Postal 2: STP na różnych systemach

Rozmowy o P2: Share the Pain i podstawowym Postalu 2.

Moderatorzy: Admini, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Slaytanic
Miłośnik broni
Posty: 149
Rejestracja: 09 maja 2007, 20:21

25 lis 2007, 19:55

Dzisiaj postanowiłem przetestować działanie Postala 2 na różnyc OS-ach. Napiszę tutaj swoje obserwacje, może komuś kiedyś się przyda. :P

Platforma testowa:
Intel Celeron 700MHz
256MB SDRAM
Radeon 9200SE 128MB 64-bit

Linux:
sterownik vesa
- Nie działa. Instalacja wprawdzie dochodzi do końca, ale przy próbie uruchomienia wywala komunikat z błędem

Kod: Zaznacz cały

Xlib:  extension "XiG-SUNDRY-NONSTANDARD" missing on display ":0.0".
sterownik MESA
- Działa. Wydajność jest makabryczna (kiepskie wsparcie dla 3D) ale poza tym wszystko inne gra.

sterownik fglrx
- Działa. Nie ma różnic w porównaniu do wersji Windowsowej, framerate na tym samym poziomie. Instalacja modów w ten sam sposób (te z instalkami .exe można uruchamiać pod wine)

FreeBSD
brak oficjalnego wydania, emulowana wersja windowsowa.

sterownik MESA

- działa, wydajność do dupy, gubi dźwięki i tekstury mają tendencję do znikania

innych sterowników na ten system nie ma

Sun Solaris 10

Zapomnijcie. W żaden sposób nie da się Postala na tym uruchomić. ;p


Awatar użytkownika
Tiquill
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 14457
Rejestracja: 25 sty 2007, 02:00
Lokalizacja: z naprzeciwka
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 1 raz
Kontakt:

29 lis 2007, 00:04

Bardzo ważki i przydatny temat! :)

A może ktoś ma spostrzeżenia z Mac-em?


Zawsze jest ryzyko, że wyczerpałeś już limit dobrych dni i czeka cię już tylko samo zło...
Obrazek
Awatar użytkownika
Reality Master
Modder
Modder
Posty: 1093
Rejestracja: 07 lis 2007, 19:41
Kontakt:

29 lis 2007, 10:36

Mam Mac OS X i Postala 2 na niego. Działa normalnie jak na Windowsie.


Awatar użytkownika
Mixer
Noob Killer
Noob Killer
Posty: 2203
Rejestracja: 11 gru 2006, 19:40

29 lis 2007, 14:06

przyklejam bo to wazny temat :)


Awatar użytkownika
Reality Master
Modder
Modder
Posty: 1093
Rejestracja: 07 lis 2007, 19:41
Kontakt:

30 lis 2007, 09:00

To ja dodam coś jeszcze od siebie:

Mandriva Linux One 2008 (zaje***** system)
Postal działa jeśli masz specjalny program "Cedega".
Ostatnio zmieniony 30 lis 2007, 09:23 przez Reality Master, łącznie zmieniany 3 razy.


Awatar użytkownika
Mr Minio
Redaktor
Redaktor
Posty: 7035
Rejestracja: 16 wrz 2007, 13:24

31 sty 2008, 13:41

Hmmm... Mam pytanie, czy Postal II a także AWP działa na Viście?


"Are the hills going to march off?
Will heaven fall upon us?
Will the Earth open under us?
We don't know. We don't know, for a total eclipse has come upon us..."
Awatar użytkownika
Reality Master
Modder
Modder
Posty: 1093
Rejestracja: 07 lis 2007, 19:41
Kontakt:

31 sty 2008, 21:37

Mr Minio pisze:Hmmm... Mam pytanie, czy Postal II a także AWP działa na Viście?
Oczywiście! Bez żadnych problemów! Działa tak jak na XP.


Awatar użytkownika
Mr Minio
Redaktor
Redaktor
Posty: 7035
Rejestracja: 16 wrz 2007, 13:24

01 lut 2008, 17:04

Uch... A już myslałem że będę się musiał pożegnać z moim kochanym Postalem :)
Dzięki!


"Are the hills going to march off?
Will heaven fall upon us?
Will the Earth open under us?
We don't know. We don't know, for a total eclipse has come upon us..."
Awatar użytkownika
Cimeries
Niedorobiony bandzior
Posty: 37
Rejestracja: 22 wrz 2008, 11:51

22 wrz 2008, 20:36

Ja Mam Viste Ultimate oczywiscie Postal 2 działa bez problemu na Maxa
1.5Gb ramu gforce7600gs 2,8GHz :diabel:
W sporym stopniu zalezy to tez od podzespolów :)

A co do Visty.Chodzi tez teoria ze wymagania są 2 razy większe niż w xp
moim zdaniem polega to na tym ze Vista pobiera wiecej pamieci dla wlasnych procesow zabiera okolo 20-30% ramu ktory masz wmatowany :) wiem bo zaczynalem od 512(okolo 150-200)pozniej 1Gb(okolo 200-300) a teraz 1,5Gb(a teraz czasem nawet do 500 ) teraz szykuje sie do 2Gb. :D
W pewnym sensie praca gier zalezy tez od programow na naszym pc, Kazdy zabiera jakas czesc pamieci ram mniej znaczna lub wiecej,Wiec jesli nie starczy pamieci na gre to poprostu powstaje ( przykre uczucie ) zawiechy :D Asz komp nie odzyska troche pamieci i nie rozpocznei dalszej pracy lub robi to z ciezarem :]
Czasem pomga wyłączenie n.p gg czy explorera.exe. :!: :bolek:


sorka za bledy ale ciagle mi sie zmienia jezyk klawiatury
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2008, 20:40 przez Cimeries, łącznie zmieniany 1 raz.


zjebane forum! !!
Awatar użytkownika
ParadiseGon
Wstydliwy morderca
Posty: 1
Rejestracja: 23 gru 2009, 16:42
Lokalizacja: Koszallin

24 gru 2009, 10:41

Dzięki za poradę!
Teraz już wiem jakie ma Postal2 wymagania.


gram w postala i jakoś żyje!!!!
xD
Awatar użytkownika
Alixo
Wytrenowany morderca
Wytrenowany morderca
Posty: 1653
Rejestracja: 05 kwie 2007, 07:49
Lokalizacja: localhost

24 gru 2009, 12:15

A to pisał ktoś tu o wymaganiach postala ?


Obrazek
Awatar użytkownika
postalowiec1
Miłośnik broni
Posty: 150
Rejestracja: 29 sie 2010, 13:28
Lokalizacja: Babice
Kontakt:

29 gru 2010, 19:08

Windows 7:Bez problemowe działanie...Nie pytajcie się nawet o resztę,nie wiem :P


Give me a damn!
Obrazek
Naucz się tak
Awatar użytkownika
Lothar
Pierwsi PSI
Pierwsi PSI
Posty: 2565
Rejestracja: 30 kwie 2007, 14:10
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

29 gru 2010, 19:13

postalowiec1 pisze:Windows 7:Bez problemowe działanie...Nie pytajcie się nawet o resztę,nie wiem :P
Śmiem polemizować - bez wyłączenia UAC mogą wystąpić problemy z zapisywaniem stanu gry oraz ustawień, dlatego też wypada uruchamiać grę jako administrator. Z resztą podobnie ma się sprawa z innymi grami na UE 1 - 2.5 8-)


Awatar użytkownika
Escort
Seryjny zabójca
Posty: 280
Rejestracja: 31 maja 2010, 14:28

04 maja 2011, 19:14

Zamierzam zmienić system z Visty Home Premium na 7 Ultimate 32bit. Czy Postal 2 StP + AWP uruchomi się i będzie działał poprawnie? Przejdę przez wszelkie zabawy, by do tego doprowadzić, chciałbym tylko wiedzieć, czy gra (być może) po nich zadziała, czy też z góry wiadomo, że nie. Powyższy post trochę wyprowadził mnie z optymistycznego nastroju. :zdziw:
Ostatnio zmieniony 04 maja 2011, 19:14 przez Escort, łącznie zmieniany 1 raz.


Awatar użytkownika
Lothar
Pierwsi PSI
Pierwsi PSI
Posty: 2565
Rejestracja: 30 kwie 2007, 14:10
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

04 maja 2011, 19:41

Na 7 działa bez problemów, musisz jedynie uruchamiać jako administrator (podobnie PostED), aby działały save'y i mógł zapisać się konfig. Ewentualnie po prostu zabij UAC. Nie trzeba z niczym się męczyć. Podobnie z masą innych gier, które działały na XP a na Vista ani rusz 8-)


ODPOWIEDZ