CRYSIS

Rozmowy o innych grach wszelakiego rodzaju.

Moderatorzy: Admini, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Lothar
Pierwsi PSI
Pierwsi PSI
Posty: 2565
Rejestracja: 30 kwie 2007, 14:10
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

23 paź 2007, 21:08

ciuciu pisze:Gracz z DX 9 nie wejdzie do gry przeznaczonej na biblioteki DX 10.
Zajebiscie :/ chyba pomysle nad Vista choc bedzie to śmiałe posunięcie. ale niespiszy mi sie... :(
Nie myśl o Vista, w okolicach świąt pojawi się Alky for Games*, więc i na XP sobie pograsz, z nieco większą wydajnością w wersję DX10. W sumie zastanawia mnie, ile M$ zapłacił za taką akcję, bo na pewno sporo - wystarczy nadmienić, że pierwsze filmiki z Crysis, na których demonstrowali np.: dewastację dżungli z minigun'a, czy pixel-motion-blurr były z wersji pod DX9.0c. Crysis na początku nie miał korzystać z DX10... no cóż, ale M$ płaci, M$ żąda. Z drugiej strony ciekawi mnie, co ma DX do fizyki w grach... bo to dwa zupełnie inne światy... no ale jakieś żałosne wytłumaczenie trzeba sobie znaleźć :P

*Alky for Games jest jest biblioteką firmy Falling Leaf, docelowo pozwalającą odpalać gry i programy pisane pod DX10, na komputerach z WinXP i DX9.0. Co ciekawe wszelkie efekty graficzne z DX10 są w 100% zachowywane i generowane na kartach z DX9.0, przy jednoczesnym... zwiększeniu (nieznacznym, ale zawsze) wydajności X_x Mamy zatem kolejny dowód, że DX10 to chwyt marketingowy i nic więcej. Skąd zwiększenie wydajności? Trzeba by napisać to i owo o wirtualizacji pamięci, popełnianej przez DX10 (wielu developerów uważa, że to total debilny pomysł), ale o tym można napisać kilkadziesiąt stron :P
Od jakiś 3 - 4 miesięcy dostępna jest wersja ALPHA tejże biblioteki, jednak jest bardzo niestabilna i niewiele na niej działa (jednak niektóre przykłady z DX10SDK dają się uruchomić i chodzą bardzo płynnie).


Awatar użytkownika
Tiquill
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 14457
Rejestracja: 25 sty 2007, 02:00
Lokalizacja: z naprzeciwka
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 1 raz
Kontakt:

25 paź 2007, 20:25

Lothar pisze:*Alky for Games jest jest biblioteką firmy Falling Leaf, docelowo pozwalającą odpalać gry i programy pisane pod DX10, na komputerach z WinXP i DX9.0. Co ciekawe wszelkie efekty graficzne z DX10 są w 100% zachowywane i generowane na kartach z DX9.0, przy jednoczesnym... zwiększeniu (nieznacznym, ale zawsze) wydajności X_x Mamy zatem kolejny dowód, że DX10 to chwyt marketingowy i nic więcej. Skąd zwiększenie wydajności? Trzeba by napisać to i owo o wirtualizacji pamięci, popełnianej przez DX10 (wielu developerów uważa, że to total debilny pomysł), ale o tym można napisać kilkadziesiąt stron :P
Od jakiś 3 - 4 miesięcy dostępna jest wersja ALPHA tejże biblioteki, jednak jest bardzo niestabilna i niewiele na niej działa (jednak niektóre przykłady z DX10SDK dają się uruchomić i chodzą bardzo płynnie).
A czytam tu i tam, że programowo DX10 to i tak wciąż powstrzymywany na siłę rozwój, bo twórcy mają apetyt na jeszcze więcej, tylko sprzęt za ich aspiracjami nie nadąża. Za mało wydajny hardware mamy wciąż, by sprostać ambicjom programistów z MS. Ktoś czeka, ktoś zaś wyprzedza czekających. W możliwościach osiąganych na starym dobrym DX9c... No, miłe. :diabel:


Zawsze jest ryzyko, że wyczerpałeś już limit dobrych dni i czeka cię już tylko samo zło...
Obrazek
Awatar użytkownika
Robseßed
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 4985
Rejestracja: 14 paź 2006, 12:33
Lokalizacja: Lodsch
Kontakt:

26 paź 2007, 18:38

Hakerzy już odpowiednio przystosowali grę Halo 2 na Directa 9.0. A Microsoft zarzekał się, że uruchomienie tej produkcji będzie wymagało Visty :P


Obrazek
Awatar użytkownika
Silver Dragon
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 7040
Rejestracja: 11 sie 2007, 22:28
Lokalizacja: East Mayberry

26 paź 2007, 23:09

M$ zawsze szczycił się dziurawym oprogramowaniem.


Awatar użytkownika
Lothar
Pierwsi PSI
Pierwsi PSI
Posty: 2565
Rejestracja: 30 kwie 2007, 14:10
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

26 paź 2007, 23:11

Największa beka, że na oficjalnej stronie Crysis dalej są podane wymagania zalecane z kartą "GF 7200 or better with full DX9 support" 8-)

===EDIT===
Właśnie przeszedłem demko Crysis i powiem, że gierka zapowiada się przyjemnie, a dzięki ciekawej fizyce można robić masę bardziej i mniej mądrych rzeczy (jak znalazłem pickupa, to zacząłem ścinać drzewa w lecie i ładować je na pakę, potem rozpędziłem aucik i tuż przed wrogami ręczny+skręt w lewo = na wrogów poleciały dziesiątki kawałków drewna, które pieczołowicie zbierałem xD) No i nie zauważyłem żadnych ograniczeń w fizyce, opisywanych prędzej na interii (ja nie wiem, skąd oni swoje info biorą, chyba sami na kwasie wymyślają) - przykładem są chociażby drzewa, które podobno dało się ścinać tylko w wersji DX10. Chyba, że moja karta graficzna ewoluowała, a DX9 zmutował w DX10 8-)
A tutaj 2 screeny, żeby nie było, że ściemniam, że grałem:
ObrazekObrazekObrazek

Aha, demko można pobrać stąd: https://na.llnet.cdn.ea.com/u/demos/Crysis_SP_Demo.exe no i stąd: WWW.CRYSISDEMO.COM 8-)
Ostatnio zmieniony 27 paź 2007, 15:55 przez Lothar, łącznie zmieniany 4 razy.


Awatar użytkownika
Robseßed
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 4985
Rejestracja: 14 paź 2006, 12:33
Lokalizacja: Lodsch
Kontakt:

27 paź 2007, 14:38

Cholera, duże to demo :/

Dzisiaj posiedzę dłużej, to na pewno je ściągnę :)


Obrazek
Awatar użytkownika
Tiquill
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 14457
Rejestracja: 25 sty 2007, 02:00
Lokalizacja: z naprzeciwka
Postawił piwo: 1 raz
Otrzymał  piwo: 1 raz
Kontakt:

28 paź 2007, 15:44

Lothar pisze:na interii (ja nie wiem, skąd oni swoje info biorą, chyba sami na kwasie wymyślają)
Żeby tylko oni, hehe. 8-)


Zawsze jest ryzyko, że wyczerpałeś już limit dobrych dni i czeka cię już tylko samo zło...
Obrazek
Awatar użytkownika
Robseßed
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 4985
Rejestracja: 14 paź 2006, 12:33
Lokalizacja: Lodsch
Kontakt:

02 lis 2007, 13:13

DX 10 jest przereklamowane, oto dowód-
https://www.gram.pl/news_9Q7hHe2_DX10_je ... dowod.html

No i proszę: wystarczy usunąć jedno słowo i kasa w kieszeni naszej, nie Gatesa.


Obrazek
Awatar użytkownika
Lothar
Pierwsi PSI
Pierwsi PSI
Posty: 2565
Rejestracja: 30 kwie 2007, 14:10
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

02 lis 2007, 23:52

Kmieciu pisze:DX 10 jest przereklamowane, oto dowód-
https://www.gram.pl/news_9Q7hHe2_DX10_je ... dowod.html

No i proszę: wystarczy usunąć jedno słowo i kasa w kieszeni naszej, nie Gatesa.
Jest jeszcze szybszy sposób - przed pierwszym uruchomieniem gry, w pliczku z default'owymi configami dla każdej z kart graficznych wystarczy znaleźć swoją i zmienić cyferkę (z 1,2 lub 3) na 4 8-)
Ostatnio zmieniony 02 lis 2007, 23:52 przez Lothar, łącznie zmieniany 1 raz.


Awatar użytkownika
ciuciu
Modder
Modder
Posty: 2005
Rejestracja: 06 mar 2007, 16:34
Lokalizacja: Azyl
Kontakt:

03 lis 2007, 00:06

ciekawe co sobie M$ myślał jak robił viste :/ że my wszyscy damy sie nabrac ale teraz
juz nawet niema takiej możliwosci :D


Awatar użytkownika
Slaytanic
Miłośnik broni
Posty: 149
Rejestracja: 09 maja 2007, 20:21

03 lis 2007, 00:34

ciuciu pisze:ciekawe co sobie M$ myślał jak robił viste :/ że my wszyscy damy sie nabrac ale teraz
juz nawet niema takiej możliwosci :D
Każdy się raczej zorientował, że nie warto nawet tego czegoś instalować. :P Vista to dla mnie czystej wody rootkit, w dodatku do cna przesiąknięty DRM-em. A DRM to obelga, nie jestem w stanie zrozumieć, kto pozwala na istnienie rozwiązań, które każdego z góry uznają za potencjalnego złodzieja. Dlatego Microsoftowi powiedziałem "do widzenia". A co do Crysisa, byłem ostatnio u kumpla, pokazywał mi demko Crysisa (GF8800, 4GB RAM, AthlonX2 2400, no i Vista) i działało mu dobrze, chociaż czasami zwalniała animacja, kilka dni później odwiedziłem innego kumpla, z nieco gorszym sprzętem (mniej ram-u, gorszy proc i winxp) i... działało lepiej niż na lepszym sprzęcie z Vistą, to chyba mówi wszystko o tym OS-ie.


Awatar użytkownika
ciuciu
Modder
Modder
Posty: 2005
Rejestracja: 06 mar 2007, 16:34
Lokalizacja: Azyl
Kontakt:

06 gru 2007, 23:16

Dzisiaj był ten dzien :) dzisiaj zagrałem w CRYSISA w pełnii pełna a w dodatku polskom wersje! Wrazenia?? SZOK!!! Gra jest piękna chociaz niemoglem jej uruchomic na max detale (asta la VISTA). Grywalnosc?? 10/10 to jest przełom , fizyka jest normalnie miod. Duzo satyswakcji daje to ze wezmiemy jakas ławke i zaczniemy rzucac nia w jakis maly stalowy budynek|budke zaczyna sie ona rozwalac. Jezeli mamy jakies zamkniete drzwi?? nic prostszego biereemy samochod i walimy w sciane i droga wolna. Audio?? 10/10! Bardzo dobra muzyka w danej chwili trzyma mocno klkimat i jest szalenstwem dla uszu. Wszystkie efekty wszystkie szczegoly normalnie wszystko jest odwzorowane! Cena wynosi chyba 100zł ja kupilem edy.kolekc. za 150 ale było warto. Ta gra to jeden z osmiu cudow swiata. Polecic i tyle. Zakocvhałem sie w niej od pierwszefo wejrzenia. Czyli efektowne głowne meni :) Poprostu niemoge sobie wyobrazic ze niemoge miec tej gry na kompie. Zeby nirbylo kitu niedlugo pstrykne dlawas jakies zdjecia ;)


Awatar użytkownika
Silver Dragon
V.I.P.
V.I.P.
Posty: 7040
Rejestracja: 11 sie 2007, 22:28
Lokalizacja: East Mayberry

06 gru 2007, 23:20

Ja na razie mogę sobie o tej grze pomarzyć :roll: Za słabego kompa mam.


Awatar użytkownika
Mr Minio
Redaktor
Redaktor
Posty: 7035
Rejestracja: 16 wrz 2007, 13:24

07 gru 2007, 16:53

Silver Dragon pisze:Ja na razie mogę sobie o tej grze pomarzyć :roll: Za słabego kompa mam.

Ja chyba też!

Jak myślicie, czy jest sens ściągania demo oto mój komp:
Celeron 1,7 GHz
Ram: 2x 512 mb
Karta Graficzna: GeForce 6800GT

Mysłę że nie pójdzie ale pytam się ekspertów. Niedługo kupię nowego kompa. Podobno Crysis na maks. detalach działa jedynie na kompie kosztującym powyżej 6000zł!!!!
Nie mogę się doczekać nowego pieca i tej gry, tak samo jak Assassin Creed i nowego Hitmana(Była Krwawa Forsa, niech zrobią nową).


A co do mojego kompa i Crysisa:
Pójdzie na minimalnych ustawieniach?


"Are the hills going to march off?
Will heaven fall upon us?
Will the Earth open under us?
We don't know. We don't know, for a total eclipse has come upon us..."
Awatar użytkownika
ALCRD
Agressive Vampire
Agressive Vampire
Posty: 1324
Rejestracja: 18 wrz 2007, 15:24
Lokalizacja: Coldharbour

07 gru 2007, 17:25

dobra źle spojrzałem na necie :)

Edit:
Jaki komputer strawi taką gre lol ?

PS3 i Xbox360 zrozumiem ale nie PC

Just Cause sie przycina na najlepszym kompie! a co dopiero Crysis!

tu lepszy screen:

https://www.mazy.net/images/news/07-01/crysis_large.jpg

EDIT: a tutaj sprawdzamy jaka gra nam pojdzie polecam :)

https://www.systemrequirementslab.com/referrer/srtest
Ostatnio zmieniony 07 gru 2007, 17:31 przez ALCRD, łącznie zmieniany 4 razy.


ODPOWIEDZ