasopism, bądź ściągać z zaufanych witryn.
-------
Elvis Scatter pisze:Bo jeśli chodzi też o numer IP, to na pewno nie był on trafny - według mnie oznacza on serwer GG, z którym łączy się rozmówca.
ciuciu namierzył gościa po numerze gg. Problem w tym, że numery gg bodajże po pół roku nie użytkowania mogą zmienić właściciela. Popatrz na datę tego posta - 29.06.2007 [!]. Poza tym nikt nie powiedział, że można posiadać tylko jedno konto na gg. Tu już żeby wydobyć adres IP musiało by pójść zgłoszenie na policję, która z nakazem przejrzała by logi IP przychodzące i wychodzące (TCP UDP). No chyba, że sam poprosisz gg by ci takich informacji udzieliło, albo szukaj innego sposobu n pozyskanie IP hakera.
Problem pozostaje jeszcze z tym że IP można zamaskować. TOR współpracuje narazie z FF i IE z innymi aplikacjami nie (przynajmniej na stronie TOR'a tak piszą i co wnioskuję z własnych obserwacji. TOR to samodzielna aplikacja. Co innego różne servery proxy. Temat rzeka. Jeżeli koleś nie zgadł hasła to na pewno jest na tyle dobry, że maskuje swoje IP w sieci.
A i jeszcze jedno. Listę kontaktów zrzucaj do pliku i trzymaj na kompie bądź na innym przenośnym dysku. W ten sposób nie będziesz uzależniony od serwera gg i jeżeli ktoś bloknie Ci konto, załóż nowe... listę masz pod ręką.