Producent: HedgeWars Project
Dystrybutor: Internet, lol
Licencja: Freeware/GPL
Platforma systemowa: Windows, Linux, Mac OS X
Waga: instalator ok. 45 MB
Strona internetowa: www.hedgewars.org
HedgeWars jest typowym open-sorce'owym, bardzo szybko rozwijającym się klonem znanej wszystkim gry Worms Armaggedon/World Party, lecz tym razem, zamiast robali, będziemy mieli możliwość zagrać sympatycznymi jeżami. Opisywać gameplayu raczej nie muszę, gdyż myślę, że każdy (a przynajmniej większość) zna i grał w dwu-wymiarowe Wormsy. Muszę przyznać, że gra wciągnęła mnie na bardzo długo i nadal nie mogę się od niej oderwać, mimo iż nie jest to finalna wersja i ma parę małych niedociągnięć. W grze mamy 4 następujące tryby:
Trening - tutaj możemy potrenować i wzbogacać swoje umiejętności. Tryb ten nie jest w pełni ukończony (tak mi sie przynajmniej zdaje)
Szybka gra - szybka gra domyślną drużyną z komputerem, podstawowym pakietem broni oraz losową mapą
Gra wieloosobowa - w tym trybie możemy konkurować za równo z naszym kolegą lub komputerem, lecz tym razem możemy dostosować wszystkie opcje do swoich potrzeb.
Gra sieciowa - tego trybu jeszcze nie testowałem, ale jak nazwa wskazuje jest to multiplayer przez sieć. Serwer jest jeden, ale pokoi widziałem z pięć, także da się spokojnie grać.
Bronie:
Do naszej dyspozycji oddany jest pokaźny aresnał broni. Możemy używać kilku broni znanych z oryginału (bazooka, strzelba, moździerz, granaty itp.), ale mamy także zupełnie nowe bronie, które zastępują starsze, z Wormsów (np. Super Owca = sterowany samolocik, Kret = wiertnicza rakieta, Banan = melon, Święty granat = Piekielny granat itd.) A także kilka nowych np. Pistolet na wybuchowe kulki, który jak się okazuje przy właściwym użyciu może być najpotężniejszą bronią w całej grze. (zabiera nawet ponad 300 HP)
Modyfikowanie postaci:
Jeżyki, tak samo jak w oryginale możemy modyfikować. Możemy upodobnić je do członków z zespołu KISS, Sonica, Dartha Vadera, Jokera rodem z Mrocznego Rycerza, Jacka Sparrowa, Robina Hooda i do wielu, wielu innych. Tworząc drużynę możemy wybrać jeżom pośmiertny posąg oraz głos.
Mapy:
Przyjdzie nam zagrać na zamku, domku z klocków lego, skałach i na wielu innych ciekawych mapach np. z postaciami Team Fortress 2 w stylu HedgeWars.
Ścieżka dźwiękowa:
Muzyka też zasłguje na pochwałę. Nie jest to może arcydzieło, ale sczególnie spodobał mi się utwór w takich jakby pirackich rytmach. Na niektórych mapach muzyka nadaje naprawde specyficznego klimatu, który sprawia, że chce się cały czas grać.
Jeśli chcecie zobaczyć jak gra wygląda, zapraszam do oglądania.
UWAGA: Jest to trailer starszej wersji (0.9.7) Obecna wersja to 0.9.9, więc niektóre rzeczy mogą się różnić.
[youtube][/youtube]
No i jak, podoba się? Jeśli chesz mieć tą grę zjedź na sam dół tego posta. Tam podany jest link do downloadu.
Podsumowanie:
Jeśli jesteś fanem, albo przynajmniej lubisz Robaczki w wymiarze 2D, HedgeWars jest w 100% grą dla Ciebie. Ma
wszystko to co potrzebne: wspaniałe mapy, doskonałe bronie, możliwość modyfikowania postaci, niezłą ścieżkę dźwiękową oraz kilka innych smaczków.
Plusy:
- stary, dobry klimat dwuwymiarowych Wormsów
- pomysłowe bronie
- wprost GENIALNE postacie (dodanie Sonica - mistrzostwo)
- Awesome Smiley na buźkach jeżyków pod koniec wygranej rundy

Minusy:
- niedokończony tryb Trening (tylko chwilowo)
Ocena końcowa:
5+/6
Jak na darmową grę jest to wg. mnie totalne mistrzostwo.
Grę pobieramy tutaj: Klik!
Pobierać i grać! A jak się Wam spodoba to umówimy się może kiedyś wspólnie na grę sieciową?