Gates: aplikacje Google to zabawki na jeden dzień

Bardziej i mniej konkretne rozmowy na określone tematy, niezwiązane bezpośrednio z tematyką strony, ale nurtujące niemal każdego. To wcześniejszy Duży Hyde Park plus kilka luźniejszych tematów.

Moderatorzy: Moderatorzy, Admini

Awatar użytkownika
Silver Dragon
V.I.P.
V.I.P.
Otrzymał  piwo: 2 razy

09 lis 2013, 21:03

A nosiłem się z zamiarem założenia konta na YT
Dziękuję za całkowite zniechęcenie mnie do tego :mgun:

Przybyłem, zobaczyłem... i polała się krew :evilbat:
Obrazek
Awatar użytkownika
Tiquill
V.I.P.
V.I.P.
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 1 raz
Kontakt:

09 lis 2013, 22:59

Na początek moich słów taka prosta rzecz: Wszystko im nowsze, tym gorsze. Strony, serwisy, usługi, apki na fona, OS-y, sprzęt. Najlepiej, choć w skali mikro, widać to na Google Play. Nie można polecić nikomu jakiejś apki, bo za jakiś czas ją spartolą. To jest reguła. A w powiązaniu z zachłannością firm i bojem z konkurencją - będzie coraz więcej dla nich, coraz mniej dla nas. Wolność w sieci kończy się.
Pangia pisze:Dlatego też nigdy nie korzystałem z serwisów społecznościowych (miałem kiedyś Naszą-Klasę, ale i tak nigdy na nią nie wchodziłem i szczęśliwie usunąłem ją przed burdelem z regulaminem, bez konieczności pisania do administracji, żeby łaskawie usunęli moje dane z bazy)
Nie ufać niczemu w sieci. I ja mam konto na Naszej-Klasie. Fałszywe dane. Gdy raz jedyny od rejestracji tam wszedłem, byłem bardzo zaskoczony, że wybrałem takie a nie inne dane. I tak ma być, kituj ile wlezie i gdzie się da! Na Facebooku mam konto także z fikcyjnymi danymi, plus minimum, co wskazuje, że jestem żywym człowiekiem. Nie dałbym i tego minimum, ale z szacunku dla rozmówców na fejsie dałem choć to prawdziwe, by nie być całkiem niewiarygodnym kimś-tam. Tylko tyle ile muszę i ile sam określę. (Swoją drogą co za sprzeczność w tym zdaniu: muszę vs wybieram). Żadne konto pocztowe nie ma moich prawdziwych danych itd. Moje życie to moja twierdza. Twierdza przed niebezpieczeństwem sprowadzenia mnie do roli przepełniającej się od realnych faktów pozycji w czyjejś bazie danych. Jestem sobą, człowiekiem, osobą. Choć: Mam telefon z Androidem, więc nie jest tak słodko. Ale - byle nie dać się zwariować.
Pangia pisze:Poza tym nie widzę sensu posiadania konta na jakimkolwiek serwisie społecznościowym i dlatego tak bardzo boli mnie to, że ci durnie z próżnią zamiast rozumu zmuszają mnie do korzystania z ich Gówna+ tylko po to, żebym mógł napisać komentarz pod video lub odpisać zupełnie obcemu człowiekowi.
Pangia pisze:znając życie, kratka z publikowaniem komentarza w Google+ będzie się zawsze automatycznie zaznaczała i zapewne spora część ludzi tak to będzie zostawiać. Konto będzie aktywne, a w styczniu czy lutym Google zacznie się spuszczać, że dogania Facebooka. Nieważne, że nie zrobili tego w czystej walce o klienta/użytkownika, poprzez przekonanie, że ich produkt naprawdę jest lepszy od produktu tamtych. Zrobili to, przymuszając aktualnych użytkowników jednego z prawdopodobnie najbardziej udanych produktów do nich należących do wejścia w ten bajzel, sukcesywnie zresztą od niemal czterech lat psując YouTube'a bezużytecznymi update'ami, które tylko doprowadzały ludzi do szewskiej pasji. „Najważniejsze, że hajs się zgadza”.
Nie po to kupili YT, żeby teraz liczyć się z kimś, któremu to nie pasuje. Robią co chcą na swoim podwórku i albo godzisz się na to, albo nie korzystasz z tego. Swego czasu zaskoczyła mnie propozycja Google nie do odrzucenia: Albo godzisz się na połączenie z kontem pocztowym, albo kasujesz swoje konto. No, to ci wybór! :roll: Na szczęście rzadko korzystam z YT, więc niewielkie to wyrzeczenie.
Lothar pisze: Do tego integracja z YT, Gmail, Hangouts...
To ma być ZALETA??? :kijek: Nie powiem, źle nie oceniam G+, opcje ma o wiele rozsądniejsze i przyjaźniejsze niż Facebook. I gdyby nie ta tendencja do hegemonii we wszystkim i integracji wszystkiego, oraz psucie YT - żyj ty sobie Google w spokoju. Nienawidzę tej integracji! Po pierwsze, nie chcę by Google kojarzyło tego co szukam w wyszukiwarce, z tym co szukam w Mapach, z tym co robię na YT, z tym co tłumaczę czy z tym co pobieram na telefon. NIE ŻYCZĘ SOBIE!!! To jest moja prywatność, MOJA prywatność. Moje zainteresowania, moje pieniądze, moje otoczenie, moi znajomi, moje prywatne tajemnice. Ja nie jestem systemem sieci domowej, rozpiętej po każdym zakamarku mojego domu, gdzie z każdego miejsca można w nią wejść i zrobić wszystko, łącznie z jej deaktywacją. NIE!

Ale że tuż po skorzystaniu z takiego Google Play wylogowuję się, to mam względny spokój. I zawsze podtrzymuje mnie na duchu myśl, że jest taki dodatek do przeglądarki, który deaktywuje to zasraną integrację. Tyle że wciąż nie mam czasu i nie chce mi się jej znaleźć. Nerwy są cenne, więc spycham te niewygodne doświadczenia na granice swojej percepcji. Magiczne: Może jutro się tym zajmę. ;)
Rycho3D pisze:Ja straciłem konto na YT bo brat zalogował się do Gmail z mojego komputera.
Google połączyło moje konto YT z jego adresem e mail, bo stwierdziło że zmieniłem adres. Nie da się na to konto zalogować pod żadnym nickiem i hasłem, ani moim, ani brata.
No, to już przykład totalnego draństwa i debilizmu Google i nie wiem, Rycho3D, skąd w tobie tyle spokoju. To już jest ustrój totalitarny, a nie serwis społecznościowy.
Pangia pisze:Niemniej jednak wolałbym w internecie być Pangią, kolesiem z Polski mającym filet rybny w avatarze, a nie 19-letnim Dawidem K. z Rzeszowa, o którym każdy może wiedzieć tyle samo, co ja sam wiem o sobie.
A ja nie chcę oceniać apek na Google Play z konta powiązanego z grą Postal 2, bo to nie ten świat. I specjalnie dla tego sklepu założyłem nowe konto Google+. Pamiętajcie, zawsze w odwodzie jest opcja założenia lipnego konta, niech se na nie Google+ sra - a wy razem z nim. :faja:
Mozal pisze:Odpowiedzi na komentarz tylko z G+, czy mi się coś pokićkało?
Aha, to o to cała afera? Na razie spokojnie sobie o tym wszystkim czytam, nie wchodząc na YT. :bolek: Tylko zachować spokój. Tylko zachować spokój! No i taki Facebook. Czy nie wkurza was, że wejdziecie na byle jaką stronkę, dziadocha szpetna i mała - a widzicie 'Skomentuj' i - swoje zdjęcie z Fejsa? No, to dopiero wkurza. Na to też szukam dodatku do Firefoxa, by zblokować. ;)
Ryuq666 pisze:wszystko wyszkujuje przez duckduckgo.com które ma możliwość wyszukiwania wszystkiego, i obrazów przez Google od razu. Anonimowo
A dzięki bardzo, przyda się! :D
Ostatnio zmieniony 09 lis 2013, 23:35 przez Tiquill, łącznie zmieniany 1 raz.

Zawsze jest ryzyko, że wyczerpałeś już limit dobrych dni i czeka cię już tylko samo zło...
Obrazek
Awatar użytkownika
Ryuq
Administrator
Administrator
Postawił piwo: 2 razy
Otrzymał  piwo: 4 razy

10 lis 2013, 01:23

Strona również wyszukuje przez Bingi, i inne tego typu. Można kolory, rozmiary przerabiać. zadnego logowania, wystarczy specjalnie spreparowany link do tejże stronki i od razu ona ma nasze ulubione parametry. A dla nieufnych: https://3g2upl4pq6kufc4m.onion/ ta sama strona w sieci Tor. Czyli plujemy google...w Gogle :p
Żałuje ze nie ma takich alternatyw dla facebooka itp. jednak Znalazłem jedna, dostępna pod TORem, freenetem jak i pod clearnetem, mul.tiver.se (a tu przez tor https://ofrmtr2fphxkqgz3.onion.to/ ) Ale to osobny serwis, nie żadna "bramka".

Eh, jakieś alternatywy dla Youtube? Do maila mam urssmail.org i safe mail.net (na klawiaturze w androidzie nie mam myślnika. Wiecie jak brak tego jednego znaczka wkurza?)
Jesze mi brakuje jakiejś strony do publikowania filmów. Co do dodatku do firefoxa, najlepszy jest Noscript, Adblock z filtrami na wszelkie komenty z fejsem powiązane, i Cookie Manager/Cookie Monster do wyboru ciasteczek bądź pozbywania się ich. :D Akurat skrypty nie są mi potrzebne, to wyłączam. Flash? Też. Mam youtuba w HTML5 przecież.

Awatar użytkownika
Tiquill
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

10 lis 2013, 01:49

Ryuq666 pisze:Czyli plujemy google...w Gogle :p
O, i o to chodzi! :faja:
Ryuq666 pisze:Co do dodatku do firefoxa, najlepszy jest Noscript, Adblock z filtrami na wszelkie komenty z fejsem powiązane, i Cookie Manager/Cookie Monster do wyboru ciasteczek bądź pozbywania się ich. :D Akurat skrypty nie są mi potrzebne, to wyłączam. Flash? Też. Mam youtuba w HTML5 przecież.
NoScript i AdBlock siedzą - czyli tylko filtrów potrzeba. OK. :) A czy na starym Firefox można przełączyć wyświetlanie YT bez Flasha? Bo o tym, jak ja nie lubię tej technologii to mógłbym pisać więcej. Oby to nie było tylko tak, że trzeba zalog na konto YT i tam w opcjach... <NIEEE>

Zawsze jest ryzyko, że wyczerpałeś już limit dobrych dni i czeka cię już tylko samo zło...
Obrazek
Awatar użytkownika
Lothar
Pierwsi PSI
Pierwsi PSI

10 lis 2013, 01:55

Tiquill pisze:A czy na starym Firefox można przełączyć wyświetlanie YT bez Flasha? Bo o tym, jak ja nie lubię tej technologii to mógłbym pisać więcej. Oby to nie było tylko tak, że trzeba zalog na konto YT i tam w opcjach... <NIEEE>
Zależy jak start Firefox. Chyba FF4 albo FF5 już obsługuje HTML5 Video. A włączyć możesz bez zakładania konta:
https://www.youtube.com/html5
8-)
Ostatnio zmieniony 10 lis 2013, 01:56 przez Lothar, łącznie zmieniany 1 raz.

Nobody Expects The Spanish Inquisition! :biskup:
Awatar użytkownika
Tiquill
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

10 lis 2013, 02:28

Dzięki! Włączyłem, test - nadal flash. Restart FF (v13), test - nadal flash. Więc nie bardzo wiem...

A przy okazji ten znienawidzony plugincheck, czyli sprawdzanie aktualizacji wtyczek. To przez Flasha i to sprawdzanie ludzie zaczęli odchodzić od Firefoxa, i to właśnie od wersji 13 FF, tej przy jakiej ja pozostałem. Tak, największym wrogiem produktu firmy Mozilla jest produkt firmy Adobe.

A przy okazji obecności na YT widzę te komentarze. Nie, jeszcze się nie zaloguję. :D
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez Tiquill, łącznie zmieniany 2 razy.

Obrazek
Awatar użytkownika
Pangia
Koleś
Koleś

10 lis 2013, 11:43

Tiquill pisze:A przy okazji ten znienawidzony plugincheck, czyli sprawdzanie aktualizacji wtyczek. To przez Flasha i to sprawdzanie ludzie zaczęli odchodzić od Firefoxa, i to właśnie od wersji 13 FF, tej przy jakiej ja pozostałem.
Ja tam zostałem na ostatniej wersji, która nie miała osobnego procesu na pluginy (niechlubny plugincontainer.exe), czyli 3.6.3 - gdyby nie fakt, że na Wikiach przestały mi się wyświetlać obrazy, wciąż byłbym na 3.0.18, która przez 5 czy 6 lat korzystania wykrzaczyła mi się 2 razy, a gdy miałem przez 10 minut wersję 4.0, to zdążyła się tym swoim pieprzonym procesem od pluginów wywalić kilka razy.

Awatar użytkownika
Ryuq
Administrator
Administrator

10 lis 2013, 15:34

W ochronie przed Youtube'owskim Flashem przychodzi świetny plugin Greasemonkey (bądź Scryptish. Polecam ten drugi, jest szybszy, Lepszy, Nowszy i bardziej ulepszony od greasemonkey) i do tegoż Scriptish
https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/scriptish/
Po instalacji wchodzimy tutaj: https://userscripts.org/scripts/show/169665 i klikamy Install.
Powinno wyskoczyć okienko pokazujace na jakie strony taki skrypt działa. Dajemy install.

Od tej pory filmiki na youtube wygladają tak:
Obrazek
[wybaczcie że u mnie nie ma filmiku tylko szary ekran, Transfer mi sie skonczył i czekałbym miesiąc żeby mi sie to załadowało]

i tak, po lewej zmieniamy jakość, potem po prawej ustawiamy tryb w jakim ma sie filmik odpalić, Możemy odpalić przez plugin jakiś własny do przeglądarki, przez Quick Time'a albo inny odtwarzacz który pozwala nam odpalać sie w przeglądarce, oraz HTML5. Jeszcze dalej jest przycisk Play do odpalania filmu w określonym trybie [żeby zmienić z HTML5 na np QT to trzeba wcisnąć najpierw stop, zmienić tryb i dopiero play] a jeszcze dalej mój ulubiony GET. Do pobierania filmów, też bez innych pluginów :D

Plugin też pomaga w usuwaniu niepotrzebnych cookies, bez niszczenia naszych "preferencions" które ewentualnie ustawimy sobie itp :D

Edit: Wkurzaja was linki na google.com
coś w stylu macie wikipedie, chcecie komuś wysłać, ale wcześniej Google'owcy musza sie dowiedzieć że w nie klikneliście podrzucajac wam link
google.com/oiuhgvbnjkytfrfgnjm,kuhyghnm,fgjhrebfgrehtdupadupaTotalitarizmSocjalizmPrywatnośćhahahapocohahahaha/24456623/ikertogmtt(...)/2345436

zamiast zwykłego wikipedia.pl/test ?
https://userscripts.org/scripts/show/177454 Do tego służy ten skrypcik, instalacja podobna.

A jak komuś brakuje wyszukiwarek, to ten skrypt dodaje elegancki wybór wielu opcji wyszukiwania, na górze ekranu.
Wystarczy najpierw coś wpisać, dać enter. DDG bedzie wyszukiwać i wtedy możemy wyszukać to samo np. Na facebooku, w google translate itp. Jednak nie przechodzi to już przez DDG tylko normalnie jak przez np google.
Zawsze można je usunać recznie z kodu, badź dodać jakaś inna.
Obrazek

I dla fanów MLP:
Obrazek
Potrzebny plugin Stylish, potem pobieramy to i instalujemy: https://userstyles.org/styles/90130/duck ... e-pie-logo :D
Ostatnio zmieniony 10 lis 2013, 16:15 przez Ryuq, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Cziko
Stuprocentowy psychol
Stuprocentowy psychol

10 lis 2013, 15:51

a gdy miałem przez 10 minut wersję 4.0, to zdążyła się tym swoim pieprzonym procesem od pluginów wywalić kilka razy.
Ja jestem na wersji 25 i wywala się tylko wtedy, gdy nadużyje sobie RAM-u.
Czy nie wkurza was, że wejdziecie na byle jaką stronkę, dziadocha szpetna i mała - a widzicie 'Skomentuj' i - swoje zdjęcie z Fejsa?
Ew. "podziel się" przy nieprzyzwoitych filmach :P
wszystko wyszkujuje przez duckduckgo.com które ma możliwość wyszukiwania wszystkiego, i obrazów przez Google od razu. Anonimowo
Mnie w wyszukiwarce Google wkurza to, że po wpisaniu hasła do wyszukania wyszukuje mi ze skreślonymi/zmienionymi słowami, jakby wiedzieli lepiej co chcę znaleźć.
Odpowiedzi na komentarz tylko z G+, czy mi się coś pokićkało?
Nie, teraz można komentarz udostępnić także w G+, opcja jest odznaczalna.

Awatar użytkownika
Rycho3D
Modder
Modder
Postawił piwo: 8 razy
Kontakt:

10 lis 2013, 16:19

A mnie denerwuje że mi ten górny pasek w wyszukiwarce ukradli.
Może ktoś zrobi taką stronę z wyszukiwarką ? ;>
Żeby była w stylu PSI , zawierała podstawowe linki i wyświetlała wyniki z google.
Marzy mi się taka strona startowa. :lovesite:

8=======D
Awatar użytkownika
Ryuq
Administrator
Administrator

10 lis 2013, 17:12

https://simieski.deviantart.com/art/Mars ... -114224522 jakby ktoś przerobił to to by było nieźle. Jeszcze jakiś kanał RSS jakby był żeby pokazywały się nowe posty na forum/newsy na głównej... Ah marzenia. Wyszukiwarka z DuckDuckGo jeszcze...
Bo takie coś śmiesznie wyglada:
Obrazek :lol:

Awatar użytkownika
Rycho3D
Modder
Modder
Kontakt:

10 lis 2013, 19:45

Niezłe, ale jeszcze dodać krwisty pasek z odnośnikami do popularnych serwisów.
W google można sobie wygenerować dostosowany kod wyszukiwarki i wstawić na stronę, ale to badziewie jest.
Ja chcę taką by szukała jeszcze: muzyki, filmów, grafiki, plików.
:P

8=======D
Awatar użytkownika
Ryuq
Administrator
Administrator

10 lis 2013, 21:03

Obrazek
Dodałem tylko logo i wyszukiwarke do tego.
Nawet niezle :D dorobić tylko ta krew itp
I wlasne Linkacze oczywiście

Przez DuckDuckGo grafiki można szukać wciskając taką strzałeczke pod prawej od Lupy i wybierajac Google Grafike np. Ale przechodzi wtedy przez encrypted.google.com bo DDG na razie nie ma funkcji wyszukiwania grafiki. Niestety. Od 2010 gadaja o tym jak na razie.

Przy okazji duckduckgo.com posiada wersje bez Javascriptów https://duckduckgo.com/lite :D
Ostatnio zmieniony 10 lis 2013, 21:05 przez Ryuq, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Rycho3D
Modder
Modder
Kontakt:

11 lis 2013, 07:17

Dobrą alternatywą jest też https://startpage.com/
Edit:
Google znowu zmienia warunki korzystania z usług. Dokładnie to nie wiadomo do końca co zmienili, bo gdy klikasz w szczegóły to przerzuca na stronę z odnośnikiem do poprzedniej.
I w koło baśka. :drapanie:
Staram się być obiektywny, ale robią z ludzi debili.
Ostatnio zmieniony 11 lis 2013, 09:08 przez Rycho3D, łącznie zmieniany 1 raz.

8=======D
Awatar użytkownika
Ryuq
Administrator
Administrator

11 lis 2013, 11:00

DDG ma lepsze wyniki wyszukiwania. Przynajmniej dla mnie. Kiedyś używałem startpage ale jakoś mi nie podpasowało kompletnie. Słyszałem coś też że Startpage jest troche jak Hushmail [kto sie orientuje wie o co biega] Ale nie wiem. Mi tam DDG pasuje :D

Oni co tydzień to zmieniaja. Tylko nie wiem co bo nigdy nie moge sie dowiedzieć bo mam to samo, tak sobie moge klikać i klikać.

W ogóle, ja popadam może w mała paranoje, ale nawet w Clearnecie używam TOR'a już. Żałuje że nie jest jak Freenet bodajże, na Freenecie atak DDoS kończy sie tym że cała sieć...przyśpiesza zamiast zwalniać xD

Zablokowany