[AW] Dziwaczny problem ze sterowaniem...

Tu pomagamy początkującym i całkiem zaawansowanym w ich kłopotach i błędach z P2, StP i AW.

Moderatorzy: Admini, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Lothar
Pierwsi PSI
Pierwsi PSI
Posty: 2565
Rejestracja: 30 kwie 2007, 14:10
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

02 maja 2007, 20:11

No więc problem mam taki (tylko z Apocalypse Weekend) - podczas gry najnormalniej w świecie biegam Kolesiem po szpitalu, zabijam, dewastuję i nagle dzieje się coś takiego:
1. naciskam klawisze od poruszania = nic się nie dzieje
2. poruszam myszką - nic się nie dzieje
3. wszystko wraca do normy i mogę normalnie się poruszać
4. Koleś zaczyna nagle wykonywać to, co próbowałem zrobić kiedy sterowanie się "zawiesiło"
Z początku mogłem to przeboleć, ale później stało się to nie do zniesienia, zwłaszcza, kiedy mój anty-hero sam wyskoczył przez okno :P
Ktoś miał podobny problem? Gierka oryginalna, z najnowszym patchem (bez patcha też tak wariuje). Najciekawsze jest to, że zwykły Postal 2 mi tak nie wariuje :/
Jeśli ktoś wie jak się z tym uporać, to proszę o info :) A tymczasem wracam do walki z dziwacznym bugiem 8-)
Ostatnio zmieniony 24 maja 2007, 14:11 przez Lothar, łącznie zmieniany 1 raz.


Awatar użytkownika
Mixer
Noob Killer
Noob Killer
Posty: 2203
Rejestracja: 11 gru 2006, 19:40

02 maja 2007, 20:45

mozliwe ze plyta AW byla lekko spieprzona albo brakuje ci jakiegos pliku w tej mapie przyczyn moze byc wiele


Awatar użytkownika
Lothar
Pierwsi PSI
Pierwsi PSI
Posty: 2565
Rejestracja: 30 kwie 2007, 14:10
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

02 maja 2007, 21:20

Brak pliku do danej mapy objawiałby się raczej brakiem niektórych tekstur, modeli, zawieszkami gry, a nie problemami ze sterowaniem w grze :P
Jeden z moich wniosków - problem z buforem DirectInput, który "nagrywa" sekwencję klawiszy do pamięci (zamiast dać do przetworzenia engine'owi gry) i nagle jakimś cudem odtwarza to wszystko... tyle, ze za nic nie wiem jak się z tym uporać, nigdy takiego problemu nie miałem z żadną grą :-?
Płytka jest raczej dobra, pliki kopiują się bez najmniejszego zgrzytu... powoli mi się pomysły kończą :cry: Ale się nie poddam :evil:

=====EDIT=====
Wywaliłem totalnie Postala i AW z dysku, zainstalowałem tylko czyste STP i... mam ten sam problem :/ morał, że to chyba nie wina gry, tylko z moim kompem coś nie tak (chociaż w innych grach jest dobrze)...
Proponuję temat wywalić, a tymczasem idę walczyć z kompem :P
Ostatnio zmieniony 03 maja 2007, 00:02 przez Lothar, łącznie zmieniany 1 raz.


Awatar użytkownika
bobo
Seryjny zabójca
Posty: 255
Rejestracja: 08 lut 2007, 00:16
Lokalizacja: Toronto

03 maja 2007, 13:09

Fakinpisofszit, właśnie mi się cioś takiego stało. Wrzuciłem sobie Tube Weapons, podniosłem skarpetę, podleciałem do kolesia, wcisnąłem LPM i Crash. Włączyłem gre, wziąłem load i przeniosło mnie do pustej czerwonej planszy. Wziąłem ~ wpisałem goto AW7_suburbs-3 i przeniosło mnie do głównego menu. Tym razem wziąłem new game, wszystko ok póki nie zaczęłą się gra właściwa, nie mogę nic robić, działa tylko tylda, nawet ESC nie chodzi, wpisałem ifeelfree i mogę latać. Ratunku......


Obrazek
Awatar użytkownika
kazik
Forumowy Inkwizytor
Forumowy Inkwizytor
Posty: 2236
Rejestracja: 27 sty 2007, 21:40
Lokalizacja: Greenbelt

03 maja 2007, 13:12

Jeśli goto nie działa, proponuję K, po samobójstwie naciśnij spację i wczyta sie ostatni zapis gry. Chyba, że zapisałeś po tym jak się kaszanka zaczęła.
Ostatnio zmieniony 03 maja 2007, 13:51 przez kazik, łącznie zmieniany 1 raz.


Awatar użytkownika
Tiquill
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 14457
Rejestracja: 25 sty 2007, 02:00
Lokalizacja: z naprzeciwka
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 1 raz
Kontakt:

03 maja 2007, 13:38

Lothar pisze:problem z buforem DirectInput, który "nagrywa" sekwencję klawiszy do pamięci (zamiast dać do przetworzenia engine'owi gry) i nagle jakimś cudem odtwarza to wszystko... tyle, ze za nic nie wiem jak się z tym uporać, nigdy takiego problemu nie miałem z żadną grą
Chm, gdybyś nie wspomniał o innych grach, odpowiedziałbym tak: mam to z dwoma grami. Przeciążona grafa stoi i po powrocie do normy sterowana postać/samochód wykonuje, co podczas zastoju naklikałem.
Więc spytam tylko: Stoi w miejscu sam Koleś, a reszta gry (ludki, hud) działa bez zarzutu, czy też zatrzymuje się wszystko?


Zawsze jest ryzyko, że wyczerpałeś już limit dobrych dni i czeka cię już tylko samo zło...
Obrazek
Awatar użytkownika
Lothar
Pierwsi PSI
Pierwsi PSI
Posty: 2565
Rejestracja: 30 kwie 2007, 14:10
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

03 maja 2007, 17:02

Tylko Koleś stoi w miejscu (albo staje, wraca do normy i mogę normalnie grać i po krótkiej chwili robi to, co naklikałem kilkanaście sekund wcześniej), reszta gry działa bez zarzutu, ludzie biegają, krzyczą, a klony Colemana walą granatami jak szalone :P
Właśnie dokonałem reinstalacji systemu, wgram sterowniki, wszelkie inne niezbędne dziwactwa i zobaczę, jak teraz się sprawa się miewa z Postalem 8)


Awatar użytkownika
Tiquill
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 14457
Rejestracja: 25 sty 2007, 02:00
Lokalizacja: z naprzeciwka
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 1 raz
Kontakt:

03 maja 2007, 17:49

To faktycznie dziwne. To raczej wina spoza gry - ale żeby tylko jedna gra? Sterowniki, DirectX na nowo - i powinno być OK.


Zawsze jest ryzyko, że wyczerpałeś już limit dobrych dni i czeka cię już tylko samo zło...
Obrazek
Awatar użytkownika
Lothar
Pierwsi PSI
Pierwsi PSI
Posty: 2565
Rejestracja: 30 kwie 2007, 14:10
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

03 maja 2007, 18:34

Sterowniki i DX instalowałem na nowo, ale nie pomagało. Ale teraz zrobiłem formacik i już wszystko działa :) Możliwe, że po prostu Windows był już na tyle zamulony, że nie radził sobie z Postalem :P Czasami nawet sam Win XP łapał kilkuminutowe zawieszki, podczas których nie mogłem nic robić, a po chwili odzyskiwałem kontrolę. Może jakiegoś wira miałem? Pewności nie mam. Ale teraz wszystko zainstalowane na nowo i działa jak marzenie :D It's time to go POSTAL 8-)
Ostatnio zmieniony 03 maja 2007, 18:35 przez Lothar, łącznie zmieniany 1 raz.


Awatar użytkownika
Tiquill
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 14457
Rejestracja: 25 sty 2007, 02:00
Lokalizacja: z naprzeciwka
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 1 raz
Kontakt:

03 maja 2007, 19:26

Cieeeszę sie! :-D Ja mam Windę dwuletnią i tak już zjechaną, że dziw, że jeszcze zipie. A już twardziel przeszedł poważny zgrzyt i utratę tablicy partycji... :lol:

Skoro masz nową Windę, to z łaski swojej luknij na problem ze spew.utx. Jak to masz u siebie, przed AW7/AWP i po ich zaaplikowaniu?? Jeśli już na to nie za późno. ;-)
Ostatnio zmieniony 03 maja 2007, 19:28 przez Tiquill, łącznie zmieniany 1 raz.


Zawsze jest ryzyko, że wyczerpałeś już limit dobrych dni i czeka cię już tylko samo zło...
Obrazek
ODPOWIEDZ