Piractwo

Bardziej i mniej konkretne rozmowy na określone tematy, niezwiązane bezpośrednio z tematyką strony, ale nurtujące niemal każdego. To wcześniejszy Duży Hyde Park plus kilka luźniejszych tematów.

Moderatorzy: Moderatorzy, Admini

Awatar użytkownika
korter
Seryjny zabójca

04 kwie 2010, 18:10

Lothar może tylko w polsce tak jest .Nie będe jeździł do jakiegoś Niemca sprawdzić ile ma gier orginałów , a ile piratów.Mi się wydaje , że Polak nie będzie płacił za coś co będzie miał za darmo.

Świat idzie ku przepaści popatrzmy na młodzież co robi jak się zachowuję.Starsi ludzie głupieją , młodzi też z każdym rokiem coraz gorzej.Czas na zmiany są one nieuniknione lecz w tym przypadku nie mają sensu.....
Awatar użytkownika
Lothar
Pierwsi PSI
Pierwsi PSI

04 kwie 2010, 20:40

korter pisze:Lothar może tylko w polsce tak jest .Nie będe jeździł do jakiegoś Niemca sprawdzić ile ma gier orginałów , a ile piratów.Mi się wydaje , że Polak nie będzie płacił za coś co będzie miał za darmo.
Ja płacę :-P Fakt, że przez to muszę sobie czasami odmówić nieco innych przyjemności, ale... no cóż, po prostu gry to jedna z moich pasji 8-)
Jedni płacą, inni nie, w Polsce sprawa ma się mniej-więcej 50/50, wedle statów spropagowanych w USA 8-)

Nobody Expects The Spanish Inquisition! :biskup:
Awatar użytkownika
Silver Dragon
V.I.P.
V.I.P.
Otrzymał  piwo: 2 razy

11 kwie 2010, 13:02

https://technowinki.onet.pl/wiadomosci/i ... tykul.html

Pomysły na walkę z piractwem internetowym sięgają szczytów... ale głupoty :|
Na każdym ściągniętym legalnie z internetu pliku MP3, mają znajdować się dane osobiste kupującego empetrójkę, uniemożliwione ma zostać również odtwarzanie pliku osobom postronnym. Jak zakupisz utwór, odtworzysz go tylko w jednym serwisie.

Mam więc rozumieć, że gdy dobry hacker włamie się na kompa, będzie miał dane użytkownika jak na tacy. Naprawdę baaardzo mądre...
:instagib2:
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2010, 13:02 przez Silver Dragon, łącznie zmieniany 1 raz.

Przybyłem, zobaczyłem... i polała się krew :evilbat:
Obrazek
Awatar użytkownika
little_psycho
Wytrenowany morderca
Wytrenowany morderca

12 kwie 2010, 13:35

Usunięcie informacji postronnych z pliku MP3= łatwiejsze od zgwałcenia nimfomanki. Pomysł epic fail w obu znaczeniach, bo łatwo editnąć, i to co SD powiedział.

Awatar użytkownika
Silver Dragon
V.I.P.
V.I.P.

18 mar 2011, 13:24

https://technowinki.onet.pl/wiadomosci/s ... tykul.html

Zbyt wysokie ceny powodem piractwa! Ci uczeni powinni za to odkrycie dostać nagrodę Nobla xD

Obrazek
Awatar użytkownika
Silver Dragon
V.I.P.
V.I.P.

31 mar 2011, 19:49

https://www.trochetechniki.pl/Co-wolno-s ... age,1.html

Co wolno a czego nie wolno ściągać z internetu. Wszystko opisane jasno i przejrzyście

Obrazek
Awatar użytkownika
Ramesses
V.I.P.
V.I.P.

31 mar 2011, 20:18

SD, czy ten artykuł nie został przypadkiem przedrukowany z jakiegoś czasopisma komputerowego, które Ty kiedyś polecałeś?...bo te nagłówki policja tak mi się kojarzą...mimo wszystko dobrze, że podałeś stronkę, na pewno po raz kolejny spróbuje rozwiać wątpliwości zwiazane ze ściąganiem...

Planet Earth is great to visit, but You wouldn't wanna live there...
Awatar użytkownika
Silver Dragon
V.I.P.
V.I.P.

31 mar 2011, 20:27

Zgadza się. Jest to z Komputer Świata.

Obrazek
Awatar użytkownika
Cziko
Stuprocentowy psychol
Stuprocentowy psychol

25 cze 2011, 20:10

Pangia pisze:w tym Strangleholda za 9.99 z Biedronki - a jak wychodził, kosztował prawie stówę
To w Biedronce sprzedają gry? Kurczę, nie wiedziałam. (tak na marginesie, mam co innego do powiedzenia)

Chodzi mi o dwie sytuacje, w których najlepszym (z punktu widzenia chcącego mieć jakąś grę) rozwiązaniem jest piractwo. I co na ten temat wy sądzicie, się zapytam?

=> Gra jest z ubiegłego wieku, nie ma jej w PEGI, więc w Polsce raczej nie kupisz. Przez internet też - bo już wszyscy prawie o niej zapomnieli (poza ludźmi kochającymi stare gry, a widziałam parę takich opinii).
I taka osoba raczej nie zacznie szukać po stronach, żeby znaleźć sobie wersję do kupienia. Dlaczego? Bo tak ma grę o wielkości pół gigabajta w 15 sekund, a przez internet musi czekać dosyć długo (granulat dla papug miał do mnie przyjść po dobie, przyszedł po prawie 2 tygodniach)
=> To dotyczy osób w moim wieku. Gra jest od lat 18, rodzice nie chcą nawet słyszeć, że oglądasz takie gry. Kupić - nie kupisz, bo się uczepią, a jak kupisz w internecie z klasyfikacją ESRB - to zapytają się o tajemniczą literkę. Pozostaje ci, jeżeli nie chcesz piracić - znaleźć ją w jakimś piśmie typu Play, albo liczyć na to, że kolega w to gra i może ci pożyczyć płytę do instalacji (chociaż to też nie do końca fair). Na ulicy jej raczej nie znajdziesz (chociaż to by było ciekawe). Jako chcącemu pozostaje ci to spiracić. A nie sądzę, żeby komukolwiek chciało się czekać 6 lat (w przypadku w/w kolegi 7), żeby sobie kupić.

No chyba że, jak napisała Pangia, kupisz grę za 10 zł w Biedronce :)

Awatar użytkownika
Lothar
Pierwsi PSI
Pierwsi PSI

25 cze 2011, 20:57

Wiele staroci można kupić na GOG.com, jednak nie wszystkie, jakie by się chciało. Na szczęście istnieją takie strony jak https://www.abandonia.com/ gdzie można bez obaw pobierać starsze gry legalnie. Skąd pewność o legalności? Można o tym poczytać na stronie, firmy które wciąż roszczą sobie prawa do swoich gier sprzed 10 czy 20 lat dają administracji serwisu odpowiednie info, dzięki czemu danej gry po prostu nie da się pobrać (np.: Doom I - II, Quake, seria X-Com itp.) + zamiast przycisku DOWNLOAD mamy Buy It z linkiem do sklepu.
Z kolei gry o większej kategorii wiekowej, niż nasza własna - zawsze jest jeszcze STEAM (ale gry 2x droższe), Direct2Drive, Impulse i kilka innych sieci elektronicznej dystrybucji - rodzice nawet nie muszą wiedzieć że cokolwiek kupujemy. Jedyny mankament - trzeba posiadać kartę płatniczą, a te są chyba od 13 lat (a konto zakładamy za zgodą rodzica).
PEGI daje ogólny rozrachunek, od jakiego wieku jest gra, nie jest to jednak ostateczna wyrocznia. Jeśli rodzice wystarczająco ufają swojemu dziecku i mają pewność, że jemu coś takiego nie zaszkodzi - moim zdaniem nic nie stoi na przeszkodzie. Poza tym - jeśli mamy kasę, w empiku kupimy wszystko, sprzedawców zazwyczaj nie obchodzi wiek klienta (przynajmniej w Gdańsku) 8-)

Nobody Expects The Spanish Inquisition! :biskup:
Awatar użytkownika
Heret
Seryjny zabójca

25 cze 2011, 22:45

Ja jeszcze nie miałem przypadku, żeby mi odmówili sprzedania gry ze względu na wiek. Zwykle i tak PEGI każdy ignoruje i jest to tylko niepotrzebny wydatek. (jakby nie można było normalnie napisać, że gra jest bardzo brutalna, występują wulgaryzmy, seks, narkotyki). Powiem tyle, że ja nie ściągam nielegalnie gier, programów (co najwyżej pożyczam, mimo iż wiem że to też podchodzi pod piractwo). Nie wytykam ludziom ściąganych gier gdyż wiem, że u niektórych sytuacja finansowa jest jaka jest i że niekiedy żeby znaleźć chcianą grę trzeba się nieźle naszukać, a i tak czasami się nie znajdzie więc ostatecznie się pobiera. Bardziej wkurzają mnie co nowsze systemy ochrony przed piractwem. Niekiedy zanim się zagra trzeba się jeszcze bawić w grę wstępną przygotowaną przez wydawców. :571:

Awatar użytkownika
MaxiS
Seryjny zabójca

25 cze 2011, 23:49

w empiku kupimy wszystko, sprzedawców zazwyczaj nie obchodzi wiek klienta (przynajmniej w Gdańsku)
Srały muchy będzie wiosna. Chciałem raz kupić sobie trylogię GTA a pani kasjerka stwierdziła żem za młody jest. Ale w tym samym Empiku kupiłem parę dni wcześniej kupiłem Unreal Antologię.
Ostatnio zmieniony 25 cze 2011, 23:51 przez MaxiS, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek
Awatar użytkownika
Cziko
Stuprocentowy psychol
Stuprocentowy psychol

26 cze 2011, 18:52

Heret pisze:jakby nie można było normalnie napisać, że gra jest bardzo brutalna, występują wulgaryzmy, seks, narkotyki
Też tak myślę! Powinni usunąć oznaczenia wiekowe, zostawić tylko te tzw. klasyfikatory zawartości. No i doprecyzować znaczek Przemoc. No bo to mogą być szczegółowe, dla większości drastyczne obrazy, albo jakiś niewyraźny trupek leżący pod ścianą (jak w grze Robin Hood :) ). Jak niektórzy nie widzą żadnej różnicy, to cóż, już im nikt nie pomoże...

Do Hereta jeszcze: jak dla mnie piractwo nie jest ani dobre, ani złe, dopóki ktoś nie chce tego sprzedawać czy chwalić się.

Pytanie do Lothara. Czy na stronie którą podałeś jest AW? :)

---
Do Minia: szkoda :(
Ostatnio zmieniony 26 cze 2011, 19:29 przez Cziko, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mr Minio
Redaktor
Redaktor

26 cze 2011, 19:00

Olga pisze:Czy na stronie którą podałeś jest AW? :)
Nie ma AW, bo to nie jest jeszcze aż tak stara gra a poza tym RWS nie udostępniło jej za darmo.

"Are the hills going to march off?
Will heaven fall upon us?
Will the Earth open under us?
We don't know. We don't know, for a total eclipse has come upon us..."
Awatar użytkownika
Cziko
Stuprocentowy psychol
Stuprocentowy psychol

23 sie 2011, 14:52

ALCRD pisze:co limit instalacji? na takie coś to tylko EA mogli wpaść
Moje Simsy miały taki limit, chciałam bratu zainstalować i tu nagle niespodzianka, nie można wypakować pewnego pliku, próbuję jeszcze raz i instalacja nie była możliwa :zdziw:

To wydaje mi się idiotyczne bo po kij takie limity, bez sensu kupować bratu nowe Simsy xD A poza tym nie miałam zamiaru rozprowadzać nielegalnie Simsów więc pomysł z limitem jest ch*****y moim zdaniem :P

Zablokowany