No, grałem w najnowszego FF XIII na PS3. Muszę zaznaczyć, że nie grałem wcześniej w inną część, więc szczerze, nie wiedziałem, czego się spodziewać. Animacje jakościowo powalają, dżapańskie motywy i motywiki mi, jak pewnie wiecie nie przeszkadzają, a nawet pasują ale:
- powiewa nudą, walki są nędzne i monotonne, granie Lightning, to nawalanie w blitz przy 2+ wrogach, albo atak/atak na 1 wroga, granie Snowem to praktycznie tylko spam granatu, a granie tą dziewczynką, to tylko atak/atak/atak, bo nic innego nie umie. Pewnie później będzie więcej skilli, ale grałem 3 godziny i nic nowego się nie pojawiło, potwornie to nudne
- przeszkadza mi brak aktywnej pauzy, co pewnie jest właściwe tej serii, jednak dla mnie było nowinką. Powoduje to pewną "konsolizację" stylu gry, a mnie zręcznościowe nawalanie po guzikach wręcz wk**ia i nienajlepiej wychodzi.
- historia mnie w ogóle nie zainteresowała. Dobra gra powinna od początku mnie utopić w swojej fabule, ale ta w ogóle nie wydawała mi się ciekawa, tak samo świat gry.
Podsumowując, chętnie pooglądałbym film w jakości tych animacji,
Maki zamieścił powyżej obrazek z Lightning, więc to właśnie TAK wyglądają animacje w grze

. Niestety piękne przerywniki filmowe przeplatane betonową i nudną walką mi się nie podoba

. Może kiedyś jeszcze ruszę poprzednie części, żeby mieć porównanie, ale na razie FF mówię NIE

.