Gry się tną

Rozmowy o innych grach wszelakiego rodzaju.

Moderatorzy: Moderatorzy, Admini

Awatar użytkownika
Lothar
Pierwsi PSI
Pierwsi PSI

03 sty 2009, 17:30

Vexev pisze:Panowie moderatorzy zamiast kasować moje posty moglibyście tutaj pomóc. Czy tylko ja jestem na tym forum od pomagania?
Jeśli post jest bez sensu/nie na temat zostaje skasowany - proste, podstawowe zasady. Nie ja post kasowałem, ale jestem pewien że osoba za to odpowiedzialna postąpiła prawidłowo (chyba, że była nie trzeźwa xD).
A jeśli nie widzisz, że inni też pomagali/pomagają na tym forum, to może pora przestać być zapatrzonym w siebie?
Vexev pisze:Bo od kasowania jest aż wielu i tylko czekają, żeby mnie wk***ić.
No chyba logiczne, że nie mamy nic innego do roboty, tylko wkurzać user'ów 8-)
Vexev pisze:adana4, tak typowo problem z napięciem na grafie. W FX 5200 fabrycznie instalowane jest mało sprawne chłodzenie pasywne. I w połączeniu z mało wydajnym zasilaczem, karta stara się ochłodzić zmniejszając napięcie na grafie.
Interesuje mnie na jakiej zasadzie to stwierdziłeś, bo chyba nie tylko dlatego że zamiast 250MHz jest 249,8MHz?
Vexev pisze:[...]
I teraz mam trzy finalne rozwiązania:
1.) Nowa karta graficzna - ceny bardzo spadły i pamiętaj, że tylko z interfejsem AGP
2.) Nowa karta graficzna + nowy zasilacz - to powinno zapobiec takim zdarzeniom w przyszłości (kupując pamiętaj o tym, żeby był 400 W)
3.) Zainstaluj stery w v. 81.89, zainstaluj BIOS'a i ściągnij FIRMOWY program NVidii do tuningowania kart graficznych. Jak się połapiesz z obsługą to zmniejsz taktowanie procesora i pamięci na grafie.
Zainstalować BIOS'a możesz poprzez oprogramowanie Nvidii. Jeżeli nie będziesz wiedział jak to spytaj się wielkiego Googla.
Dlaczego nie wziąłeś pod uwagę najłatwiejszego - totalnego zamulenia systemu przez wszelakie pierdoły instalowane i usuwane latami na komputerze, zbędne procesy uruchomione w tle, będące pozostałościami po niektórych aplikacjach itp.? 8-)

Nobody Expects The Spanish Inquisition! :biskup:
Awatar użytkownika
Vexev
Niedorobiony bandzior

03 sty 2009, 18:22

Lothar, chodziło mi o tą sprawę bo od przynajmniej 7 postów nikt nie miał ochoty pomóc... Zapatrzony w siebie byłem, jestem i będę :) To daję siłę.
Lothar pisze:A jeśli nie widzisz, że inni też pomagali/pomagają na tym forum, to może pora przestać być zapatrzonym w siebie?
Czytał pan poprzednie posty? Chyba nie. Przepraszam nie mam już ochoty dzisiaj nic tłumaczyć. Jeżeli chcę pan coś dodać do moich wypowiedzi to proszę nie pytać mnie, tylko wyrazić swoje zdanie lub osobiście pomóc panu adana4. Pytania do mnie są bezużyteczne bo ja tylko pomagam, nie ja mam problem.
Lothar pisze:Interesuje mnie na jakiej zasadzie to stwierdziłeś, bo chyba nie tylko dlatego że zamiast 250MHz jest 249,8MHz?
Wziąłem to pod uwagę parę postów wcześniej. A nawet inni userzy na samym początku zdążyli to zauważyć (przynajmniej częściowo).
Lothar pisze:Dlaczego nie wziąłeś pod uwagę najłatwiejszego - totalnego zamulenia systemu przez wszelakie pierdoły instalowane i usuwane latami na komputerze, zbędne procesy uruchomione w tle, będące pozostałościami po niektórych aplikacjach itp.?

Awatar użytkownika
Lothar
Pierwsi PSI
Pierwsi PSI

03 sty 2009, 18:40

Vexev pisze:Czytał pan poprzednie posty? Chyba nie.
Niestety czytałem - taka praca 8-)
Vexev pisze:Przepraszam nie mam już ochoty dzisiaj nic tłumaczyć. Jeżeli chcę pan coś dodać do moich wypowiedzi to proszę nie pytać mnie, tylko wyrazić swoje zdanie lub osobiście pomóc panu adana4. Pytania do mnie są bezużyteczne bo ja tylko pomagam, nie ja mam problem.
Looz, tylko byłem ciekaw na jakiej zasadzie wystawiłeś diagnozę o napięciach, bo w poprzednich postach nie ma zbyt wielu konkretnych uzasadnień.
No i kupno nowej karty + zasilacza, czy wymiana bios'u karty to jednak dość hardkorowe metody jeśli wystarczy tylko zrobić gruntowne porządki z systemem.

Nobody Expects The Spanish Inquisition! :biskup:
Awatar użytkownika
Vexev
Niedorobiony bandzior

03 sty 2009, 19:24

Kur... napisałem 70 linijek tłumaczenia oraz argumentów i jak chciałem zobaczyć podgląd to wywaliło mnie do okna logowania... Instynktownie nacisnąłem wstecz i dupa.
Piszę, więc w poteżnym skrócie.
1.) Brak BIOS'u, Die Size'u i AGP x8 a nie x4
2.) Karta z 2003r a już po 3 latach przy kartach z pasywnym chłodzeniem (zwłaszcza od Nvidii) zwiększa się prawdopodobieństwo awarii.
3.) Jestem stażystą oraz beta-testerem w jednej z firm zajmującymi się oprogramowaniem oraz komputerami, wieć znam się na tym. Zazwyczaj przy tego typu problemach używam zdalnej pomocy.
4.) Dziwi mnie to, że adana4 kupił komputer w 2005 roku a kartę ma z 2003 roku.
5.) Nie dostałem odpowiedzi na wiele pytań, które zadałem i dlatego diagnoza wyszła jak wyszła. I zapomniałem poprosić o wyniki z HiJack'a.
6.) On już czyścił kompa... wszystkim czym mógł i pewnie nie zrobił kopii ani jednego klucza z rejestru.
7.) Skoro zwraca mi pan uwagę to z pewnością wie pan jak ciężko jest pomagać w sprawach problemów z PC siedząc przed własnym monitorem.
8.) Nie looz, tylko chill:)

Awatar użytkownika
Pablo Abruzzi
Seryjny zabójca

04 sty 2009, 18:58

Ja mam troche dziwnie, bo gdy wkładam moją kartę graficzną jedna z moich gier się zaczyna ciąć, a kiedy karty nie ma chodzi perfekt.... Nie wiem czym to może być spowodowane, ale mi pasuje :D .

U mnie nie ma tam takiego szaizu jak, np: u mojego kolegi ma zapchany komputer wszystkim i czasami nie wie co to wogóle jest :P ...
Ostatnio zmieniony 04 sty 2009, 19:00 przez Pablo Abruzzi, łącznie zmieniany 1 raz.

Si vis pacem, para bellum - Jeśli chcesz pokoju, przygotuj się do wojny
Wegecjusz
Awatar użytkownika
little_psycho
Wytrenowany morderca
Wytrenowany morderca

04 sty 2009, 21:53

Ja pierdziu , a mógłbyś sprecyzować jakie gry dokładnie ? Jak GTA4 to normalne :P

Awatar użytkownika
Ramesses
V.I.P.
V.I.P.

05 sty 2009, 12:12

Pablo Abruzzi pisze:Ja mam troche dziwnie, bo gdy wkładam moją kartę graficzną jedna z moich gier się zaczyna ciąć, a kiedy karty nie ma chodzi perfekt.... Nie wiem czym to może być spowodowane, ale mi pasuje :D .
może dlatego że masz kartę graficzną zintegrowaną i jak wkładasz drugą to nie wyłaczasz w BIOSie tej pierwszej...

Planet Earth is great to visit, but You wouldn't wanna live there...
Awatar użytkownika
Rams
Wnerwiony urzędas

05 sty 2009, 16:53

Pablo Abruzzi napisał/a:
Ja mam troche dziwnie, bo gdy wkładam moją kartę graficzną jedna z moich gier się zaczyna ciąć, a kiedy karty nie ma chodzi perfekt.... Nie wiem czym to może być spowodowane, ale mi pasuje :D .

może dlatego że masz kartę graficzną zintegrowaną i jak wkładasz drugą to nie wyłaczasz w BIOSie tej pierwszej...
Albo ma za mocną kartę graficzną, ja w takich SETTLERS IV to na max rozdzielczości itp. mam czarny prostokąt i gra ma mniej FPS. Ale z tym BIOSem też możliwe.

Awatar użytkownika
Tiquill
V.I.P.
V.I.P.
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 1 raz
Kontakt:

13 sty 2009, 02:56

Vexev pisze:4.) Dziwi mnie to, że adana4 kupił komputer w 2005 roku a kartę ma z 2003 roku.
Popularność tego modelu karty niosła się przez lata.

A co do pasywnego chłodzenia tej karty. Sam mam FX 5200 i bynajmniej nie jest on pasywny, ma własny wiatrak. Producent: MSI.

Zawsze jest ryzyko, że wyczerpałeś już limit dobrych dni i czeka cię już tylko samo zło...
Obrazek
Awatar użytkownika
Vexev
Niedorobiony bandzior

13 sty 2009, 10:45

Zależy kto jest producentem karty. MSI widocznie montowało wentylatory zamiast żeberek. Możliwe jest również zamontowanie wentylatora bezpośrednio na radiatorze, ale tego podejmują się w większości klienci indywidualni.
Tiquill pisze:A co do pasywnego chłodzenia tej karty. Sam mam FX 5200 i bynajmniej nie jest on pasywny, ma własny wiatrak. Producent: MSI.

Awatar użytkownika
mikizmiki
Miłośnik broni
Kontakt:

08 mar 2009, 20:01

adana4 pisze:otóż gry się tną bez powody np. gram sobie w Requital gra chodzi płynnie przez jakieś 5 min potem się tak przetnie że trzeba czekać ok 3 min aż się odetnie i potem od początku.Mam tak z kilkoma grami które dziś odinstalowałem Requital zainstalowałem od nowa i jest bez zmian.Nie jestem żaden dupek i poszukałem w internecie parę teorii ale niestety żadne nie podziałały oprócz jednej której nie sprawdziłem.
Nie podziałały: DirectX (miałem go już) , grać na niskich detalach (gram na najniższych choć gra ma wymagania Pentium 4 2 GHz, 512 MB RAM, karta grafiki 64 MB (GeForce 4 Ti4200 lub lepsza), 1 GB HDD, Windows 2000/XP) najnowsze sterowniki (mam) , reinstalacja gry (mam)
mój sprzęt: Microsoft Windows XP professional wersja 2002 dodatek service pack 2 , procesor 3000+ 2,01GHz , 512 MB RAM . ge force fx 5200 (128 mb)
i teraz jedna teoria którą nie sprawdziłem.Starsze sterowniki karty graficznej szukałem ale nie mogłem znaleźć a na nVidia pisze ze mam najnowsze sterowniki i ze nie potrzebuje innych więc za podanie linku z tymi sterownikami lub spróbowanie rozwiązania mojego problem będę bardzo ale to bardzo wdzięczny
i proszę sobie darować takie posty jak ,, kup lepszego kompa" ,, reinstaluj Windowsa" czy poszukaj na forach bo nie mam płytki do reinstalacji Windowsa nie stać mnie na nowszy komputer i na forach szukałem
ps.zapomniałem dodać ze niektóre gierki kiedyś mi działy a teraz nie i że niekiedy jest takie mocne przecięcie że wychodzi mi z gry i wyskakuje typowy raport o błędach Windowsa

Ja tak miałem z Dest Drive unlimited gra chodziła płynnie przez 2 dni potem po 3 min jazdy ciela sie jak %%%%

Obrazek
Zablokowany