Świadomy sen

Nasze forumowe zabawy i przyjazne rozmowy o niczym i na pełnym luzie. Wcześniej znane jako Mały Hyde Park. Posty nie są zliczane.

Moderatorzy: Moderatorzy, Admini

Awatar użytkownika
Marlo64
Początkujący morderca

23 gru 2011, 14:39

Ile razy doświadczyliście tego wspaniałego zjawiska

Myślałeś że dzisiaj nie umrzesz niespodzianka!
Awatar użytkownika
Karpiu
Zabójca na sterydach
Zabójca na sterydach

23 gru 2011, 14:48

Było, szukaj nie boli.

Awatar użytkownika
Marlo64
Początkujący morderca

23 gru 2011, 14:54

Właśnie szukałem i nie mogłem znaleźć więc założyłem nowy

Awatar użytkownika
Karpiu
Zabójca na sterydach
Zabójca na sterydach

23 gru 2011, 18:51

D'oh. Mój błąd, prawdopodobnie miałem na mysli inne forum. Ale jak już otwierasz nowy temat, to napisałbyś coś na ten temat, a nie jedno lakoniczne zdenia?

Awatar użytkownika
Marlo64
Początkujący morderca

23 gru 2011, 18:54

Świadomy sen (ang. Lucid Dream, w skrócie LD) jest to sen, w którym osoba śniąca zdaje sobie sprawę z tego, że śni.

Awatar użytkownika
Silver Dragon
V.I.P.
V.I.P.
Otrzymał  piwo: 2 razy

23 gru 2011, 19:11

Przynajmniej tyle xD

Co do świadomego snu. Nie za często się zdarza, ale bardzo lubię tenże stan, bo mogę wszystkie zdarzenia kontrolować za pomocą swoich myśli. Gdy człowiek się budzi przynajmniej wszystko pamięta.

Przybyłem, zobaczyłem... i polała się krew :evilbat:
Obrazek
Awatar użytkownika
Marlo64
Początkujący morderca

23 gru 2011, 19:27

A jaką techniką to robicie ja używam wild (poniżej opis)

Technika WILD (Wake Initiation of Lucid Dreams, ang. przytomna inicjacja świadomych snów) to jedna z najbardziej skutecznych technik wywoływania świadomych snów. Pozwala Ci ona mieć świadome sny dokładnie wtedy, kiedy chcesz. Niestety jest ona dość trudna do opanowania, ale efekty całkowicie wynagradzają
poświęcony czas. Jest to technika podobna do autohipnozy. WILD polega na zasypianiu bez utraty świadomości. Większość ludzi jest w stanie zrobić to po obudzeniu się rano, lub po popołudniowej drzemce, kiedy możliwy jest bezpośredni powrót do fazy REM. Jeśli zdobędziesz trochę doświadczenia możesz korzystać z tej techniki o dowolnej porze dnia. Aby osiągnąć sukces, Twoje ciało musi być całkowicie zrelaksowane. Aby to zrobić, użyj jednej z wielu istniejący technik relaksacji. Tutaj opisze jedną, która jest zarówno prosta, jak i skuteczna. Połóż się wygodnie na łóżku. Następnie napinaj i rozluźniaj Twoje ciało zaczynając od ramion. Rób to w rytmie Twojego oddechu. Przesuwaj się na kolejne grupy mięśni. Kiedy dojdziesz do stóp, powoli wracaj w górę. Kiedy skończysz, poczujesz, że Twoje ciało jest rozluźnione, będziesz się też czuł ciężki. Istnieje kilka sposobów, aby zasnąć nie tracąc przytomności. Jeśli zwrócisz uwagę na Twoje ciało, to zauważysz, że wchodzisz w paraliż senny (który zazwyczaj występuje dopiero po tym, jak zaśniesz). Możesz odczuwać wibracje, które mogą być nieprzyjemne. Czasem wibracje mogą być tak silne, że możesz zacząć się dusić, ale nie przejmuj się, nic Ci się nie stanie. Postaraj się to przeczekać, w końcu zaśniesz i rozpocznie się Twój świadomy sen. Może się też zdarzyć, że Twoje ciało ulegnie kompletnemu paraliżowi (bez oczu), a Ty dalej nie będziesz śnił. Nie próbuj się poruszać, bo się obudzisz. Wyobraź sobie, że Twoja senna ręka oddziela się od fizycznej. W tym momencie powinieneś czuć się tak, jakbyś miał dwa ciała, jedno fizyczne i jedno senne. Poruszaj jedynie sennym ciałem, w przeciwnym wypadku obudzisz się. Teraz musisz jedynie przenieść się do świata snów. Innym sposobem zasypiania bez utraty świadomości jest ciągła zmiana obiektu skupienia Twoich myśli. Staraj się nie myśleć o niczym dłużej niż przez 2 sekundy. Ciągle myśl o czymś innym. Jeśli będziesz to robił wystarczająco długo, to z czasem te obrazy same zaczną się zmieniać. Staną się coraz dziwniejsze i mniej logiczne. Te obrazy są bardzo podobne do halucynacji, których doświadczasz w fazie NREM 1. Po kilku chwilach powinieneś zasnąć i rozpocząć świadome śnienie. Liczenie jest kolejnym sposobem na świadome zasypianie. Licz od 0 do 100. Pomiędzy kolejnymi liczbami możesz dodawać zwroty typu „już śnię”. Ewentualnie wyobraź sobie, że schodzisz po wielkich schodach, z 100 piętra. Odczytuj numery kolejnych pięter, kiedy będziesz przez nie przechodził. Staraj się, aby te wyobrażenia były tak realistyczne, jak to jest możliwe. Myśl o tym, co słyszysz, czujesz. Dotknij poręczy i poczuj jej fakturę. W pewnym momencie zaczniesz liczyć we śnie lub Twoje ciało ulegnie sennemu paraliżowi. Jeśli śpisz w bardzo cichym miejscu, to możesz się skupić na prawie niesłyszalnym szumie wewnątrz Twoich uszu. Najlepiej połączyć to z techniką WBTB. Unikaj korzystania z tej techniki, jeśli jesteś bardzo zmęczony, bo zaśniesz za szybko. Skoncentruj się na tym szumie. Zauważysz, że z czasem staje się głośniejszy. Możesz mieć wrażenie, że za chwilę ogłuchniesz, ale nie bój się, nic nie może Ci się stać. Leż spokojnie, nie myśl o niczym, skoncentruj się na dźwięku. Z czasem zauważysz halucynacje, jakich doświadczasz w fazie REM. Po chwili powinieneś zapaść w sen.
Ostatnio zmieniony 23 gru 2011, 19:38 przez Marlo64, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Karpiu
Zabójca na sterydach
Zabójca na sterydach

23 gru 2011, 21:02

LD najczęściej osiągam przez wmawianie sobie "Teraz zasnę, lecz będę tego świadom i będę w stanie kontrolować sen". Siła sugestii robi swoje. Jak śnię, ale o tym jeszcze nie wiem, robię zupełnie nielogiczną rzecz, np. wyjmuję z kieszeni koszuli kostkę Rubika, gdzie w rzeczywistości to jest niemożliwe. Jak się udaje, to potem wyobrażam sobie, że Ziemia jest taką kostką, i z każdym ruchem mojej kostki właśnie komuś psuję dzień przenosząc jego sklep monopolowy do Australii :P

Awatar użytkownika
Marlo64
Początkujący morderca

23 gru 2011, 21:17

A mi się teraz fajny pomysł do głowy nasunął żeby się do świata postala teleportować :P
Ostatnio zmieniony 23 gru 2011, 21:18 przez Marlo64, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Rycho3D
Modder
Modder
Postawił piwo: 8 razy
Otrzymał  piwo: 1 raz
Kontakt:

23 gru 2011, 21:58

Ja mam często świadomy sen ,ale gdy próbuje go kontrolować to przeważnie się budzę.
A mój sposób na sprawdzenie autentyczności zdarzeń jest prosty.
Wystarczy przeczytać jakiś napis .Za każdym razem gdy go czytam jest inny .

8=======D
Awatar użytkownika
ciuciu
Modder
Modder
Kontakt:

23 gru 2011, 22:35

4 razy kontrolowałem sen, a świadomy mam praktycznie zawszę jak się obudzę rano.

Awatar użytkownika
Marlo64
Początkujący morderca

23 gru 2011, 22:38

ciuciu pisze:4 razy kontrolowałem sen, a świadomy mam praktycznie zawszę jak się obudzę rano.
Właśnie najwięcej snów jest nad ranem w fazie rem.

Rycho3D pisze:Ja mam często świadomy sen ,ale gdy próbuje go kontrolować to przeważnie się budzę.
A mój sposób na sprawdzenie autentyczności zdarzeń jest prosty.
Wystarczy przeczytać jakiś napis .Za każdym razem gdy go czytam jest inny .
To są testy rzeczywistości (w skrócie TR) ja robię inaczej np jak zobaczę jakiś przedmiot to zatykam nos i sprawdzam czy mogę oddychać a potem jak śpię we śnie i zobaczę ten przedmiot to zatkam nos i jak będę oddychał to wiem że jestem we snie.
Ostatnio zmieniony 23 gru 2011, 22:43 przez Marlo64, łącznie zmieniany 5 razy.

Awatar użytkownika
Karpiu
Zabójca na sterydach
Zabójca na sterydach

07 sty 2012, 02:25

ostatnio miałem dość ciekawe doświadczenie z LD. Prócz oddziaływania snu, ja go... czułem. Ewidentnie czułem, że dokonywałem desantu na Sejm (szczytny cel lol xD). Czułem wiatr dmuchający przed skokiem, czułem jak moje włosy powiewają w trakcie spadania, czułem szarpnięcie odpalanego spadochronu, czułem ciężar karabinu, czułem ból związany z postrzałem. Jedyne, po czym rozpoznałem, że to sen, to fakt, że zawsze miałem czym przeładować, szedłem pommimo kulki w gardle (naprawdę - realizm lepszy niż w Crysisie xD), a w budynku każdy poseł miał identyczną twarz i mundur Specnaz (lol)

Awatar użytkownika
Marlo64
Początkujący morderca

11 sty 2012, 13:30

Ja jak miałem świadomy sen to chciałem polecieć w kosmos ale jak chciałem to zrobić to mnie wywaliło ze snu.

Awatar użytkownika
Tiquill
V.I.P.
V.I.P.
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 1 raz
Kontakt:

03 cze 2012, 00:35

Czytam teraz ten temat i jestem nieco zawiedziony. Nie interesuję się tym, powszechnością zjawiska i całą resztą, ale sądziłem, że jako jeden z nielicznych mam tą umiejętność. A tymczasem widzę, że to nic niezwykłego, cholerka, mówię prozą. :): Nigdy tego nie trenowałem ani nie wnikałem w to. O każdej porze, gdy snu mam dosyć i sobie smacznie dosypiam, nie tylko rano, zdarza mi się kontrolować swój sen. Nie wybiegam w jakieś doświadczenia czy śmiałe wędrówki. Po prostu koryguję sen, coś jak zmiana scenografii i scenariusza przedstawienia teatralnego. I zasypiam, śniąc dalej, już skorygowaną wersję snu.

I jakoś nie mam ochoty stosować jakichś technik, robię to "chałupniczo". Ale ciekawość każe mi zapytać: Co bym miał, gdybym zaczął to eksplorować, umacniać kontrolę nad tym?

Zawsze jest ryzyko, że wyczerpałeś już limit dobrych dni i czeka cię już tylko samo zło...
Obrazek
Zablokowany