Strona 1 z 3
Pochwal się swoimi...grzybami :D
: 21 wrz 2015, 10:52
autor: Piroziom
: 21 wrz 2015, 12:31
autor: Rycho3D
Uwielbiam grzyby, ale w lubelskim jeszcze nie urosły

: 21 wrz 2015, 12:45
autor: Dzienis
Rycho3D pisze:Uwielbiam grzyby, ale w lubelskim jeszcze nie urosły
Też lubię, ale u mnie na razie rosną tylko pieczarki, jest po prostu zbyt sucho. Jak popada to może urosną.
: 21 wrz 2015, 12:50
autor: rigstudio
I ja dziś widziałem tylko pieczarki. W Lublinie na targu nawet nie ma rewelacji.
: 24 wrz 2015, 22:58
autor: Piroziom
Za to u mnie w Pomorskim to hohoho, w niedzielę jak wracałem to spotkałem po drodze 10 grzybiarzy, znajomi chwalą się prawdziwkami w ilości 30 lub więcej. Wszyscy mają jakiś dziwny szał na grzyby, każdy kogo spotkam gada o grzybach. A dzisiaj znowu coś przytaszczyłem. Wujek- sąsiad znalazł 5 dużych maślaków pod modrzewiem na podwórku a że to trochę mało to wybrałem się do lasu na kilka minut no i ułowiłem trochę maślaków. Ufff już po obieraniu
Ogólnie mówiąc wszędzie panoszy się "szarańcza" jak to mój sąsiad nazywa. W zasadzie po grzybach najczęściej widać tylko same nóżki bo wszystko już wyzbierane. Na szczęście ubiegłem 2 grzybiarzy co wykosili 3 siatki maślaków, byłem szybciej o kilka minut i coś jeszcze dostałem

: 24 wrz 2015, 23:32
autor: Dzienis
No cóż, pozostaje życzyć smacznego.

: 25 wrz 2015, 01:13
autor: Piroziom
A dziękuję

: 25 wrz 2015, 07:53
autor: Rycho3D
Z maślakami jest dużo roboty z obieraniem, ale są smaczne.
Ja lubię kurki i opieńki, a najlepsze są kotlety z kani -.-
: 25 wrz 2015, 08:01
autor: Dzienis
Rycho3D pisze:Z maślakami jest dużo roboty z obieraniem, ale są smaczne.
Są grzyby zwane "łosiami" (nie wiem jak profesjonalnie się nazywają).
Takie z dużymi ciemnymi kapeluszami. Cały meszek spod spodu trzeba oskrobać.
Rosną późno, w październiku. Średnio smaczne, ale jadalne. Lepsze od sitarzy.

: 25 wrz 2015, 13:24
autor: Piroziom
Dzienis pisze:Są grzyby zwane "łosiami" (nie wiem jak profesjonalnie się nazywają).
Takie z dużymi ciemnymi kapeluszami. Cały meszek spod spodu trzeba oskrobać.
Rosną późno, w październiku. Średnio smaczne, ale jadalne. Lepsze od sitarzy.

Czy to nie takie grzyby? (borowiczak dęty)

: 25 wrz 2015, 17:58
autor: Dzienis
Piroziom pisze: Czy to nie takie grzyby? (borowiczak dęty)
Nie, "łosie" są większe i mają brązowy kapelusz o nieregularnym kształcie z czarnymi/ciemnymi nakrapianymi cętkami. Niestety nie mogłem znaleźć w Google odpowiedniego grzyba, nie wiem jak one się nazywają. Być może rosną tylko w moim regionie, "łosie" zaś to nazwa potoczna, gwarowa.
: 25 wrz 2015, 18:05
autor: Silver Dragon
Niezłe zbiory
Na śląsku ino same papierzaki niestety
: 25 wrz 2015, 18:15
autor: Rycho3D
Na śląsku ino same papierzaki niestety
Ty ślunzak ? a nie wyglądasz
U mnie dzisiaj dobrze zlało, więc grzyby będą. A jak nie to gdzieś pojadę gdzie są.
: 25 wrz 2015, 18:30
autor: EvilYeah
ja w sumie najbardziej lubię pieczarki
zazwyczaj zbieram je w supermarkecie ze stoiska
a tak na serio
to dawno temu jadłem leśne grzyby i już nie pamiętam zbytnio ich smaku
: 25 wrz 2015, 18:36
autor: Silver Dragon
Za małolata na łące urywaliśmy łebki takim małym brązowym grzybkom
'Twardzioszek przydrożny' się to nazywa i genialny jest z tego sos
EDIT:
