Polecisz jakieś blacki? Death w sumie też mnie interesuje. Ostatnio zacząłem słuchać atmospheric black metal i blackgaze. A jakie zespoły? Ano różne: Lantlos, Sólstafir(psychedelic metal), Drudkh, Les Discrets, Alcest, Gallowbraid, Old Silver Key, Wolves in the Throne Room, Gris...
Grindcore nie słucham, za duża sieka. A czemuż to odrzucasz inne gatunki poza metalem? Tyle dobrej muzyki tracisz.
Jakiej muzyki słuchasz?
Moderatorzy: Moderatorzy, Admini
Co do symfonicznego to Anorexia Nervosa i Limbonic Art, co do zwykłego to Satyricon, Mayhem, Anaal Nathrakh, Darkthrone, poza tym nie zgłębiam się bardzo ale zdaniem niektórych Peste Noire jest fajne. [Co do szukania po forach to Brutal Land jest na temat i w miarę bez offtopów]
Nie zastanawiałam się nad tym, więc nie wiem.Mr Minio pisze:Grindcore nie słucham, za duża sieka. A czemuż to odrzucasz inne gatunki poza metalem? Tyle dobrej muzyki tracisz.
Wszyscy zawsze podają te same zespoły. Z tego co podałaś wszystko znam i ewentualnie tylko Darkthrone mógłbym słuchać, ale po co jak jest więcej lepszych bandów?

Oprócz blackgaze zainteresowałem się też ostatnio taką muzyką:
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
To może warto by było się zainteresować? Wierz lub nie, ale metal jest dość podobny do muzyki klasycznej pod kilkoma względami. Dobra, pomijam już nawet klasyczną i wszystkie gatunki metalu i rocka(a jest tego bardzo dużo, w każdym podgatunku coś godnego uwagi), ale co powiesz na bluesa i jazz? Trochę popu też warto posłuchać, ale nie mówię oczywiście o muzyce puszczanej na Vivie.Cziko pisze:Nie zastanawiałam się nad tym, więc nie wiem.

Oprócz blackgaze zainteresowałem się też ostatnio taką muzyką:
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
"Are the hills going to march off?
Will heaven fall upon us?
Will the Earth open under us?
We don't know. We don't know, for a total eclipse has come upon us..."
Z Black metal polecam Burzum (Pan z mojego avatara ma bogatą przeszłość i do tego robił/robi zajebistą muzykę :]) do mocniejszej sieki polecam Mayhem, Darkthrone, tylko starsze albumy, bo teraz grają jakieś punk gówno, Limbonic Art, black metal z domieszką symfonii, hmm... Gorgoroth, Satyricon...
Lubie posłuchać też thrashu, bardziej andergrandowego, tych mniej znanych, np. Tankard zespół którego każda piosenka i album jest o piwie, Exodus, Overkill, Testament, Death, Municipal Waste.
Lubie posłuchać też thrashu, bardziej andergrandowego, tych mniej znanych, np. Tankard zespół którego każda piosenka i album jest o piwie, Exodus, Overkill, Testament, Death, Municipal Waste.
- Tiquill
- V.I.P.
- Postawił piwo: 1 raz
- Otrzymał piwo: 1 raz
- Kontakt:
Edytowałem ankietę. Zmieniłem tylko te pozycje, na które nie było głosów. Wywaliłem te niepoważne, na ich miejsce brakującą mi muzę. Część zjawisk połączyłem (kto zna Terror EBM?
), część rozszerzyłem/przenazwałem - mam nadzieję, że sprzeczności wielkiej w tym nie ma. Mogę wreszcie w tym temacie dać sam głos, ale 3 pozycje to dla mnie za mało. Może tak sześć??
Chyba żaden nurt muzyczny nie jest tak bogaty w nazwy podgatunków jak metal... Dla mnie i tak dzieli się tylko na ostre i nudne darcie ryja. Ostre chętnie zażyję, choć to nie moja działka. Tak, coraz bardziej nie lubię gitar jako takich. Zawsze w mojej duszy grała elektronika, emocje i eksperymenty. I choć ostatnio skłaniam się ku etno - industrial nigdy nie odejdzie na bok.
Idustrial - czyli muzyka ELEKTRONICZNA, nie mylić z rockiem industrialnym.
Rock industrialny to Nine Inch Nails, Rammstein... nie, nie będę wymieniał, bo każdy z takich artystów może obrazić się za porównanie ich do industrialu. Powiedzą, że grają rocka. A kto gra industrial? Skinny Puppy, Front Line Assembly, Dive, :wumpscut:, Velvet Acid Christ, Leaether Strip, Suicide Commando, Hocico, Agonoize, Combichrist. Oczywiście, wymienieni grają też inne rzeczy (głównie spod znaku harsh electro/aggrotech) ale - to o to chodzi w industrialu. Dzisiejszym. Bo początki to muzyka składająca się z dwóch słów-kluczy: niepokój i eksperyment...

O rany! Co to za nazwy?Mr Minio pisze:Ostatnio zacząłem słuchać atmospheric black metal i blackgaze.

Idustrial - czyli muzyka ELEKTRONICZNA, nie mylić z rockiem industrialnym.

Zawsze jest ryzyko, że wyczerpałeś już limit dobrych dni i czeka cię już tylko samo zło...

Wszystko znam i nawet o tym pisałem. Burzum - muzyka jest spoko, ale ten pan, jego przekonania i to co zrobił trochę mnie odrzucają od muzyki.Alixo pisze:Z Black metal polecam Burzum (Pan z mojego avatara ma bogatą przeszłość i do tego robił/robi zajebistą muzykę :]) do mocniejszej sieki polecam Mayhem, Darkthrone, tylko starsze albumy, bo teraz grają jakieś punk gówno, Limbonic Art, black metal z domieszką symfonii, hmm... Gorgoroth, Satyricon...

A ja właśnie za trashem za bardzo nie przepadam, ale postaram się obczaić zespoły, które podałeś. Może coś mi się spodoba.Alixo pisze:Lubie posłuchać też thrashu
Ładniej to wygląda teraz.Tiquill pisze:Edytowałem ankietę.
Może być nawet osiem. Jak ktoś ma eklektyczny gust muzyczny to nawet sześć może się okazać za mało.Tiquill pisze:Może tak sześć??

Nazwy to nazwy. A zostały stworzone po to, aby można było jakoś odróżnić dany podgatunek od innego. W dzisiejszych czasach mimo wielu klonów są zespoły grające typ muzyki nie do zakwalifikowania, różne mieszaniny innych stylów i wtedy powstają takie potworki jak blackgaze, czyli nic innego jak połączenie shoegaze z black metalem. Atmospheric Black Metal to nic innego jak bardziej melodyjny i atmosferyczny black metal.Tiquill pisze:Chyba żaden nurt muzyczny nie jest tak bogaty w nazwy podgatunków jak metal...

Dla kogo nudne dla tego nudne. Nie każdy lubi death doom metal*.Tiquill pisze:Dla mnie i tak dzieli się tylko na ostre i nudne darcie ryja.
A ja zawsze myślałem i wszędzie było napisane, że to metal industrialny, a nie rock. Chociaż w sumie dodanie syntezatorów nie czyni muzyki industrialną...Tiquill pisze:Rammstein
Sami jakich nie lubię.Tiquill pisze:Skinny Puppy, Front Line Assembly, Dive, :wumpscut:, Velvet Acid Christ, Leaether Strip, Suicide Commando, Hocico, Agonoize, Combichrist.

* O! Kolejny potworek. Doom metal to jest, ale nowoczesny, zaś ten stary różni się od niego bardzo, bardzo, bardzo. Taka Katatonia i Black Sabbath - jest różnica.
- Ryuq
- Administrator
- Postawił piwo: 2 razy
- Otrzymał piwo: 4 razy
Może ktuś dodać do Ankiety HardStyle? bo nie wiem jak można było to pominąć 
Ja słucham prawie tylko i wyłącznie HardStyle, no czasami też jakiś HandsUp, DubStyle itp. Nie słucham jakoś rapu, nie ciągnie mnie do niego, kiedyś troche słuchałem.
Z HardStyle mogę polecić HeadHunterz'a, który robi dość dobre tracki, chociaż jeden zachwalany przez wielu "Skyrim Tribute" dla mnie jest paskudnym szajsem, z marną melodyjką, i suchymi trzaskami. To nie jest HeadHunterz którego słucham
Zresztą sami posłuchajcie:
[youtube][/youtube]
Ohyda.
Kawałki z HardStyle które mogę polecić [każdy przesłucha 10 sekund i stwierdzi że gówno. a przynajmniej większość. A większość piosenek dopiero sie zaczyna na poważnie w połowie. Prosze, przesłuchajcie całe. Nie urywki.] :
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
Tu taki ładny Bootleg:
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
A teraz jeszcze "moja druga miłość" czyli połączenie DubStepu i HardStyle, czyli DubStyle (doda go ktoś do ankiety? obok HardStyle na przykład xd).
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
Ciekawe komu sie będzie chciało tego słuchać...jeżeli przesłuchacie to napiszcie co o tym sądzicie. :3
btw HardStyle często jest uznawany za Techno. HardStyle obok techna nie leżał nawet.

Ja słucham prawie tylko i wyłącznie HardStyle, no czasami też jakiś HandsUp, DubStyle itp. Nie słucham jakoś rapu, nie ciągnie mnie do niego, kiedyś troche słuchałem.

Z HardStyle mogę polecić HeadHunterz'a, który robi dość dobre tracki, chociaż jeden zachwalany przez wielu "Skyrim Tribute" dla mnie jest paskudnym szajsem, z marną melodyjką, i suchymi trzaskami. To nie jest HeadHunterz którego słucham

Zresztą sami posłuchajcie:
[youtube][/youtube]
Ohyda.
Kawałki z HardStyle które mogę polecić [każdy przesłucha 10 sekund i stwierdzi że gówno. a przynajmniej większość. A większość piosenek dopiero sie zaczyna na poważnie w połowie. Prosze, przesłuchajcie całe. Nie urywki.] :
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
Tu taki ładny Bootleg:
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
A teraz jeszcze "moja druga miłość" czyli połączenie DubStepu i HardStyle, czyli DubStyle (doda go ktoś do ankiety? obok HardStyle na przykład xd).
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
Ciekawe komu sie będzie chciało tego słuchać...jeżeli przesłuchacie to napiszcie co o tym sądzicie. :3
btw HardStyle często jest uznawany za Techno. HardStyle obok techna nie leżał nawet.
Ostatnio zmieniony 16 lip 2012, 14:21 przez Ryuq, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak mamy się rozdrabniać na jakieś Dubstyle to ja chcę Blackgaze w ankiecie. Nikogo nie można zadowolić nigdy. A kilka utworów powyższych przesłuchałem w całości, z trudnością. Nie dla mnie taka muzyka.
- Silver Dragon
- V.I.P.
- Otrzymał piwo: 2 razy
Tak na dobrą sprawę powinienem w tej ankiecie zaznaczyć wszystkie opcje. Uważam, że w każdym gatunku muzyki, można znaleźć coś co wpadnie w ucho, Nie ważne czy to pop, rock, metal, disco polo czy nawet Tiroller Volksmusik
Jeden gatunek muzyki góruje jednak nad całą resztą i niestety nie ma go na liście. Muzyki country we wszelkich odmianach mogę słuchać godzinami
Jeden gatunek muzyki góruje jednak nad całą resztą i niestety nie ma go na liście. Muzyki country we wszelkich odmianach mogę słuchać godzinami
Ostatnio zmieniony 16 lip 2012, 19:35 przez Silver Dragon, łącznie zmieniany 1 raz.
Przybyłem, zobaczyłem... i polała się krew 

Nigdy jakoś nie słuchałem country, ale grając w San Andreas lubiłem zapuścić sobie radio K-Rose i jeździć po wsiach - fajny klimacik. 
Polecisz coś z country co lubisz, godnego uwagi?

Polecisz coś z country co lubisz, godnego uwagi?
- Silver Dragon
- V.I.P.
- Otrzymał piwo: 2 razy
A proszę bardzo
Mogę polecić następujących wykonawców:
>> Brad Paisley
>> Sawyer Brown
>> Travis Tritt
>> Aaron Tippin
>> Brooks & Dunn
>> Jerry Reed
>> Johnny Cash
>> Rednex
>> Tom Astor
>> Truck Stop
>> Lonstar
A tu masz moje personalne TOP 7
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
Mogę polecić następujących wykonawców:
>> Brad Paisley
>> Sawyer Brown
>> Travis Tritt
>> Aaron Tippin
>> Brooks & Dunn
>> Jerry Reed
>> Johnny Cash
>> Rednex
>> Tom Astor
>> Truck Stop
>> Lonstar
A tu masz moje personalne TOP 7
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
Ostatnio zmieniony 16 lip 2012, 20:15 przez Silver Dragon, łącznie zmieniany 1 raz.
Przybyłem, zobaczyłem... i polała się krew 

Pierwsze - słabe / średnie
Drugie - niemieckie country - bardzo słabe
Trzecie - nieco więcej niż średnie - dobre solówki
Czwarte - dobra balladka(?)
Piąte - najlepsza z podanych! bardzo dobra!
Szóste - Casha tak średnio lubię; nie inaczej w przypadku tej nutki
Ostatniej nie skomentuję.
Dzięki za propozycje.
Drugie - niemieckie country - bardzo słabe
Trzecie - nieco więcej niż średnie - dobre solówki
Czwarte - dobra balladka(?)
Piąte - najlepsza z podanych! bardzo dobra!
Szóste - Casha tak średnio lubię; nie inaczej w przypadku tej nutki
Ostatniej nie skomentuję.

Dzięki za propozycje.

- Tiquill
- V.I.P.
- Kontakt:
Nie chcę zamiaru autora tematu zmieniać aż o ponad dwukrotną liczbę niż sam zadał. Myślę, że 6 da się więc zmieścić.Mr Minio pisze:Może być nawet osiem. Jak ktoś ma eklektyczny gust muzyczny to nawet sześć może się okazać za mało.

Nie miałem na myśli jakiegokolwiek stylu/rodzaju.Mr Minio pisze:Dla kogo nudne dla tego nudne. Nie każdy lubi death doom metalTiquill pisze:Dla mnie i tak dzieli się tylko na ostre i nudne darcie ryja.

Niby tak piszą, ale jakoś ja tego tak nie postrzegam. Trudno mi przyjąć metal z elektronicznymi wstawkami, to już jest... pewna forma żartu z gatunku.Mr Minio pisze:A ja zawsze myślałem i wszędzie było napisane, że to metal industrialny, a nie rock.

A to szkoda. A przecież chyba kiedyś otarłeś się o podobne... No i słowa te jasno i wyraźnie wskazują, że ich autor nie czuje tej muzyki. Trudno.Mr Minio pisze:Sami jakich nie lubię.Jakieś to zbyt mocne i agresywne, ale nie w sposób metalowy, tylko w swój sposób.

Ano, nijakie takie...Ryuq666 pisze:Ohyda.
Fajne.Ryuq666 pisze:Tu taki ładny Bootleg:
Najlepsze.Ryuq666 pisze:Technoboy - 4 day
Prawie jak Prodigy. Początek.Ryuq666 pisze:Headhunterz & Brennan Heart - The MF Point Of Perfection (Original Dubstyle Mix)

Gdzie?Ryuq666 pisze:HardStyle obok techna nie leżał nawet.

No to masz, all for you!Ryuq666 pisze:Może ktuś dodać do Ankiety HardStyle? bo nie wiem jak można było to pominąć

Że aż tak sobie go cenisz, to nie wiedziałem... Specjalnie dla pana dodany!Silver Dragon pisze:Jeden gatunek muzyki góruje jednak nad całą resztą i niestety nie ma go na liście. Muzyki country we wszelkich odmianach mogę słuchać godzinami

Odsłuchałem i owe starannie dobrane country. Przyszło mi to trudniej niż powyższe hardstyle. Nie trawię - nie że nienawidzę, ale to muzyka, za której niewielki nadmiar mógłbym zabić - albo ona mnie. Denerwuje mnie po prostu. Może i czasem coś się trafi, jak powyżej czwarta (bo spokojna i normalna) i Johny Cash (szacunek! za wszystko). Ogólnie, jeśli już country, to nie zabawowe, jeśli mogę to tak nazwać.
Zaś nie dosłuchałem tej niemieckiej. Melodia ładna ale niemiecki brzmi tu ohydnie. Koszmar!

Zawsze jest ryzyko, że wyczerpałeś już limit dobrych dni i czeka cię już tylko samo zło...

Tylko, że jednemu może się coś spodobać, a innemu nie. Umiesz to robić, nie umiesz. Dla jednego umie, dla innego nie. No chyba, że śpiewa poza skalą i gra w złym tempie/rytmie, czyli nie umie grać wtedy, ale nie o to chodzi.Tiquill pisze:Albo umiesz to robić i jest to interesujące (jeśli nawet denerwuje) albo nie umiesz i daj se siana.
A mi się ten Munster Rag wkręcił. Super utwór i nie ma wokalu, który mógłby wszystko spieprzyć. Skrzypki i gitara na wysokim poziomie. Kojarzy mi się to troszeczkę z tym:Tiquill pisze:Może i czasem coś się trafi, jak powyżej czwarta (bo spokojna i normalna) i Johny Cash (szacunek! za wszystko).
[youtube][/youtube]
Jest też świetny cover metalowy:
[youtube][/youtube]
Spodobał mi się też utwór z jednego z filmów Antonioniego. Kto sprytny ten otrzymał podpowiedź do jednego z tematów:
[youtube][/youtube]
Ostatnio też zacząłem słuchać więcej jazzu. Kilka linków(już nie w znacznikach [youtube] tylko . Kto chce niech kliknie) [url=https:// ... Chameleon
Sonny Rollins Quartet - Moritat
Alice Coltrane - Journey in Satchidananda
I dzięki Tiquill za umieszczenie gdzieś utworu Dead Can Dance. Świetna muzyka z którą się dopiero zapoznaję. Jeden z ulubionych utworów z teledyskiem stworzonym z klipów z filmu 'Mnich'(nie oglądałem, niestety

[youtube][/youtube]
Dodaję też podobne:
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
I nutka w której się zakochałem po obejrzeniu filmu Cria curvos:
[youtube][/youtube]
Ktoś rozmawia o muzyce. Super. Jakby tak jeszcze o filmach...
- Tiquill
- V.I.P.
- Kontakt:
Pierwszy - nudny. Drugi - znakomity. Trzeci - tu mnie masz, gęsty i cudowny!

Gdyby tylko DCD zechcieli więcej nagrywać... Ale - ma wyjść tego lata ich nowy krążek. Bardzo jestem jego ciekawy. Same zalinkowane przez Ciebie utwory - anielskie. A ja zapodam jeden tylko, braterski dla DCD projekt z 4AD:Mr Minio pisze:I dzięki Tiquill za umieszczenie gdzieś utworu Dead Can Dance. Świetna muzyka z którą się dopiero zapoznaję. (...) Dodaję też podobne:
https://www.youtube.com/watch?v=DUnRehaL9b4
https://www.youtube.com/watch?v=WRp9_Cwfa7k
[youtube][/youtube]
Oj, wciąż się zbieram do tego tematu...Mr Minio pisze:Ktoś rozmawia o muzyce. Super. Jakby tak jeszcze o filmach...

Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez Tiquill, łącznie zmieniany 1 raz.