[POMOC] Wymiana kart graficznych

Dyskusje o programach i sprzęcie komputerowym oraz mobilnym, a także internet i ogólne problemy.

Moderatorzy: Moderatorzy, Admini

Awatar użytkownika
MaxiS
Seryjny zabójca

12 mar 2011, 00:06

Witajcie towarzysze! Mam taki cholernie denerwujący problem z kartą graficzną. Mój rzęch którego mam zamiar wymienić to ATI Radeon 9250 na Gygabite GeForce FX5200. Zauważyłem że moja płyta główna czyli ASRock P4VT8+ pasuje na tą kartę. Lecz niestety, po wsadzeniu i podłączeniu (razem z wentylkiem) jej monitor (Samsung SyncMaster 760B/760BF,SyncMaster Magic CX718T) nie wykrywa tej karty, tak jakby jej nie było nie uaktywnia się. Próbowałem dwa razy, za pierwszym komputer wydawał dźwięki jakby alfabetem morsa (zapewne komunikat lecz nie mogłem go zobaczyć). Za drugim razem komputer po 10 sekundach się restartował (obrazu nie było dalej). Więc ludzie, pomocy! Bardzo mi zależy na wymianie tych kart ponieważ moja to 64Bity a ta którą chcę wsadzić to 128bit. Czy to oznacza że moja karta jest niekompatybilna z motherboardem? Czy może ja popełniłem jakiś błąd? A może karta jest popsuta? Nie wiem, ale oczekuje że ktoś odpowie mi na te pytania. Dla osoby która mi pomoże darmowe powietrze!

Info na temat tych części:
GeForce FX5200:
Kod Producenta GV-N52128DS-RH
Nazwa producenta chipsetu nVidia
Typ Chipsetu GeForce FX5200
Złącze AGP x 8
Wielkość pamięci 128 MB
Typ pamięci DDR I
Szerokość magistrali pamięci 64 bit
Ilość potokw Pixel Shader 4
Ilość jednostek Vertex Shader 1
Taktowanie procesora 250 MHz
Efektywne taktowanie pamięci w 3D 333 MHz
Technologia wykonania 150 nm
RAMDAC 350 MHz
Chłodzenie chipsetu Pasywne
Chłodzenie (opis) Radiator
Wyjścia D-Sub na karcie 1 szt.
Wyjścia DVI na karcie 1 szt.
Obsługa wielu monitorw 2
Wyjście HDTV Brak
Wyjście TV S-Video na karcie
Wejście Video Nie
Zgodność programowa DirectX 9.0, OpenGL
Dodatkowe oprogramowanie Power DVD
www https://gigabyte.pl/products/vg a/specs/gv-n52128ds-rh.html www
Nazwa producenta karty Gigabyte

Motherboard ASRock P4VT8+ :
CPU - Socket 478, Intel® Pentium 4 (Northwood / Prescott) / Celeron
- FSB 800MHz/533MHz

Chipset - VIA® PT800 + 8237, Supports Hyper-Threading Technology

Memory - 3 x DDR DIMM slots
- DDR 400/333/266 non-ECC, un-buffered memory
- Max. capacity of system memory: 3GB

BIOS - 2Mb AMI BIOS with ACPI, SM BIOS 2.3.1, PnP

Graphics - n/a

Audio - Chip AC97 CODEC
- Channel 5.1 CH

LAN - 802.3u, 10/100 Ethernet LAN, WOL supported

Slots - AGP 8X/4X V1.5
- 5 x PCI slots

Connector - SATA - 2xSATA connectors, 1.5Gb/s, RAID 0,1,JBOD
- SATA HDD HotPlug
- IDE 2 x ATA 133/100/66/33
- Floppy 1 connector
- SIR/CIR 1/0
- CPU/Chassis FAN connectors
- 20 pin ATX power connector
- CD/AUX/ audio in
- Front panel audio connector
- 2x USB2.0 header

Rear Panel - I/O ASROCK I/O Plus:
- Keyboard PS2 x1
- Mouse PS2 x1
- USB2.0 - 6 ports default on rear panel + 2 ports upgrade via header
- Serial 1
- Parallel 1
- LAN 1 x RJ45
- Audio I/O Line In/Line Out/Mic

Unique Feature
Hybrid Booster:
- CPU Frequency Stepless control
- ASRock U-COP
- Boot Failure Guard (B.F.G)

Support CD - Drivers
- Bundle CD includes: Anti Virus Software, ASRock PC DIY Live Demo, Audio Player, RAID controller, etc..

Accessories - Quick Installation Guide
- Support CD
- Floppy/ATA 100 Cables
- SATA Data Cable x 1
- SATA 1to1 Power Cable x 1

Form Factor - ATX

OS - Microsoft® Windows® 98SE/ME/2000/XP compliant
Ostatnio zmieniony 12 mar 2011, 00:34 przez MaxiS, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek
Awatar użytkownika
Tiquill
V.I.P.
V.I.P.
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 1 raz
Kontakt:

12 mar 2011, 01:13

MaxiS pisze:Zauważyłem że moja płyta główna czyli ASRock P4VT8+ pasuje na tą kartę. Lecz niestety, po wsadzeniu i podłączeniu (razem z wentylkiem) jej monitor (Samsung SyncMaster 760B/760BF,SyncMaster Magic CX718T) nie wykrywa tej karty, tak jakby jej nie było nie uaktywnia się. Próbowałem dwa razy, za pierwszym komputer wydawał dźwięki jakby alfabetem morsa (zapewne komunikat lecz nie mogłem go zobaczyć). Za drugim razem komputer po 10 sekundach się restartował (obrazu nie było dalej)
Używam tej karty, nadal! Siemano, ziomek! :D

Zauważyłeś ale gdzie i jak? Że karta mechanicznie do gniazda pasuje? Czy patrzyłeś w specyfikacji obu sprzętów? Ale dobra, mniejsza, z tego co podałeś - wszystko pasuje i szukać tu nie zalecam, póki co. Odważyłeś się ją podłączyć, dobra, więc można iść dalej.

Ten alfabet morsa - to pika komputer, że coś jest ze sprzętem nie halo. Podaje ostrzeżenie, a Ty ten komunikat musisz zinterpretować. Policz ile razy i jak pika. Następnie sprawdź w dołączonej do mobo książeczce-instrukcji co one oznaczają. A gdy tego nie masz, sprawdź w necie.

Dziwnie trochę tłumaczę, bo od końca. Ale tak myśli biegną. :P Jeśli pika, to najczęściej nie wykrywa karty. I to nie monitor ma ją wykryć, tylko sam komputer. Bez monitora jedynie może porozumieć się z Tobą tym pikaniem. No, może też dymem, ale - nie o to chodzi. :P Najczęściej pika, bo karty po prostu nie wykrywa.

1. Co więc zrób na samym początku? Karta stara, mobo stare. Wyczyść gniazdo pędzelkiem a złącza karty suchą szmatką, delikatnie i by nie wystąpił żaden przeskok iskry - czyli przedtem "wyładuj się na grzejniku" lub czymś innym uziemionym. :lol: Włóż poprawnie, upewniając się że boczne zatrzaski gniazda na pewno do końca zakleszczyły się na karcie.

2. Jak nie pomoże, wsłuchaj się w to pikanie i rozszyfruj je. I zapodaj tutaj.

EDIT: Wentylator się kręci? Bo może przez niego komputer się restartuje. Nie wykrywa chłodzenia i - do widzenia!
Ostatnio zmieniony 12 mar 2011, 01:16 przez Tiquill, łącznie zmieniany 1 raz.

Zawsze jest ryzyko, że wyczerpałeś już limit dobrych dni i czeka cię już tylko samo zło...
Obrazek
Awatar użytkownika
MaxiS
Seryjny zabójca

12 mar 2011, 01:22

Wentylator działa, bo słychać.
Co do pikania: ile słychać dźwięk to sprawdzę jutro. Ale pamiętam (chyba nie pomyliłem) że pikanie się powtarzało.
Co do czyszczenia: Oj na pewno się przyda xD

Czyścić będę potem. Każdy kiedyś musi zejść z warty.

Obrazek
Awatar użytkownika
Tiquill
V.I.P.
V.I.P.
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 1 raz
Kontakt:

12 mar 2011, 01:33

Przeczyścić wentylatora też nie zapomnij. Z problemem związku nie ma, ale z wydajnością chłodzenia - tak. Najlepszy do tego odkurzacz, taki, któremu można podłączyć rurę od strony wylotowej. Siła takiego wiatru zrobi wentylatorkowi najlepiej. Tylko znów - ostrożność nie zawadzi.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez Tiquill, łącznie zmieniany 1 raz.

Zawsze jest ryzyko, że wyczerpałeś już limit dobrych dni i czeka cię już tylko samo zło...
Obrazek
Awatar użytkownika
MaxiS
Seryjny zabójca

12 mar 2011, 10:19

Wystarczyło przeczyścić wejście i działa! Ale teraz mam dziwnie przesunięty ekran a nie mogę tego ustawić w monitorze bo ma on tylko wyłącznik. Jakie najlepiej sterowniki do GeForce FX 5200 zainstalować? Pamiętam że gdy kiedyś używałem tej karty to mialem na komputerze NVIDIA Control Panel.

Pytanie unieważnione. Temat do zamknięcia. Chyba że ktoś też ma jakieś problemy.
Ostatnio zmieniony 12 mar 2011, 10:27 przez MaxiS, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek
Awatar użytkownika
Pangia
Koleś
Koleś

12 mar 2011, 11:38

MaxiS pisze:Ale teraz mam dziwnie przesunięty ekran a nie mogę tego ustawić w monitorze bo ma on tylko wyłącznik.
Jak to naprawiłeś? Zmianą rozdzielczości? Też tak czasami mam, jak ustawię sobie rozdziałkę inną niż 1280x960, 1024x768 lub 640x480 (rzadko, ale zdarza się, że potrzebne mi jest to do czegoś), a w moim monitorze też tego nie da się przestawić (heh, to nie CRT :D).

Awatar użytkownika
MaxiS
Seryjny zabójca

12 mar 2011, 12:11

Pomogła zmiana kolorów z 8bit na 32bity. Gdy przestawiłem rozdzielczość dalej miałem przesunięty ekran.

Obrazek
Awatar użytkownika
Pangia
Koleś
Koleś

12 mar 2011, 15:42

MaxiS pisze:Pomogła zmiana kolorów z 8bit na 32bity.
Chyba z 16bit :) Ale spoko, dzięki za odp.

Zablokowany